Μόσχα: Οι κυρώσεις το μόνο εμπόδιο στη λειτουργία του Nord Stream

Μόσχα: Οι κυρώσεις το μόνο εμπόδιο στη λειτουργία του Nord Stream

Σε τεχνικά προβλήματα λόγω των κυρώσεων της Δύσης αποδίδει η Μόσχα το κλείσιμο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 για τρεις ημέρες

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τεχνικά προβλήματα λόγω των κυρώσεων της Δύσης αποδίδει η Μόσχα το κλείσιμο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 για τρεις ημέρες.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι τίποτα δεν εμποδίζει τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 εκτός από τα τεχνικά προβλήματα που προκαλούνται από τις κυρώσεις της Δύσης.

Ο κ. Πεσκόφ ανέφερε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για τις εξαγωγές φυσικού αερίου, αλλά κυρώσεις της Δύσης εμποδίζουν τη συντήρηση και την επιστροφή του εξοπλισμού.

Υπενθυμίζεται ότι η ρωσική Gazprom έχει ανακοινώσει ότι θα κλείσει τον αγωγό για τρεις ημέρες από την Τετάρτη για εργασίες συντήρησης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τις περικοπές φυσικού αερίου ως οικονομικό όπλο, κάτι που η Μόσχα αρνείται.

Νέο «ψαλίδι» στις ροές προς τη Γαλλία

Νωρίτερα, η γαλλική εταιρεία ενέργειας Engie ανακοίνωσε ότι η Gazprom την ενημέρωσε για την περαιτέρω και άμεση μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου «εξαιτίας μιας διαφωνίας των πλευρών για την εφαρμογή των συμβολαίων».

Οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Engie είχαν ήδη μειωθεί σημαντικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, διευκρίνισε η γαλλική εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Η εταιρεία όμως τόνισε ότι έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή μέτρα προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετεί τους πελάτες της ακόμη και σε περίπτωση πλήρους διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Gazprom.

Την προηγούμενη Πέμπτη η πλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στη Γαλλία για τον χειμώνα είχε ξεπεράσει το όριο του 90%, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πλατφόρμα Aggregated gas Storage Inventory (AGSI) και η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να πετύχει τον στόχο του 100% ως τον Νοέμβριο.

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ολιβιέ Βεράν επιβεβαίωσε σήμερα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Franceinfo ότι ο στόχος θα επιτευχθεί «ως το τέλος του καλοκαιριού», αλλά προειδοποίησε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η Γαλλία θα έχει «αρκετό αέριο για να περάσει τον χειμώνα, αν οι Ρώσοι το κόψουν ή αν καταναλώνουμε πολύ».

Bloomberg: Δύο μήνες νωρίτερα γεμίζουν οι αποθήκες της Ε.Ε.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Bloomberg, δύο μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα πρόκειται να πετύχει η Ευρωπαϊκή Ένωση τον στόχο της να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου.

Όπως τονίζεται, οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ε.Ε. είχαν γεμίσει κατά 79,4% στις 27 Αυγούστου, ενώ ο στόχος είναι να έχουν γεμίσει στο 80% έως την 1η Νοεμβρίου.

Με πληροφορίες από REUTERS

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή