Σουηδία: Εκλογές στις 11 Σεπτεμβρίου στην σκιά της ακροδεξιάς που ανεβαίνει

Σουηδία: Εκλογές στις 11 Σεπτεμβρίου στην σκιά της ακροδεξιάς που ανεβαίνει

Οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες του 43χρονου Τζίμι Άκεσον παρουσιάζονται ως πρώτη δύναμη στον χώρο της δεξιάς, δύο εβδομάδες πριν από τις κάλπες. Το εκλογικό αποτέλεσμα έχει πρόσθετη σημασία καθώς η Σουηδία πρόκειται να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2023.

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα βλέμματα των περισσοτέρων μπορεί να είναι στραμμένα στις εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν πρόωρα στην Ιταλία στις 25 Σεπτεμβρίου, ωστόσο δύο εβδομάδες νωρίτερα, στις 11 Σεπτεμβρίου, θα έχουν στηθεί κάλπες και αρκετά βορειότερα, στη Σουηδία.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η ακροδεξιά αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά της και στις δύο χώρες: στην Ιταλία μέσω της παράταξης Αδέλφια της Ιταλίας (Fratelli d’Italia, FdI) της Τζόρτζια Μελόνι, και στη Σουηδία μέσω της παράταξης των Σουηδών Δημοκρατών (SD) του Τζίμι Ακεσον.

Δημοσκοπήσεις, που επικαλείται το Politico, παρουσιάζουν το κόμμα του 43χρονου Άκεσον στη Σουηδία να ξεπερνά το κεντροδεξιό Moderate Party, συγκεντρώνοντας γύρω στο 20%, και να γίνεται έτσι η πιο ισχυρή εκλογικά παράταξη στον χώρο της ευρύτερης δεξιάς.

«Οι γενικές εκλογές στη Σουηδία έχουν οριστεί για τις 11 Σεπτεμβρίου και η κεντροαριστερή κυβέρνηση της πρωθυπουργού Μαγκνταλένα Άντερσον φαίνεται ότι μπορεί να έχει πρόβλημα […] Σύμφωνα με δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας, ένας πιθανός συνασπισμός τεσσάρων δεξιών κομμάτων (σ.σ. των Σουηδών Δημοκρατών συμπεριλαμβανομένων) παρουσιάζεται να διατηρεί προβάδισμα αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό της κεντροαριστεράς», σημειώνει το Politico, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα θα έχει πρόσθετη σημασία καθώς η Σουηδία πρόκειται να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Πάντως όπως η Μελόνι στην Ιταλία, έτσι και ο Άκεσον στη Σουηδία επιχειρεί πια να παρουσιαστεί ως λιγότερο ακραίος από ό,τι στο παρελθόν.

Αξίζει να σημειωθεί, δε, πως τα θέματα που φαίνεται να κυριαρχούν στην ατζέντα προεκλογικά στη Σουηδία είναι η μετανάστευση, η εγκληματικότητα και το κόστος ζωής αλλά όχι και η προωθούμενη ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Με πληροφορίες από Politico

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή