Γρήγορες απελάσεις Αλβανών σχεδιάζει το Λονδίνο

Γρήγορες απελάσεις Αλβανών σχεδιάζει το Λονδίνο

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για τη γρήγορη απέλαση Αλβανών μεταναστών χωρίς δικαίωμα ασύλου, καθώς αυξάνονται ραγδαία οι μεταναστευτικές ροές από τη βαλκανική χώρα, παρά τις ελπίδες που έτρεφαν στο Λονδίνο για το αμφιλεγόμενο σχέδιο εκτόπισης μεταναστών στη Ρουάντα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για τη γρήγορη απέλαση Αλβανών μεταναστών χωρίς δικαίωμα ασύλου, καθώς αυξάνονται ραγδαία οι μεταναστευτικές ροές από τη βαλκανική χώρα, παρά τις ελπίδες που έτρεφαν στο Λονδίνο για το αμφιλεγόμενο σχέδιο εκτόπισης μεταναστών στη Ρουάντα.

«Μεγάλοι αριθμοί Αλβανών παγιδεύονται με ψέματα από αδίστακτους διακινητές και συμμορίες οργανωμένου εγκλήματος, με αποτέλεσμα να ωθούνται σε επικίνδυνα ταξίδια με σαπιοκάραβα για να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε η Βρετανή υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ ύστερα από συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό της Μπλέντι Κούτσι. «Χάρη στα εξαιρετικά επίπεδα συνεργασίας μας με την Αλβανία, θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για να επισπεύσουμε την απομάκρυνση Αλβανών που δεν έχουν δικαίωμα να βρίσκονται στη χώρα», πρόσθεσε.

Ευκαιρίες εργασίας

Από την πλευρά του, ο Μπλέντι Κούτσι ανέφερε ότι στη διάρκεια της συνάντησης οι δύο υπουργοί συζήτησαν τρόπους για να δοθούν πρόσθετες ευκαιρίες εγκατάστασης Αλβανών εργατών και ειδικευμένων επαγγελματιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του αποδοκιμάζει την παράνομη μετανάστευση και τις ριψοκίνδυνες απόπειρες διέλευσης της Μάγχης.

Αυξάνονται ραγδαία οι μετανάστες από τη βαλκανική χώρα, παρά το αμφιλεγόμενο σχέδιο μεταφοράς τους στη Ρουάντα.

Ο αριθμός των Αλβανών που διασχίζουν τη διώρυγα με μικρές βάρκες εκτινάχθηκε τους τελευταίους μήνες, παρότι η Βρετανία θεωρεί την Αλβανία «ασφαλή και ευημερούσα χώρα», κάτι που ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες παροχής πολιτικού ασύλου. Στους πρώτους έξι μήνες του 2022, τουλάχιστον 2.165 Αλβανοί έφθασαν στη Βρετανία με μικρές βάρκες, έναντι μόλις 23 τον περασμένο χρόνο. Πρόσφατα η εφημερίδα Mail έγραψε ότι το 40% των παράτυπων μεταναστών που έφτασαν στη Βρετανία τον Ιούνιο και τον Ιούλιο ήταν Αλβανοί. Σε ετήσια βάση, οι Αλβανοί ισοβαθμούν με τους Αφγανούς στην πρώτη θέση των εθνικών ομάδων που φθάνουν με μικρά σκάφη στη Βρετανία.

Τον περασμένο Απρίλιο, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε σχέδιο για απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα, ελπίζοντας ότι θα αποθαρρύνει με αυτόν τον τρόπο όσους σκέφτονται να διασχίσουν τη Μάγχη με μικρά σκάφη. Ωστόσο, τους επόμενους μήνες οι μεταναστευτικές ροές αυξήθηκαν αντί να μειωθούν. Η πρώτη πτήση απέλασης μεταναστών, που είχε προγραμματιστεί για τον περασμένο Ιούνιο, ματαιώθηκε ύστερα από παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών έχει ξεκινήσει καμπάνια πληροφόρησης των επίδοξων μεταναστών, προσπαθώντας να συνδυάσει στοιχεία αποθάρρυνσης όσων δεν συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις εγκατάστασης στο Ηνωμένο Βασίλειο με πληροφορίες για ασφαλείς μεταναστευτικούς διαδρόμους και για κατάθεση αιτημάτων ασύλου στη χώρα της πρώτης υποδοχής. Παράλληλα, η Βρετανία θέσπισε αυστηρότερες ποινές για αδικήματα που σχετίζονται με την παράτυπη μετανάστευση.

Πηγές: REUTERS, ΑΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή