Χιλή: Κρίσιμες κάλπες για νέο σύνταγμα

Χιλή: Κρίσιμες κάλπες για νέο σύνταγμα

Το δημοψήφισμα θεωρήθηκε αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης της λαϊκής οργής, που εκδηλώθηκε με διαδηλώσεις

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΝΤΙΑΓΟ. Αγνωστο παρέμενε χθες εάν οι Χιλιανοί ψηφοφόροι θα εγκρίνουν στο αυριανό δημοψήφισμα την πρόταση για αλλαγή του συντάγματος της χώρας, που υιοθέτησε η στρατιωτική δικτατορία του στρατηγού Πινοσέτ το 1973. Οι αντίπαλοι της μεταρρύθμισης εκτιμούν ότι η διαδικασία εκπόνησης του νέου κειμένου υπήρξε αδιαφανής, ενώ οι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας υποστηρίζουν ότι η εκστρατεία παραπληροφόρησης από μέρους των αντιπάλων τους έχει προκαλέσει σύγχυση στο εκλογικό σώμα.

Αλλαγή θέλει το 80%

Ποσοστό 80% των ψηφοφόρων ζήτησε τον Οκτώβριο του 2020 νέο σύνταγμα, με τα μέλη της συντακτικής συνέλευσης να εκλέγονται ένα χρόνο αργότερα. Η αλλαγή του συντάγματος θεωρήθηκε αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης της λαϊκής οργής, που εκδηλώθηκε αρχικά στις μαθητικές διαδηλώσεις και τις διαμαρτυρίες για την αύξηση στα εισιτήρια των συγκοινωνιών.

Οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις δείχνουν, όμως, ότι η πλειονότητα των Χιλιανών θα απορρίψει το συνταγματικό κείμενο, που κατοχυρώνει την ισότητα μεταξύ των φύλων, την προστασία του περιβάλλοντος και τα δικαιώματα των αυτοχθόνων πληθυσμών. «Το δημοψήφισμα αυτό είναι οι σημαντικότερες εκλογές στην ιστορία της Χιλής», λέει ο 33χρονος γιατρός Γκασπάρ Ντομίνγκεζ, που ήταν μέλος της συντακτικής συνέλευσης και επιμένει ότι οι δημοσκοπήσεις είναι εσφαλμένες και ότι οι ψηφοφόροι θα εγκρίνουν τη συνθήκη. «Αν αποτύχουμε, η ευθύνη θα βαρύνει όσους διέσπειραν ψεύδη», λέει.

Σε μια προσπάθεια να διαλύσει τις ανησυχίες, ο αριστερός πρόεδρος και υποστηρικτής του νέου συντάγματος της χώρας, Γκάμπριελ Μπόρικ, δεσμεύθηκε δημόσια σε αλλαγή άρθρων και εδαφίων του συντάγματος, τα οποία είναι ασαφή ή θεωρούνται υπερβολικά αμφιλεγόμενα. Ο 36χρονος πρόεδρος της χώρας αντιμετωπίζει ραγδαία υποχώρηση της δημοτικότητάς του μετά την ανάληψη της προεδρίας τον Μάρτιο.

Πορεία εκσυγχρονισμού

«Τα τελευταία χρόνια η Χιλή βιώνει περίοδο αναγέννησης και επανίδρυσης, με αμφισβήτηση του πολιτικού και οικονομικού συστήματος. Ακόμη και αν η συνταγματική μεταρρύθμιση ηττηθεί στο δημοψήφισμα, η διαδικασία του κοινωνικού εκσυγχρονισμού δεν μπορεί να ανακοπεί», λέει ο καθηγητής πανεπιστημίου Ρομπέρ Φουνκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή