Η ξηρασία πλήττει κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα

Η ξηρασία πλήττει κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα

Δραματική ξηρασία πλήττει την Ευρώπη, σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις, η χειρότερη των τελευταίων πέντε αιώνων, επηρεάζοντας όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, από την εσωτερική ναυσιπλοΐα, μέχρι τη γεωργία, τη διατροφική ασφάλεια, την επάρκεια υδροηλεκτρικής ενέργειας κ.ά.

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραματική ξηρασία πλήττει την Ευρώπη, σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις, η χειρότερη των τελευταίων πέντε αιώνων, επηρεάζοντας όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, από την εσωτερική ναυσιπλοΐα, μέχρι τη γεωργία, τη διατροφική ασφάλεια, την επάρκεια υδροηλεκτρικής ενέργειας κ.ά. Αυτό ανακοίνωσε χθες αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιβεβαιώνοντας τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ξηρασίας που δόθηκαν πριν από μερικές ημέρες στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με αυτά, το 47% της έκτασης της Ε.Ε. βρίσκεται σε κατάσταση «προειδοποίησης» με ελλιπή υγρασία εδάφους, ενώ το 17% είναι ήδη σε κατάσταση συναγερμού, καθώς οι άνυδρες συνθήκες επηρεάζουν τη βλάστηση.

Είναι η χειρότερη των τελευταίων πέντε αιώνων στην Ευρώπη και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν αναμένεται ύφεση μέχρι τον Νοέμβριο.

«Η μεγάλη ξηρασία, η οποία επηρεάζει μεγάλες περιοχές της Ευρώπης από την αρχή του τρέχοντος έτους, ενισχύεται διαρκώς και επιδεινώθηκε σημαντικά μετά τις αρχές Αυγούστου», ανέφερε η έκθεση, προβλέποντας ότι δεν αναμένεται ύφεση του φαινόμενου στη δυτική Ευρώπη και στη Μεσόγειο τουλάχιστον μέχρι τον Νοέμβριο.

Οι διαδοχικοί καύσωνες που έπληξαν τη Γηραιά Ηπειρο ολόκληρο το φετινό καλοκαίρι, επιδείνωσαν την ξηρασία και προκάλεσαν μύρια δεινά όπως γιγαντιαίες δασικές πυρκαγιές, λειψυδρία, προβλήματα δημόσιας υγείας και άλλα. Πράγματι, όπως επιβεβαίωσαν και τα τελευταία στοιχεία του Παρατηρητηρίου, ζούμε τη μεγαλύτερη ξηρασία των τελευταίων 500 ετών, ανέφερε χθες ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι συνέπειες της ξηρασίας σε πολλές καλλιέργειες είναι δραματικές. Η παραγωγή αραβοσίτου αναμένεται να είναι κατά 16% χαμηλότερη από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, ενώ οι σοδειές σόγιας και ηλιοτροπίων αναμένεται να μειωθούν κατά 15% και 12%, αντιστοίχως. Σημαντικές είναι οι ελλείψεις στην υδροηλεκτρική ενέργεια, ενώ η χαμηλή στάθμη των νερών στους ποταμούς επηρεάζει τα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας δυσχεραίνοντας τη λειτουργία των συστημάτων ψύξης τους. Η χαμηλή στάθμη των υδάτων στους ευρωπαϊκούς ποταμούς, επίσης, δημιούργησε προβλήματα στην εσωτερική ναυσιπλοΐα, όπως η μεταφορά φορτίων, κυρίως άνθρακα και πετρελαίου, στον Ρήνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή