Ρωσία: Πιέσεις στον φυλακισμένο Ναβάλνι, που μετατρέπει τοπικές εκλογές σε αντιπολεμικό δημοψήφισμα

Ρωσία: Πιέσεις στον φυλακισμένο Ναβάλνι, που μετατρέπει τοπικές εκλογές σε αντιπολεμικό δημοψήφισμα

Όλο και επιδεινώνονται οι συνθήκες κράτησης του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επικεφαλής του γραφείου του φυλακισμένου Ρώσου αντιπολιτευόμενου πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνι είπε ότι η επιδείνωση των συνθηκών στις φυλακές απειλεί την υγεία του, καθώς το Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς προετοιμάζεται να μετατρέψει τις επερχόμενες τοπικές εκλογές στη Μόσχα σε αντιπολεμική ψηφοφορία.

Ο κ. Ναβάλνι συνελήφθη τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, όταν επέστρεψε στη Ρωσία από τη Γερμανία, όπου είχε νοσηλευτεί για μια σχεδόν μοιραία απόπειρα δηλητηρίασης του στη Σιβηρία με νευρική τοξίνη σοβιετικής εποχής. Η Ρωσία αρνείται ότι προσπάθησε να τον σκοτώσει.

Εκτίει φυλάκιση 11,5 ετών για παραβιάσεις της αποφυλάκισης υπό όρους, απάτη και περιφρόνηση δικαστικών κατηγοριών τις οποίες αρνείται.

Σε ανάρτηση στους λογαριασμούς του στο Twitter και στο Instagram, ο καθένας με εκατομμύρια ακολούθους, ο κ. Ναβάλνι έγραψε την περασμένη εβδομάδα μέσω των δικηγόρων του ότι είχε σταλεί σε κελί απομόνωσης για τρίτη φορά τον Αύγουστο ως εκδίκηση για την πολιτική του δραστηριότητα. Η σωφρονιστική υπηρεσία δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Το κελί, πλάτους δύο επί τρία μέτρα με τραπέζι, καρέκλα και κρεβάτι, το οποίο είναι διπλωμένο από τις 6 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, σηματοδοτεί σημαντική επιδείνωση των συνθηκών για τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, δήλωσε ο επικεφαλής του επιτελείου του, Λεονίντ Βόλκοφ, σε συνέντευξή του στο Reuters.

«Ξαφνικά, πριν από τρεις εβδομάδες, άρχισαν να επιδεινώνουν δραματικά την κατάστασή του, κάτι που στην πραγματικότητα αποτελεί τεράστια απειλή για την υγεία του, επειδή κανένας φυσιολογικός άνθρωπος δεν μπορούσε να περάσει πολύ καιρό σε αυτό το “ειδικό» κελί”, είπε στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου εδρεύει κατά κύριο λόγο η οργάνωση του κ. Ναβάλνι αφότου απαγορεύτηκαν οι δραστηριότητές της στη Ρωσία.

«Και για τον Αλεξέι, ο οποίος μόλις είχε επιζήσει από τη δηλητηρίαση, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο», είπε ο κ. Βολκόφ, ο οποίος διατηρεί επαφές μέσω δικηγόρων, προσθέτοντας ότι ο κ. Ναβάλνι είναι ακόμα «ψυχικά και σωματικά πολύ καλά».

Ο κ. Βολκόφ είπε ότι η ομάδα Ναβάλνι δεν έχει ιδέα πώς σκέπτεται ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν: «Το γεγονός ότι ο Πούτιν χάνει (τον πόλεμο) και γίνεται όλο και λιγότερο προβλέψιμος, κάνει την κατάσταση πιο επικίνδυνη», είπε.

Ο ίδιος είπε ότι μόλις ο Πούτιν φύγει από τη σκηνή, ο κ. Ναβάλνι θα αφεθεί ελεύθερος, αλλά και ότι δεν υπάρχουν άλλες βεβαιότητες επειδή η επιρροή της Δύσης στη Μόσχα, η οποία είχε βοηθήσει να βελτιώσει τις συνθήκες της φυλακής του στο παρελθόν, έληξε όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Από την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η ομάδα του κ. Ναβάλνι έχει στραφεί σε εκπομπές στο YouΤube για να επηρεάσει την κοινή γνώμη ενάντια στον πόλεμο που ξεκίνησε ο κ. Πούτιν, αγγίζοντας τα 15 εκατομμύρια ανθρώπους στη Ρωσία, είπε ο κ. Βόλκοφ.

«Γνωρίζουμε ότι η επιχείρηση μάς βοηθάει να αλλάξουμε σιγά σιγά την κοινή γνώμη… Θα χρειαστούν δύο με τρία χρόνια για να αλλάξει δραματικά η στάση της ρωσικής κοινωνίας και να γίνει ο πόλεμος του τόσο αντιδημοφιλής που δεν θα μπορέσει να συνεχίσει», είπε.

Η ομάδα του Ναβάλνι ελπίζει να μετατρέψει τις δημοτικές εκλογές της Κυριακής στη Μόσχα σε ψηφοφορία διαμαρτυρίας, ανακοινώνοντας υποστήριξη σε 400 υποψηφίους που σύμφωνα με την ίδια έχουν αντιταχθεί στην εισβολή.

«Αντιμετωπίζουν μεγάλη πίεση, ακόμη και βία και βαρβαρότητα. Χτυπούνται», είπε. «Έτσι, συμβαίνουν πολύ άσχημα πράγματα και οι άνθρωποι εξακολουθούν να παλεύουν και εμείς τους υποστηρίζουμε».

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή