Δέκα χρόνια Tinder: κόπωση και εθισμός – Ο απολογισμός από χρήστες

Δέκα χρόνια Tinder: κόπωση και εθισμός – Ο απολογισμός από χρήστες

Δέκα χρόνια κλείνει η πλατφόρμα Tinder, που διευκολύνει τους έρωτες μέσω Διαδικτύου, και η επέτειος προσφέρεται για απολογισμούς: πολλοί τακτικοί χρήστες λένε ότι τα χρόνια αναζήτησης ανάμεσα στα προφίλ πιθανών συντρόφων τούς έχουν εξαντλήσει, κάνοντάς τους κυνικούς

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αγάπη της στις εφαρμογές γνωριμιών Tinder ξεπέρασε η 28χρονη Αμπι ύστερα από οκτώ χρόνια, χωρίς να έχει συνάψει μακροπρόθεσμη σχέση με κάποιον από τους άνδρες που γνώρισε. Πέρα από την απογοήτευση και την πλήξη, η Αμπι είχε τουλάχιστον μία δυσάρεστη εμπειρία, όταν κάποιο από τα «ταίρια» της άρχισε να την παρενοχλεί, ενώ αποκαλύπτει επίσης ότι πολλοί άνδρες-ταίρια είχαν την εντύπωση ότι θα κάνουν έρωτα μαζί της ασκώντας πίεση.

Ερευνα του 2020 έδειξε ότι 37% όσων γνωρίζουν ερωτικούς συντρόφους μέσω Διαδικτύου ανέφεραν ότι συνέχισαν να δέχονται ενοχλήσεις από πρώην ραντεβού, παρότι είχαν δηλώσει ότι έπαψαν να ενδιαφέρονται, και 35% έλαβαν μηνύματα ή εικόνες με άσεμνο περιεχόμενο, παρότι δεν είχαν ζητήσει τίποτα τέτοιο. Η πλατφόρμα Tinder έκλεισε τα δέκα χρόνια της τον Σεπτέμβριο. Οπως και η Αμπι, πολλοί τακτικοί χρήστες λένε ότι τα χρόνια αναζήτησης ανάμεσα στα προφίλ πιθανών συντρόφων τούς έχουν εξαντλήσει, κάνοντάς τους κυνικούς. Για πολλούς, η μόνη λύση ήταν να δώσουν τέλος σε αυτόν τον εθισμό τους. Η έρευνα έδειξε, όμως, ότι το 12% των Αμερικανών παντρεύτηκαν ή συγκατοικούν με άνθρωπο τον οποίο γνώρισαν στο Διαδίκτυο, ενώ το 57% από αυτούς δηλώνει ότι η εμπειρία τους με διαδικτυακές πλατφόρμες γνωριμιών υπήρξε σε γενικές γραμμές θετική.

Απογοήτευση

Το Tinder έκλεισε δέκα χρόνια ζωής. Πολλοί χρήστες, όμως, αναφέρουν άκαρπες αναζητήσεις και δυσάρεστες εμπειρίες.

«Υστερα από μία δεκαετία ατελέσφορης αναζήτησης άρχισα να αναρωτιέμαι αν όλος αυτός ο χρόνος, ο κόπος και τα χρήματα μου προσέφεραν κάτι. Οταν απογοητεύεσαι συστηματικά από ένα χώρο, που σου έχει εμφανισθεί σαν μονοπάτι προς την ευτυχία, πολλοί αρχίζουν να αναρωτιούνται αν αυτό πλήττει την ψυχική τους υγεία», λέει η 40χρονη Σάνι Σίλβερ. Η Σίλβερ αποφάσισε τελικά ότι αυτές οι εφαρμογές δεν άξιζαν τον χρόνο, το χρήμα και την ενέργεια που τους είχε αφιερώσει, για να αποφασίσει τον Ιανουάριο του 2019 να τις σβήσει οριστικά.

Η βελτίωση στη διάθεσή της ήταν άμεση και βαθιά. Πριν σβήσει τις εφαρμογές γνωριμιών, η Σίλβερ περνούσε σχεδόν όλο τον ελεύθερο χρόνο της σε αυτές. Αφού τις κατήργησε, συνειδητοποίησε ότι πριν ένιωθε διαρκώς θυμό και φθόνο για την ευτυχία των άλλων, ενώ η διαρκής αίσθηση αναμονής για τη «γνωριμία της ζωής της» ήταν επώδυνη και ψυχικά επιβαρυντική.

«Εγινα κυνικός»

«Με αυτές τις εφαρμογές πέρασα μια περίοδο συνεχούς χρήσης, προτού απογοητευθώ και γίνω κυνικός. Η ψυχική μου υγεία αποσαθρωνόταν αργά, αλλά σταθερά, πριν πάψω να τις χρησιμοποιώ», λέει ο 35χρονος Εσι Νοφ, που ήταν χρήστης εφαρμογών γνωριμιών για ομοφυλόφιλους άνδρες για δέκα και πλέον χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή