Η νέα Ε.Ε. που οραματίζεται ο Σολτς

Η νέα Ε.Ε. που οραματίζεται ο Σολτς

Αποφάσεις πλειοψηφίας χωρίς βέτο, διεύρυνση και κοινές προμήθειες όπλων

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΑΓΑ. Μια Ευρωπαϊκή Ενωση που θα αποφασίζει κατά πλειοψηφία, καταργώντας το δικαίωμα βέτο σε πολλούς τομείς πολιτικής οραματίζεται ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς, όπως περιέγραψε σε ομιλία του χθες σε ένα από τα αρχαιότερα πανεπιστήμια της ηπείρου, το Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα.

«Για το ορατό μέλλον, η Ρωσία του Πούτιν θα προσδιορίζεται ως εχθρός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κάθε διαφωνία ανάμεσά μας, κάθε αδυναμία, ο Πούτιν θα την εκμεταλλευθεί», είπε ο Γερμανός καγκελάριος μιλώντας ενώπιον φοιτητών. Ο Σολτς τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης της Ε.Ε. στα Δυτικά Βαλκάνια αλλά και στην Ουκρανία, στη Μολδαβία και μελλοντικά και στη Γεωργία. «Ομως με κάθε νέο κράτος-μέλος, ο κίνδυνος ότι ένα κράτος θα εμποδίσει με το βέτο του όλα τα υπόλοιπα μεγαλώνει», προειδοποίησε. Αν η Ε.Ε. δεν μεταρρυθμιστεί, θα είναι «σαν να προσκαλεί όλους όσοι στοιχηματίζουν ενάντια στην ενωμένη Ευρώπη και θέλουν να μας στρέψουν τον έναν ενάντια στον άλλο».

Κυρώσεις και δικαιώματα

Σύμφωνα με τον Γερμανό καγκελάριο, η λήψη αποφάσεων κατά πλειοψηφία μπορεί να ξεκινήσει από τομείς όπως η επιβολή κυρώσεων ή τα ζητήματα ανθρώπινων δικαιωμάτων. Επίσης, μπορεί να περιλαμβάνει τη δυαρχία στην κορυφή κάποιων διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Εχουμε καταλάβει πόσο σημαντικό είναι για κάθε χώρα να έχει τον δικό της επίτροπο. Τίποτα όμως δεν απαγορεύει να διοικούν δύο επίτροποι μία γενική διεύθυνση», είπε. Στο θέμα της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, ο Γερμανός καγκελάριος υποστήριξε ότι οι μεταβιβάσεις πόρων «πρέπει να συνδέονται με τη διατήρηση του κράτους δικαίου», επαναφέροντας στο προσκήνιο τη σύγκρουση των Βρυξελλών με χώρες όπως η Ουγγαρία.

Προτείνει οι μεταβιβάσεις πόρων να συνδέονται με το κράτος δικαίου και να διατηρηθεί ζωντανή η υπόσχεση ειρήνης στην Ευρώπη.

Στον τομέα της άμυνας, ο Σολτς υποστήριξε ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία του ευρωπαϊκού σώματος ταχείας επέμβασης, στον πυρήνα του οποίου θα βρίσκεται η Γερμανία. Επίσης, σημείωσε ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για κοινές ευρωπαϊκές προμήθειες οπλικών συστημάτων, ενώ κάλεσε τις χώρες πέριξ της Γερμανίας (Πολωνία, βαλτικές και σκανδιναβικές χώρες, Ολλανδία, Τσεχία, Σλοβακία) να συμμετάσχουν στη δημιουργία κοινού συστήματος αεράμυνας.

Ο Γερμανός καγκελάριος αναφέρθηκε στη συμβολή της ενωμένης Ευρώπης, στη διατήρηση της ειρήνης στην ευρωπαϊκή ήπειρο και χαρακτήρισε την οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη του Κιέβου ως το νέο ευρωπαϊκό ειρηνευτικό σχέδιο. «Σήμερα είναι στο χέρι μας να διατηρήσουμε ζωντανή την υπόσχεση της ειρήνης επιτρέποντας στην Ευρωπαϊκή Ενωση να διασφαλίσει την ανεξαρτησία και τη σταθερότητά της απέναντι σε εξωτερικές προκλήσεις. Αυτή είναι η νέα ευρωπαϊκή ειρηνευτική αποστολή», σημείωσε.

Μείωση χρέους

Ο Γερμανός καγκελάριος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη μιας νέας συμφωνίας για τη μείωση του υψηλού δημόσιου χρέους πολλών ευρωπαϊκών χωρών. «Η συμφωνία αυτή πρέπει να είναι δεσμευτική, να διευκολύνει την ανάπτυξη και να μπορεί να γίνει αποδεκτή πολιτικά. Την ίδια στιγμή, πρέπει να επιτρέψει σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να μεταρρυθμίσουν τις οικονομίες τους μέσω επενδύσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT