Οι αυτόχθονες ξαναχτίζουν το Βανκούβερ

Οι αυτόχθονες ξαναχτίζουν το Βανκούβερ

Eπιστρέφονται, έπειτα από αγώνες ετών, οι γαίες που υφαρπάχθηκαν

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικιστική ανάπτυξη στο Βανκούβερ του Καναδά έχει μεγάλη δυναμική, με τους νέους ισχυρούς πρωταγωνιστές της να μην έρχονται ούτε από τον βορρά ούτε από τον νότο. Αντιθέτως, είναι οι αρχέγονοι κάτοικοι της περιοχής και ζούσαν εδώ πολύ πριν έρθουν οι Ευρωπαίοι άποικοι. Μέχρι πρόσφατα, ήταν εντελώς αμέτοχοι στην αγορά ακινήτων, η οποία δημιούργησε αμύθητο πλούτο για πολλούς και έκανε το Βανκούβερ μια από τις ακριβότερες πόλεις του κόσμου.

Τρεις κοινότητες αυτοχθόνων του Βανκούβερ, τα Πρώτα Εθνη του Καναδά, όπως αυτοπροσδιορίζονται, βρίσκονται τώρα σε παράδοξη θέση. Ως ιδιοκτήτες τεράστιων εκτάσεων σε μια σημαντική μητρόπολη, επιθυμούν να διαμορφώσουν οι ίδιοι την πόλη που τις τελευταίες δεκαετίες αναπτύσσεται με επενδύσεις από το Χονγκ Κονγκ και την Κίνα.

Ο Ουίλσον Ουίλιαμς, δημοτικός σύμβουλος και εκπρόσωπος Τύπου του Squamish Nation, μιας από τις τρεις κοινότητες, παραδέχεται ότι τώρα και οι αυτόχθονες έχουν αναδειχθεί σε παράγοντες της οικιστικής ανάπτυξης. Το Squamish Nation έκανε το πρώτο βήμα τον περασμένο μήνα με τη δημιουργία ενός πελώριου οικιστικού συγκροτήματος σε έκταση 40 στρεμμάτων κοντά στο Μπρίτις Μπέι.

Τα Πρώτα Εθνη του Καναδά, όπως ονομάζονται, έχουν αναδειχθεί σε παράγοντες της οικιστικής ανάπτυξης.

Το γεγονός ότι τα Πρώτα Εθνη συμβάλλουν ενεργά στην ανάπτυξη του Βανκούβερ είναι αποτέλεσμα δεκαετιών δικαστικών αγώνων, αλλά και της ομόνοιας και συνεργασίας των τριών κοινοτήτων. Ταυτόχρονα οφείλεται στη διαδικασία εθνικής αναγνώρισης των μαρτυρικών τρόπων μεταχείρισης των αυτοχθόνων πληθυσμών στο παρελθόν. Για τον ρόλο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σε αυτή την τραγωδία απολογήθηκε πρόσφατα ο Πάπας Φραγκίσκος.

Οπως συνέβη και στις ΗΠΑ, οι πατρογονικές γαίες υφαρπάχθηκαν από τα Πρώτα Εθνη, που σήμερα ανέρχονται σε 7.500 ανθρώπους. Η περίπτωση του Βανκούβερ, όμως, διαφέρει κυρίως επειδή οι αρχές της Βρετανικής Κολομβίας ουδέποτε υπέγραψαν συμβόλαια και συνθήκες με τους αυτόχθονες. Οπως εξηγεί ο δήμαρχος Βανκούβερ, Κένεντι Στιούαρτ, «ο Βρετανός διοικητής της πόλης απλώς έπαιρνε τη γη των αυτοχθόνων και τη χάριζε στους φίλους του. Αυτό δεν είναι νόμιμο σύμφωνα με το βρετανικό δίκαιο, γεγονός που υπήρξε το εφαλτήριο για όλες τις απαιτήσεις». Ετσι, έπειτα από δεκαετίες δικαστικών αγώνων, τα Πρώτα Εθνη είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης γης στην πόλη και χρηματοδοτούν τα αναπτυξιακά τους προγράμματα με τραπεζικά δάνεια και χρηματοδότηση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις συνεργάζονται με αναπτυξιακούς ομίλους.

Η διεκδίκηση των πατρογονικών γαιών των αυτοχθόνων δεν περιορίζεται στο Βανκούβερ, αλλά αφορά πολλές περιοχές και πόλεις του Καναδά.

Η ενότητα των τριών φυλών που συνιστούν πλέον τα Πρώτα Εθνη χρειάστηκε χρόνο και προσπάθεια για να οικοδομηθεί, ενώ σήμερα θεωρείται δεδομένη. Οι αυτόχθονες ακόμη δεν έχουν κατανοήσει τη νέα τους ισχύ, αλλά δεν κρύβουν τη χαρά τους που απέκτησαν πλέον και αυτοί μια σημαντική θέση στην αναπτυξιακή πορεία του Βανκούβερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή