Αργεντινή: Απόπειρα δολοφονίας της Κίρχνερ

Αργεντινή: Απόπειρα δολοφονίας της Κίρχνερ

Ανδρας προσπάθησε να την πυροβολήσει, αλλά το όπλο του δεν εκπυρσοκρότησε

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τύχη επέζησε απόπειρας δολοφονίας η αντιπρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ, καθώς το όπλο του επίδοξου δράστη, που τη σημάδευε σχεδόν εξ επαφής, δεν εκπυρσοκρότησε, σύμφωνα με τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ και τις δηλώσεις του προέδρου της χώρας, Αλμπέρτο Φερνάντες.

Γύρω στις 9 μ.μ. η Κίρχνερ επέστρεφε στην οικία της, στη συνοικία Ρεκολέτα του Μπουένος Aϊρες, όπου είχε συγκεντρωθεί πλήθος οπαδών της. Τα σχετικά βίντεο εμφανίζουν την αντιπρόεδρο να βγαίνει από το αυτοκίνητό της και να χαιρετάει τους συγκεντρωμένους, όταν ένας άνδρας την πλησιάζει με ταχύ βηματισμό και τη σημαδεύει με ένα πιστόλι σε απόσταση εκατοστών από το κεφάλι της. Ο άνδρας τραβάει τη σκανδάλη, αλλά το όπλο δεν εκπυρσοκροτεί, ενώ η Κίρχνερ σκύβει για να προστατευθεί.

Προεδρικό διάγγελμα

«Η Κριστίνα είναι ζωντανή γιατί, για λόγους που δεν έχουν εξακριβωθεί τεχνικά, το όπλο που ήταν γεμάτο με πέντε σφαίρες δεν εκπυρσοκρότησε», δήλωσε σε διάγγελμά του προς το έθνος ο πρόεδρος Φερνάντες. Στο ίδιο διάγγελμα έκανε λόγο για «το πιο σοβαρό συμβάν που βιώσαμε από την αποκατάσταση της δημοκρατίας» (το 1983) και κήρυξε τη χθεσινή ημέρα εθνική αργία, έτσι ώστε οι πολίτες της Αργεντινής «να υπερασπιστούν τη ζωή και τη δημοκρατία, αλληλέγγυοι με την αντιπρόεδρό μας».

Σε μικρό χρονικό διάστημα μετά το περιστατικό, αστυνομικοί βρήκαν το όπλο που χρησιμοποιήθηκε και συνέλαβαν έναν ύποπτο. Πρόκειται για τον 35χρονο Βραζιλιάνο Φερνάντο Αντρές Σαμπάγκ Μοντιέλ, ο οποίος ζει στην Αργεντινή. Ο υπουργός Ασφαλείας Ανιμπαλ Φερνάντες δήλωσε ότι το συμβάν θα αναλυθεί από την ιατροδικαστική υπηρεσία και ότι εξετάζονται τα δακτυλικά αποτυπώματα και τα πιθανά κίνητρα του συλληφθέντος.

Η αντιπρόεδρος της Αργεντινής βρίσκεται στο επίκεντρο οξύτατης πολιτικής πόλωσης, καθώς δικάζεται για υπόθεση διαφθοράς.

Η Κριστίνα Κίρχνερ είναι κατά γενική ομολογία η πιο ισχυρή πολιτικός στο στρατόπεδο της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Πολωτική προσωπικότητα, προσελκύει τη λατρεία πολλών και το μίσος άλλων τόσων. Ηρθε στο προσκήνιο την περίοδο 2003-2007 ως Πρώτη Κυρία της χώρας, σύζυγος του προέδρου Νέστορ Κίρχνερ, τον οποίο διαδέχθηκε, για να ασκήσει η ίδια προεδρικά καθήκοντα από το 2007 μέχρι το 2015. Το ζεύγος Κίρχνερ εκπροσωπούσε το ρεύμα του αριστερού περονισμού και διατηρούσε καλές σχέσεις με όλες τις αριστερές κυβερνήσεις της ηπείρου.

Υποψηφιότητα το 2023

Την περίοδο αυτή η Κίρχνερ δικάζεται για υπόθεση διαφθοράς, καθώς κατηγορείται ότι επί προεδρίας της φρόντισε να ανατεθούν δημόσια έργα σε εταιρεία που ανήκει σε οικογενειακό της φίλο. Η δίωξή της έχει βάλει φωτιά στην πολιτική ζωή της χώρας, όπως μαρτυρούν και οι εκατοντάδες ή και χιλιάδες οπαδοί της που μαζεύονται κάθε βράδυ στη Ρεκολέτα προς ένδειξη συμπαράστασης. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί τον Δεκέμβριο και ενδέχεται να επηρεάσει καταλυτικά το πολιτικό μέλλον της 69χρονης πολιτικού, η οποία θεωρείται πολύ πιθανό να διεκδικήσει στις εκλογές του 2023 μια έδρα στη Γερουσία ή και την προεδρία της χώρας.

Ο ηγέτης της δεξιάς αντιπολίτευσης και διάδοχος της Κίρχνερ στην προεδρία, Μαουρίτσιο Μάκρι, αποκήρυξε «με τον πιο απόλυτο τρόπο» την επίθεση που δέχθηκε η πολιτική του αντίπαλος και ζήτησε να χυθεί άπλετο φως. Τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν οι αριστεροί πρόεδροι της Βενεζουέλας, της Χιλής και του Περού, όπως και ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή