Δπλωματία, η μόνη λύση για συμφωνία μεταξύ Ιράν – ΗΠΑ

Δπλωματία, η μόνη λύση για συμφωνία μεταξύ Ιράν – ΗΠΑ

Ολοένα και πιο κοντά σε συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν πλησιάζουν Ουάσιγκτον και Τεχεράνη, έχοντας αναγνωρίσει την αποτυχία της προσέγγισης Τραμπ για την ανάσχεση των ιρανικών πυρηνικών φιλοδοξιών

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Ολοένα και πιο κοντά σε συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν πλησιάζουν Ουάσιγκτον και Τεχεράνη, έχοντας αναγνωρίσει την αποτυχία της προσέγγισης Τραμπ για την ανάσχεση των ιρανικών πυρηνικών φιλοδοξιών.

Παρότι οι συνομιλίες που εγκαινιάσθηκαν στις αρχές του 2021, έμοιαζαν να ναυαγούν, τις τελευταίες ημέρες Τεχεράνη και Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι η υπογραφή συμφωνίας βρίσκεται πολύ πιο κοντά από ποτέ άλλοτε. Η Τεχεράνη συνεχίζει να επιμένει στην ανάγκη θεσμοθέτησης μηχανισμού που θα εγγυάται ότι το Ιράν θα συνεχίσει να ωφελείται οικονομικά από τη συμφωνία, εφόσον μελλοντικός Αμερικανός πρόεδρος αποφασίσει να υπαναχωρήσει μονομερώς, όπως είχε κάνει ο Τραμπ, κάτι το οποίο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν μπορεί να εγγυηθεί.

Το Ιράν εγκατέλειψε επίσης παλαιότερη «μη διαπραγματεύσιμη» απαίτησή του για αφαίρεση των Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης από τον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Κέρδος και για τις δύο πλευρές η διατήρηση του διαλόγου για τα πυρηνικά της Τεχεράνης.

Παρότι οι υποχωρήσεις αυτές δεν είναι μη αναστρέψιμες, προσφέρουν λύσεις σε ορισμένα προσκόμματα προηγούμενων προσπαθειών για υπογραφή της συμφωνίας. Ενθαρρυντικό θεωρείται το γεγονός ότι οι πρωτοβουλίες διπλωματικής προσέγγισης συνοδεύτηκαν από εκατέρωθεν κυβερνητικές προσπάθειες προώθησης της συμφωνίας στο εσωτερικό των δύο χωρών, σε μια απόπειρα να πεισθεί αφενός το δύσπιστο κοινό, αφετέρου οι συντηρητικές πολιτικές παρατάξεις και των δύο χωρών, που αντιμετωπίζουν με καχυποψία κάθε επαφή Ουάσιγκτον – Τεχεράνης.

Οι δύο χώρες έχουν αμοιβαίο συμφέρον στη διατήρηση του διπλωματικού διαλόγου, ακόμη και αν δεν σκοπεύουν τελικά να υπογράψουν νέα συμφωνία.

Πηγή: REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT