Ενάμισης ποντικός ανά κάτοικο

Ενάμισης ποντικός ανά κάτοικο

Σύλλογος με τίτλο «Τάγμα Μυοκτόνων Πολιτών» έχει ιδρυθεί στο 17ο δημοτικό διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας με στόχο την καταγραφή πληθυσμών αρουραίων σε δημόσιους χώρους

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Σύλλογος με τίτλο «Τάγμα Μυοκτόνων Πολιτών» έχει ιδρυθεί στο 17ο δημοτικό διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας με στόχο την καταγραφή πληθυσμών αρουραίων σε δημόσιους χώρους. Τα μέλη του συλλόγου δηλώνουν στην εφημερίδα Le Monde ότι δεν μισούν τους ποντικούς, αλλά εκτιμούν ότι η αναπαραγωγή τους πρέπει να αντιμετωπισθεί καθώς τα κατά τα άλλα συμπαθή τρωκτικά είναι φορείς επικίνδυνων ασθενειών.

Τις ανησυχίες αυτές είχε άλλωστε εκφράσει και η Εθνική Ακαδημία Ιατρικής, η οποία σε ανακοίνωσή της τον Ιούλιο είχε αποκρούσει τις ενστάσεις οικολόγων για την εξόντωση αρουραίων. Σύμφωνα με την ακαδημία ιατρικής, «τα ποντίκια συνεχίζουν να αποτελούν απειλή για την υγεία εξαιτίας των ζωονόσων που μπορεί να μεταδώσουν στον άνθρωπο μέσα από τα παράσιτα, τα περιττώματα, τις δαγκωματιές ή τις νυχιές τους».

Ο κύριος φόβος του ιατρικού κόσμου αφορά τη λεπτοσπείρωση. Η βαριά αυτή βακτηριολογική μόλυνση μεταδίδεται συνήθως από ποντικούς και αρουραίους, που αποτελούν τη μεγαλύτερη δεξαμενή της, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Παστέρ. Η ασθένεια αποκαλείτο παλαιότερα «αρρώστια των υπονόμων». Παρότι τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται σε τροπικές χώρες, στη Γαλλία τα κρούσματα έχουν διπλασιασθεί τα τελευταία χρόνια, φθάνοντας πέρυσι τα 600, αριθμός-ρεκόρ από τη δεκαετία του 1920.

Η εξάπλωση αυτή είναι πολυπαραγοντική, με την κλιματική αλλαγή να παίζει σημαντικό ρόλο καθώς ευνοεί τις πλημμύρες και τη σήψη των σκουπιδιών. Ο Σιλβέν Σαμά, μέλος του συλλόγου, δείχνει το καφέ δίπλα στον σταθμό μετρό Πον-Καρντινέ και λέει: «Ο ιδιοκτήτης μας καλεί κάθε τρεις εβδομάδες. Τα τρωκτικά τρομάζουν τους πελάτες ενώ επιμένει ότι ο αριθμός τους έχει αυξηθεί ραγδαία». Η ακριβής καταγραφή των πληθυσμών τρωκτικών παραμένει, όμως, ιδιαίτερα δύσκολη.

Ο κύριος φόβος του ιατρικού κόσμου αφορά τη λεπτοσπείρωση, μια βακτηριολογική μόλυνση που μεταδίδεται συνήθως από ποντικούς και αρουραίους.

Η ιατρική ακαδημία αναφέρει στην έκθεσή της ότι Παρίσι και Μασσαλία φιλοξενούν 1,5 με 1,75 αρουραίους ανά κάτοικο, που τις κατατάσσει μεταξύ των δέκα πόλεων με τους μεγαλύτερους πληθυσμούς ποντικών στον κόσμο. Αντίθετη άποψη παρουσιάζει, όμως, ο συγγραφέας και ειδικός της αντιμετώπισης αρουραίων Πιερ Φαλγκεράκ, λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες για τον υπολογισμό πληθυσμών ποντικών».

Η υπηρεσία αστικής πανίδας του δήμου του Παρισιού πραγματοποιεί 7.000 «επεμβάσεις» (τοποθέτηση παγίδων και δολωμάτων και ψεκασμοί) τον χρόνο. Ορισμένες υπηρεσίες μυοκτονίας επιλέγουν διαφορετική τακτική με έμφαση στην ευαισθητοποίηση του κοινού, εκπαιδεύοντας τους πολίτες να ασφαλίζουν καλά τις σακούλες σκουπιδιών πριν τις πετάξουν στους κάδους, αλλά και με την αλλαγή ωραρίου αποκομιδής απορριμμάτων προκειμένου οι κάδοι να μην παραμένουν πλήρεις όλη τη νύχτα. Τέτοια αλλαγή ωραρίου δοκιμάζεται ήδη στο 11ο και στο 12ο δημοτικό διαμέρισμα του πρωτεύουσας.

Η αθρόα χρήση ποντικοφάρμακου έχει, στο μεταξύ, χαρίσει σχετική ανοσία στα τρωκτικά, τα οποία δεν επηρεάζονται πια τόσο από τις αντιπηκτικές ουσίες των ποντιφαρμάκων, το 40% των αρουραίων να εμφανίζει ανοσία στις ουσίες αυτές. Δήμοι της πρωτεύουσας δοκιμάζουν τώρα άλλες τεχνικές, όπως ο ξηρός πάγος. Ο πάγος αυτός, αποτελούμενος από στερεοποιημένο διοξείδιο του άνθρακα, στερεί το οξυγόνο από τις φωλιές των τρωκτικών, θανατώνοντάς τα με ασφυξία.

Πηγή: REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή