ΚΟΣΜΟΣ

Αργεντινή: Απόπειρα δολοφονίας με όπλο κατά της Κριστίνα Κίρχνερ

Ένοπλος άνδρας, πιθανώς Βραζιλιάνος, δεν κατάφερε να πυροβολήσει την δύο φορές πρόεδρο της χώρας

Αργεντινή: Απόπειρα δολοφονίας με όπλο κατά της Κριστίνα Κίρχνερ

Η αντιπρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ απειλήθηκε από έναν άνδρα με όπλο αργά την Πέμπτη, σε περιστατικό που ένας συνάδελφός της στην κυβέρνηση περιέγραψε ως απόπειρα δολοφονίας, αλλά δεν τραυματίστηκε και δεν ακούστηκαν πυροβολισμοί.

Το περιστατικό σημειώθηκε στην είσοδο του σπιτιού της στο Μπουένος Άιρες, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν τις τελευταίες ημέρες για να υποστηρίξουν τον πρώην πρόεδρο εν μέσω δίκης της για διαφθορά.

Ο υπουργός Οικονομίας, Σέρχιο Μάσα, χαρακτήρισε το περιστατικό «απόπειρα δολοφονίας».

«Όταν το μίσος και η βία υπερισχύουν της συζήτησης, οι κοινωνίες καταστρέφονται και δημιουργούνται καταστάσεις όπως αυτή: απόπειρα δολοφονίας», έγραψε στο Twitter.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε στο Reuters ότι ένας ένοπλος άνδρας συνελήφθη κοντά στην κατοικία και «βρέθηκε ένα όπλο λίγα μέτρα από το σημείο». Είπε ότι ο άνδρας μπορεί να είναι βραζιλιάνικης καταγωγής.

Τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν ότι δεν ακούστηκαν πυροβολισμοί αφού ο άνδρας έστρεψε το όπλο στην κα Κίρχνερ στη μέση ενός πλήθους. Μέσα ενημέρωσης σημείωσαν ότι ο άνδρας φαινόταν μεσήλικας.

Η εφημερίδα Clarin ανέφερε ότι το όπλο ήταν γεμάτο, επικαλούμενη επίσημες πηγές.

Ηγέτες της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, καθώς και πολιτικοί από άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην κα Κίρχνερ, η οποία υπήρξε διχαστικός πολιτικός χαρακτήρας και διετέλεσε πρόεδρος για δύο θητείες μεταξύ 2007 και 2015.

Ο διάδοχός της, Μαουρίσιο Μάκρι, είπε ότι το περιστατικό απαιτεί «άμεση και βαθιά διευκρίνιση από το δικαστικό σύστημα και τις δυνάμεις ασφαλείας».

«Η Κριστίνα είναι θύμα ενός εγκληματία φασίστα που δεν ξέρει πώς να σέβεται τις διαφορές», πρόσθεσε ο Βραζιλιάνος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο επικρατέστερος στις προεδρικές εκλογές του επόμενου μήνα. «Δόξα τω Θεώ που γλίτωσε αβλαβής».

Ωστόσο, ορισμένοι πολιτικοί υποβάθμισαν τη σοβαρότητα του περιστατικού: «Αυτή φαίνεται να είναι η αδέξια ενέργεια ενός ανισόρροπου ατόμου που δεν έχει σχέση με την πολιτική», δήλωσε ο βουλευτής Μάρτιν Τετάς.

Ο σημερινός πρόεδρος Αλμπέρτο ​​Φερνάντες απευθύνθηκε στη χώρα στην τηλεόραση αργότερα την Πέμπτη, λέγοντας ότι από ένα τεχνικό θέμα γλίτωσε η ζωή της κασ Κίρχνερ, και ότι η Παρασκευή καθίσταται εκτάκτως εθνική αργία ώστε ο λαός να εκφράσει τη στήριξή του στην Αργεντινή αντιπρόεδρο.

Πηγή: Reuters, CNN