Ρωσία: Το ύστατο χαίρε στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ σήμερα από χιλιάδες Ρώσους

Ρωσία: Το ύστατο χαίρε στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ σήμερα από χιλιάδες Ρώσους

Χιλιάδες Ρώσοι πέρασαν σήμερα δίπλα από το ανοικτό φέρετρο του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στη Μόσχα, αποχαιρετώντας τον τελευταίο ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης.

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες Ρώσοι πέρασαν σήμερα δίπλα από το ανοικτό φέρετρο του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, του τελευταίου ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, με πολλούς να λένε ότι ήθελαν να τιμήσουν τη μνήμη του ως «ειρηνοποιού».

Ο Γκορμπατσόφ, ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης από το 1985 έως το 1991, πέθανε την Τρίτη, 30 Αυγούστου, σε ηλικία 91 ετών. Η σορός του τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στη μεγάλη Αίθουσα των Κιόνων στο κέντρο της Μόσχας.

Ο άνδρας που αποκαλείτο χαϊδευτικά «Γκόρμπι» στη Δύση, ο οποίος έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης το 1991 για τον ρόλο του στον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου, τάφηκε στο κοιμητήριο Νοβοντεβίτσι της Μόσχας δίπλα στη σύζυγό του Ραΐσα, που είχε πεθάνει το 1999.

Ο Ντμίτρι Μουράτοφ, διευθυντής της εφημερίδας Νόβαγια Γκαζέτα και τιμηθείς και ο ίδιος με Νόμπελ Ειρήνης, ήταν επικεφαλής της πομπής, κρατώντας στα χέρια ένα πορτρέτο του Γκορμπατσόφ.

Ρωσία: Το ύστατο χαίρε στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ σήμερα από χιλιάδες Ρώσους-1
AP Photo

Ιερέας διάβασε μια σύντομη προσευχή προτού η στρατιωτική μπάντα παίξει τον ρωσικό εθνικό ύμνο καθώς το φέρετρο του Γκορμπατσόφ κατέβαινε στη γη και η φρουρά πυροβολήσει τρεις φορές στον αέρα.

Νωρίτερα, συνοδευόμενη από δύο ένοπλα μέλη του επίλεκτου στρατιωτικού σώματος του Κρεμλίνου και με τους 54 πολυελαίους της αίθουσας να εκπέμπουν μόνο ένα χαμηλό φως, η σορός του πρώην ηγέτη τέθηκε σε ανοικτό φέρετρο με ορατά το πρόσωπο και το πάνω μέρος του σώματός του. Η κόρη του, Ιρίνα και οι δύο κόρες της κάθισαν κοντά στο φέρετρο.

Ρωσία: Το ύστατο χαίρε στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ σήμερα από χιλιάδες Ρώσους-2
AP Photo

Ρώσοι όλων των ηλικιών στάθηκαν στη σειρά μέσα στην αίθουσα και εναπόθεσαν λουλούδια σε ένα βάθρο στη βάση του φέρετρου ρίχνοντας κλεφτά μια σύντομη και τελευταία ματιά υπό τον ήχο πένθιμης μουσικής, ενώ ένα τεράστιο μαυρόασπρο πορτρέτο του Γκορμπατσόφ τους «κοιτούσε» από ψηλά.

Ρωσία: Το ύστατο χαίρε στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ σήμερα από χιλιάδες Ρώσους-3
AP Photo

Απών ο Πούτιν

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απέτισε φόρο τιμής στον Γκορμπατσόφ προχθές Πέμπτη, αλλά έμεινε μακριά από τη σημερινή εκδήλωση, με το Κρεμλίνο να επικαλείται ως αιτία το βεβαρημένο προεδρικό πρόγραμμα.

Ορισμένοι ερμήνευσαν την απουσία του Πούτιν ως κίνηση περιφρόνησης από έναν πρώην αξιωματικό της KGB που έχει πει πως θεωρεί ότι η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης ήταν η μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή του 20ού αιώνα.

Σιωπηλή διαμαρτυρία;

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ απέτισε φόρο τιμής στον Γκορμπατσόφ σήμερα.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν ήταν επίσης εκεί. Όμως με τη Ρωσία να τελεί υπό καθεστώς δυτικών κυρώσεων για αυτό που ο Πούτιν αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, άλλοι Ευρωπαίοι και δυτικοί ηγέτες ήταν απόντες.

Ανάμεσα στους πενθούντες ήταν και πολλοί νεαροί Ρώσοι που δεν είχαν καν γεννηθεί όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση.

Σύμφωνα με τον ιστορικό Αντρέι Ζούμποφ, η συμμετοχή νέων ανθρώπων θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως μια σιωπηλή διαμαρτυρία κατά του σημερινού πολιτικού συστήματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή