Αποζημιώσεις για το Σύνδρομο της Αβάνας

Αποζημιώσεις για το Σύνδρομο της Αβάνας

Πριν από έξι χρόνια, πράκτορες της CIA που εργάζονταν στην Αβάνα της Κούβας άρχισαν να εμφανίζουν περίεργα εγκεφαλικά συμπτώματα

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Πριν από έξι χρόνια, πράκτορες της CIA που εργάζονταν στην Αβάνα της Κούβας άρχισαν να εμφανίζουν περίεργα εγκεφαλικά συμπτώματα. Ο όρος «Σύνδρομο της Αβάνας» εγκαταστάθηκε στις αναφορές των ειδικών και στις σελίδες του Τύπου, αν και τα επόμενα χρόνια Αμερικανοί αξιωματούχοι και μέλη των οικογενειών τους εμφάνισαν παρόμοια συμπτώματα στην Κίνα, στη Σερβία, στην Αυστρία και άλλες περιοχές του πλανήτη.

Η ώρα της αποζημίωσης για τα θύματα φαίνεται ότι έχει έρθει. Οπως ανέφεραν χθες αρκετά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η CIA άρχισε να καταβάλλει αποζημιώσεις σε πρώην και νυν υπαλλήλους της οι οποίοι υπέστησαν εγκεφαλικές βλάβες υπό συνθήκες που παραμένουν ανεξιχνίαστες. Τ

ον δρόμο για την εξέλιξη αυτή άνοιξε η ψήφιση, την περασμένη χρονιά, νόμου από το Κογκρέσο που παρέχει τη δυνατότητα αποζημίωσης μέχρι και 187.300 δολαρίων για κάθε θύμα. Ο νόμος δίνει την ίδια δυνατότητα στο υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο δεν έχει ξεκινήσει ακόμη την καταβολή αποζημιώσεων.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες τόσο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και στη CIA κανόνες, αποζημιώσεις δικαιούνται όσοι είναι σε θέση να αποδείξουν ότι υπέστησαν εγκεφαλική βλάβη στη διάρκεια «πολέμου, εξέγερσης, εχθρικής πράξης, τρομοκρατικής ενέργειας ή άλλων παρόμοιων περιστάσεων».

Τα θύματα του Συνδρόμου της Αβάνας και οι δικηγόροι τους υπέστησαν ψυχρολουσία νωρίτερα αυτή τη χρονιά, όταν η CIA ανακοίνωσε την πρώτη, προσωρινή, εκτίμηση για τη μυστηριώδη υπόθεση.

Το σχετικό ντοκουμέντο ανέφερε ότι τα συμπτώματα νευρολογικών προβλημάτων και νοητικής εξασθένισης που ανέφεραν πολλά από τα θύματα δεν προέρχονταν από κάποια εχθρική χώρα η οποία θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει διεθνή εκστρατεία εναντίον Αμερικανών.

Η CIA άρχισε να τις καταβάλλει σε υπαλλήλους της που εμφάνισαν μυστηριώδη εγκεφαλικά συμπτώματα.

Η ίδια έκθεση υποστήριζε ότι στην πλειονότητα των περίπου 1.000 υποθέσεων που εξετάστηκαν ενοχοποιούνταν υποκείμενα νοσήματα που δεν είχαν μέχρι τότε διαγνωστεί ή περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Ωστόσο, μια άλλη έκθεση επιτροπής ειδικών, η οποία συστάθηκε από την κυβέρνηση Μπάιντεν, εκτιμούσε ότι οι εγκεφαλικές βλάβες και άλλα συμπτώματα εξασθένισης που ανέφεραν τα θύματα θα μπορούσαν να έχουν προέλθει από την εκπομπή ενέργειας με ραδιοκύματα.

Πηγές: CNN, The New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή