Πολεμικές αποζημιώσεις ζητεί η Πολωνία

Πολεμικές αποζημιώσεις ζητεί η Πολωνία

Στο 1,32 τρισ. δολάρια εκτιμά η Πολωνία το κόστος του πολέμου και της γερμανικής κατοχής, με τον επικεφαλής του κυβερνώντος εθνικιστικού κόμματος να δηλώνει ότι η Βαρσοβία θα καταθέσει επίσημο αίτημα για καταβολή αποζημιώσεων

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Στο 1,32 τρισ. δολάρια εκτιμά η Πολωνία το κόστος του πολέμου και της γερμανικής κατοχής, με τον επικεφαλής του κυβερνώντος εθνικιστικού κόμματος να δηλώνει ότι η Βαρσοβία θα καταθέσει επίσημο αίτημα για καταβολή αποζημιώσεων.

Το ζήτημα έχει κλείσει προ πολλού στο Βερολίνο, με την κυβέρνηση να αναφέρει ότι όλες οι διεκδικήσεις από την εποχή του πολέμου έχουν ρυθμιστεί. Το κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης και ο επικεφαλής του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι αρνείται να αποδεχθεί κάτι τέτοιο. «Το ποσόν αυτό προέκυψε από συντηρητικές εκτιμήσεις. Θα είναι δυνατόν να το αυξήσουμε, εάν κριθεί αναγκαίο», είπε ο Κατσίνσκι.

Η εχθρική στάση απέναντι στη Γερμανία, που αξιοποιείται συχνά από το κόμμα προκειμένου να συσπειρωθεί η εκλογική του βάση, έχει οξύνει τις σχέσεις της Πολωνίας με το Βερολίνο. Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια Πολωνοί, μεταξύ τους τρία εκατομμύρια Πολωνοί Εβραίοι, έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Η Βαρσοβία θα διεκδικήσει εκ νέου με επίσημο αίτημα 1,32 τρισ. δολ. από τη Γερμανία.

Το 1953, η τότε σοσιαλιστική κυβέρνηση της Βαρσοβίας απεμπόλησε κάθε μελλοντική αξίωση για πολεμικές αποζημιώσεις, υποκύπτοντας σε πιέσεις της Μόσχας, η οποία προσέβλεπε στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της σοσιαλιστικής Ανατολικής Γερμανίας και στην προληπτική απαλλαγή του νεοσύστατου κράτους από κάθε απαίτηση πολεμικών αποζημιώσεων.

Το αίτημα του αντιπροέδρου Κατσίνσκι επέκρινε ο επικεφαλής της πολωνικής αντιπολίτευσης, Ντόναλντ Τουσκ: «Η ανακοίνωση του αντιπροέδρου δεν αφορά τις πολεμικές αποζημιώσεις αλλά την εσωκομματική εκστρατεία για ενίσχυση της θέσης του ηγέτη στο κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή