Ανδρισμός και ψησταριές στη Γαλλία

Ανδρισμός και ψησταριές στη Γαλλία

Η μπριζόλα ως αιτία αντιπαράθεσης και ισχυρής γαστρονομικής πόλωσης

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ουδείς θα περίμενε ότι στην παρούσα συγκυρία όλη η Γαλλία θα ασχολείτο με το μπάρμπεκιου. Το θέμα απασχολεί, όμως, σύσσωμα τα ΜΜΕ μετά τη δήλωση της βουλευτού των Πρασίνων Σαντρίν Ρουσό ότι «πρέπει να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και να μη θεωρούμε την μπριζόλα σύμβολο ανδρισμού».

Ο σάλος ήταν πάνδημος, με όλο το πολιτικό φάσμα να επιτίθεται κατά της Ρουσό για προκατάληψη εναντίον των κρεοπωλών, για προσβολή του ανδρικού φύλου και επιθυμία «αποδόμησής» του, καθώς και σχέδιο επιβολής της μάχης μεταξύ των φύλων στη θερινή ραστώνη. Τον ισχυρισμό της κ. Ρουσό επιβεβαιώνουν, ωστόσο, οι στατιστικές που δείχνουν ότι οι Γάλλοι άνδρες καταναλώνουν 59% περισσότερο κρέας από τις γυναίκες. «Οι άνδρες αυτοί αντέδρασαν λες και τους έβγαζα την καρδιά από το στήθος! Υστερα από ένα τέτοιο καλοκαίρι ξηρασίας και πυρκαγιών, όμως, πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ότι ίσως να ήταν καλύτερο να ψήνουμε πιπεριές ή μανιτάρια στα κάρβουνα και όχι κρέας», είπε η κ. Ρουσό.

Η χώρα αντιμετωπίζει οξεία γαστρονομική πόλωση, με τους οπαδούς του κόκκινου κρέατος να είναι στην πλειονότητά τους ψηφοφόροι της Δεξιάς και το στρατόπεδο της σόγιας και της κινόα να ψηφίζει κυρίως Πρασίνους.

Δεξιοί οι οπαδοί του κόκκινου κρέατος, ενώ το στρατόπεδο της σόγιας και της κινόα ψηφίζει κυρίως Πρασίνους.

Οι ρέκτες των γαστρονομικών παραδόσεων διαγιγνώσκουν στους αντιπάλους τους αμερικανικές επιρροές από την εκστρατεία της «ακύρωσης». Τέτοια εκστρατεία αντιμετώπισε ο επικεφαλής του Κ.Κ. Γαλλίας Φαμπιέν Ρουσέλ, λέγοντας τον Ιανουάριο ότι όλοι οι Γάλλοι έχουν δικαίωμα σε ένα καλό κομμάτι κρέας και σε ένα ποτήρι κρασί, ξεχνώντας ότι σημαντικό ποσοστό Γάλλων είναι μουσουλμάνοι και δεν πίνουν κρασί και δεν τρώνε χοιρινό κρέας. Παρά τον σάλο, η δημοτικότητα του Ρουσέλ σημείωσε παροδική ενίσχυση.

Η γαλλική Αριστερά είναι διχασμένη, με τον Ρουσέλ να εκφράζει την κάθετη διαφωνία σε κάθε γαστρονομική καινοτομία. Αλλη άποψη εκφράζει η βουλευτής των Ανυπότακτων του Μελανσόν, Κλεμαντίν Οτέν: «Υπάρχει διαφορά στο πώς τα φύλα καταναλώνουν κρέας, ενώ όσοι αποφασίζουν να γίνουν χορτοφάγοι είναι κυρίως γυναίκες. Αν λοιπόν θέλουμε να προχωρήσουμε προς την ισότητα, θα πρέπει να επιτεθούμε στην έννοια της αρρενωπότητας». Η κ. Οτέν απέφυγε, όμως, να εξηγήσει τι μορφή θα είχε αυτή η επίθεση.

Παραδοσιακή στάση υιοθετεί σε αυτό το θέμα το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν. «Οι άνδρες έτρωγαν πάντα περισσότερο κρέας από τις γυναίκες. Αυτή είναι η φύση μας. Ο άνδρας έχει ανάγκη από δίαιτα του ανθρώπου του Κρο-Μανιόν», λέει ο Ζιλιέν Οντούλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή