Μύδροι Μπάιντεν εναντίον Τραμπ

Μύδροι Μπάιντεν εναντίον Τραμπ

Δριμεία επίθεση εναντίον εξτρεμιστών Ρεπουμπλικανών ενόψει των εκλογών

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια πολυδιαφημισμένη, ασυνήθιστα επιθετική στους τόνους και έντονα προεκλογική στην ουσία της ομιλία του, ο Τζο Μπάιντεν κατήγγειλε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ και οι «εξτρεμιστές» οπαδοί του στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα συνιστούν απειλή στα θεμέλια της ίδιας της αμερικανικής Δημοκρατίας. Aκολούθησε η χθεσινή αποκάλυψη ότι οι πράκτορες του FBI που έψαξαν τον περασμένο μήνα το σπίτι του Τραμπ στη Φλόριντα βρήκαν πολλά άδεια κουτιά με την επιγραφή «διαβαθμισμένα έγγραφα». Με βάση τις περιγραφές των ευρημάτων κατά την έρευνα, το άκρως απόρρητο υλικό που είχε πάρει ο τέως πρόεδρος στο… σπίτι του φυλασσόταν σε κουτιά μαζί με εφημερίδες, περιοδικά και άλλα προσωπικά αντικείμενα.

«Δεν σέβονται το Σύνταγμα. Δεν πιστεύουν στο κράτος δικαίου. Δεν αναγνωρίζουν τη βούληση του λαού… Εναγκαλίζονται την οργή. Τρέφονται από το χάος. Δεν ζουν στο φως της αλήθειας, αλλά στο σκοτάδι των ψεμάτων». Με αυτές και άλλες παρόμοιες αποστροφές περιέλουσε ο Αμερικανός πρόεδρος, το βράδυ της Πέμπτης, τον Ντόναλντ Τραμπ και τους Ρεπουμπλικανούς MAGA, δηλαδή όσους εμπνέονται από το τραμπικό σύνθημα «Να ξαναδώσουμε στην Αμερική το μεγαλείο της».

Η ομιλία του, που είχε προαναγγελθεί ως «μείζων» από τον Λευκό Οίκο, εκφωνήθηκε στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνιας. Πίσω από τον ομιλητή έλαμπε, φωτισμένο στον νυχτερινό ουρανό, το ιστορικό κτίριο Independence Hall, όπου υιοθετήθηκαν η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας και το Σύνταγμα των ΗΠΑ κατά την αμερικανική επανάσταση.

«Κλειδί» η Πενσιλβάνια

Πράκτορες του FBI που έψαξαν τον περασμένο μήνα το σπίτι του Τραμπ βρήκαν πολλά άδεια κουτιά με την επιγραφή «διαβαθμισμένα έγγραφα».

Πέρα από τον συμβολισμό της, η επιλογή του τόπου είχε ξεκάθαρα προεκλογικό χαρακτήρα, μια και η Πενσιλβάνια θεωρείται πολιτεία «κλειδί» για το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου, όπου θα κριθεί η σύνθεση του επόμενου Κογκρέσου, ενδεχομένως δε και το πολιτικό μέλλον του ίδιου του Μπάιντεν. Το τελευταίο διάστημα ήταν εμφανής η πρόθεση του προέδρου να μετατρέψει τις εκλογές σε δημοψήφισμα υπέρ ή κατά του Ντόναλντ Τραμπ. Η επιλογή του να ποντάρει πάνω στην πολιτική πόλωση έγινε εμφανής προ ημερών, όταν χαρακτήρισε την ιδεολογία των τραμπικών «ημιφασισμό».

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο Τζο Μπάιντεν είχε να αντιμετωπίσει την ηχηρή αποδοκιμασία ομάδας πολιτικών αντιπάλων του, που φώναζαν «Fuck Joe Biden». Ο Αμερικανός πρόεδρος αρκέστηκε να πει ότι «έχουν δικαίωμα να αγανακτούν, αφού έχουμε Δημοκρατία», προσθέτοντας σαρκαστικά: «Ουδέποτε άφησαν να τους φιμώσουν οι καλοί τρόποι».

Στο μεταξύ, ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός και πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι ο πεθερός του σκέφτεται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για πρόεδρος στις εκλογές του 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή