Οργισμένη η Κίνα για την έκθεση του ΟΗΕ

Οργισμένη η Κίνα για την έκθεση του ΟΗΕ

Το Πεκίνο επέκρινε τη δημοσιοποίηση της αναφοράς περί παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ουιγούρων

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Την έντονη αντίδραση του Πεκίνου προκάλεσε η δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΟΗΕ για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μουσουλμάνων Ουιγούρων στην Κίνα λίγο πριν από την εκπνοή της θητείας της Μισέλ Μπατσελέ, η οποία είναι ύπατη αρμοστής του οργανισμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν την Κίνα ότι διαπράττει «γενοκτονία» εις βάρος της κοινότητας με μαζικές φυλακίσεις πάνω από 1 εκατ. ανθρώπων, δολοφονίες, εκστρατείες υποχρεωτικής στείρωσης και παιδομάζωμα, καθώς και καταστροφή της ταυτότητας της κοινότητας μέσω της κατεδάφισης τζαμιών και άλλων ιερών τόπων. Τις καταγγελίες αυτές έχουν υιοθετήσει οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Χθες, η Κίνα επέκρινε έντονα την έκθεση που δημοσίευσε την Τετάρτη ο ΟΗΕ και κάνει λόγο για πιθανά «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στην επαρχία Σινγιάνγκ, χωρίς ωστόσο να χρησιμοποιεί τον όρο «γενοκτονία», που αναφέρουν συχνά οι ΗΠΑ. «Η έκθεση αυτή αποτελεί ένα συνονθύλευμα παραπληροφόρησης και ένα πολιτικό εργαλείο στην υπηρεσία της στρατηγικής των ΗΠΑ και της Δύσης, το οποίο έχει στόχο να χρησιμοποιήσει τη Σινγιάνγκ προκειμένου να εμποδίσει την ανάπτυξη της Κίνας», δήλωσε στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου ο Ουάνγκ Ουενμπίν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Μέλη της διασποράς των Ουιγούρων κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει πρωτοβουλία μετά την έκθεση του ΟΗΕ, που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγα λεπτά προτού λήξει η τετραετής θητεία της Μπατσελέ. Από την πλευρά της, η απερχόμενη αρμοστής αντιπαρήλθε τις επικρίσεις πως υπήρξε υπερβολικά συγκαταβατική έναντι του Πεκίνου όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, τονίζοντας πως ο διάλογος «δεν σημαίνει να κλείνουμε τα μάτια».

«Το να επιδιδόμαστε σε διάλογο και να προσπαθούμε να καταλάβουμε δεν σημαίνει ότι επιδεικνύουμε ανοχή, ότι αποστρέφουμε το βλέμμα ή κλείνουμε τα μάτια. Ακόμη λιγότερο, ότι δεν μπορούμε να μιλάμε ειλικρινά», ανέφερε και τήρησε την υπόσχεσή της να δώσει στη δημοσιότητα έως την 31η Αυγούστου την έκθεση των υπηρεσιών της για τις καταγγελίες περί παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις αρχές της Κίνας στην αυτόνομη περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή