Πούτιν: Επαίσχυντες οι κυρώσεις της Δύσης, η Ρωσία δεν μπορεί να απομονωθεί

Πούτιν: Επαίσχυντες οι κυρώσεις της Δύσης, η Ρωσία δεν μπορεί να απομονωθεί

«Η Δύση αποτυγχάνει, το μέλλον βρίσκεται στην Ασία», υπογράμμισε σε ομιλία του ο Ρώσος πρόεδρος

6' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δυτικές κυρώσεις είναι κοντόφθαλμες και συνιστούν κίνδυνο για ολόκληρο τον κόσμο, ο οποίος στρέφεται όλο και περισσότερο προς την Ασία, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, στο πλαίσιο της ομιλίας που εκφώνησε στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Βλαδιβοστόκ, πόλη της ρωσικής Άπω Ανατολής. Η Μόσχα πάντως είναι έτοιμη να αποκαταστήσει τη ροή φυσικού αερίου, ακόμη και να προχωρήσει στη λειτουργία και του Nord Stream 2, δήλωσε.

Όπως είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας, η Δύση έχει υπονομεύσει την παγκόσμια οικονομία με μια «επιθετική» απόπειρα να επιβάλει την κυριαρχία της ανά τον κόσμο, αλλά η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού βρίσκεται σε άνοδο.

«Μη αναστρέψιμες, ακόμη και τεκτονικές αλλαγές έχουν συντελεστεί στις διεθνείς σχέσεις. Ο ρόλος των δυναμικών, πολλά υποσχόμενων χωρών και περιοχών του κόσμου – κυρίως η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, έχει αυξηθεί σημαντικά», σημείωσε.

«Επαίσχυντες οι κυρώσεις της Δύσης»

Ο Πούτιν είπε ότι οι κυρώσεις έχουν αντικαταστήσει την πανδημία του κορωνοϊού ως η βασική απειλή για την παγκόσμια οικονομία.

«Αναφέρομαι στον πυρετό των κυρώσεων της Δύσης με την επαίσχυντη, επιθετική της προσπάθεια να επιβάλει μοντέλα συμπεριφοράς σε άλλες χώρες, για να τους στερήσει την εθνική τους κυριαρχία και να υποτιμήσει τις επιθυμίες τους», είπε.

«Δεν είναι πρωτόγνωρο αυτό. Αυτή είναι η πολιτική την οποία ακολουθούσε η Δύση συλλογικά επί δεκαετίες. Οι δυτικές χώρες παλεύουν να διατηρήσουν μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων που έχει παρέλθει και η οποία ευνοεί μόνο τις ίδιες, να αναγκάσουν τους πάντες να ζήσουν σύμφωνα με τους άθλιους κανόνες τους οποίους εκείνες οι ίδιες επινόησαν και συστηματικά τους παραβιάζουν, κανόνες που διαρκώς αλλάζουν προς όφελός τους ανάλογα με τις τρέχουσες συνθήκες», δήλωσε ο ηγέτης της Ρωσίας.

Ο Nord Stream θα λειτουργήσει ξανά όταν αποκατασταθεί η βλάβη

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε ότι η Gazprom είναι έτοιμη να επαναλάβει τη ροή αερίου προς της Δύση όταν η Siemens επιστρέψει τη χαλασμένη τουρμπίνα του αγωγού Nord Stream 1, αλλά και ότι η Μόσχα είναι σε θέση να λειτουργήσει και τον Nord Stream, τον οποίον, όπως ισχυρίστηκε, εμποδίζουν οι ΗΠΑ με σκοπό να πωλούν το δικό τους φυσικό αέριο σε υψηλότερες τιμές. Η Ρωσία δεν κάνει εκβιασμούς με την ενέργεια, είπε.

Κατηγόρησε τη Γερμανία και τη Δύση για τη μη λειτουργία του Nord Stream 1, και την Ουκρανία και την Πολωνία ότι έχουν φράξει άλλες οδούς του ρωσικούς αερίου προς δυσμάς.

«Ο Nord Steam 1 είναι ουσιαστικά κλειστός τώρα», είπε ο Πούτιν καλώντας τη Γερμανία να επιστρέψει μια τουρμπίνα για τον σταθμό συμπίεσης Πορτοβάγια του αγωγού, το οποίο θα επέτρεπε στη Ρωσία να ξεκινήσει εκ νέου να διοχετεύει αέριο.

«Υπάρχει μια διαρροή πετρελαίου εκεί – είναι μια πιθανόν εκρηκτική κατάσταση, κίνδυνος πυρκαγιάς. Η τουρμπίνα δεν μπορεί να λειτουργήσει. Δώστε μας μια τουρμπίνα και θα ανοίξουμε αύριο τον Nord Stream 1. Αλλά δεν μας δίνουν τίποτα», είπε ο Πούτιν.

Η Ρωσία θα σταματήσει να διοχετεύει φυσικό αέριο και πετρέλαιο, αν επιβληθεί πλαφόν στις τιμές των ρωσικών πηγών ενέργειας, σημείωσε ο ίδιος.

Ο Ρώσος πρόεδρος επέκρινε τις εκκλήσεις της Ευρώπης για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου χαρακτηρίζοντάς την ανόητη και είπε ότι η Ρωσία θα αποχωρήσει από τα συμβόλαια προμηθειών της αν η Δύση επιβάλει πλαφόν στις τιμές των ρωσικών εξαγωγών.

Η Μόσχα δεν θα έχει πρόβλημα να πουλάει ανά τον κόσμο τις τεράστιες ενεργειακές πηγές της παρά τις δυτικές κυρώσεις, επισήμανε ο ρώσος πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι η επιβολή πλαφόν θα οδηγούσε σε αυξήσεις τιμών και ότι η παγκόσμια ζήτηση ρωσικής ενέργειας είναι μεγάλη.

Σημείωσε εξάλλου ότι η Ρωσία έχει συμφωνήσει σε όλες τις βασικές παραμέτρους για την πώληση φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω της Μογγολίας.

Στροφή προς την Ανατολή – «Αδύνατον να απομονωθεί η Ρωσία»

Η Ρωσία δεν έχει χάσει τίποτα εξαιτίας της στρατιωτικής επιχείρησης, όπως την αποκαλεί, που διεξάγει στην Ουκρανία, σχολίασε ο Ρώσος πρόεδρος. Παραδέχθηκε πάντως ότι έχει αυξηθεί η πόλωση τόσο διεθνώς όσο και εντός της Ρωσίας.

Ανέφερε ακόμη ότι όλες οι ενέργειες της Μόσχας είναι έτσι σχεδιασμένες, ώστε να ενισχυθεί η ρωσική εθνική κυριαρχία και στοχεύουν στο να «βοηθήσουν τους πολίτες» που ζουν στην περιφέρεια του Ντονμπάς.

Παράλληλα, η ρωσική οικονομία αντεπεξέρχεται στην οικονομική και τεχνολογική επιθετικότητα της Δύσης, όπως την χαρακτήρισε ο κ. Πούτιν, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες σε ορισμένες βιομηχανίες και περιοχές.

Ανάμεσα στις πληττόμενες βιομηχανίες είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, εκείνες που εξαρτώνται από τις προμήθειες από την Ευρώπη.

Μάλιστα, ως προς την οικονομία της χώρας ο Πούτιν είπε ο προϋπολογισμός της χώρας θα εμφανίσει φέτος πλεόνασμα καθώς η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά μικρής συρρίκνωσης για τον χρόνο αυτόν.

Το πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα φθάσει στα 24,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, ενώ το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά “περίπου 2% ή και λίγο παραπάνω”, κατέληξε ο Πούτιν.

Είναι αδύνατον, όπως είπε ο κ. Πούτιν, να απομονωθεί η Ρωσία και η Μόσχα θα αψηφήσει τις προσπάθειες της Δύσης να την εκτοπίσει από την παγκόσμια σκηνή.

Η Ρωσία βλέπει περισσότερες ευκαιρίες για να εισέλθει στις αγορές της Μέσης Ανατολής και του Ιράν μετά την επιβολή των αυστηρών δυτικών κυρώσεων σε απάντηση για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος και επισήμανε ότι η Μόσχα έχει κάνει τα πάντα για να διασφαλιστεί ότι το Κίεβο θα μπορεί να εξάγει σιτηρά.

«Εξαπατήθηκε η Ρωσία με τη συμφωνία για τα σιτηρά»

Στη συνέχεια, ο Πούτιν έβαλε στο στόχαστρό του την συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία και ο αναπτυσσόμενος κόσμος «εξαπατήθηκαν» και ότι οι εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών δεν κατευθύνονται προς τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Είπε ακόμη ότι κάποιοι περιορισμοί επί των ρωσικών εξαγωγών λιπασμάτων έχουν χαλαρώσει, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν καθώς έξυπνες κυρώσεις» συνεχίζουν να περιπλέκουν το ρωσικό εμπόριο.

Σημείωσε ότι θα φροντίσει να αναθεωρηθεί η συμφωνία ώστε να διασφαλιστεί ότι θα επιτυγχάνονται οι αρχικοί της στόχοι.

«Για μια ακόμη φορά, οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν απλώς εξαπατηθεί και συνεχίζουν να εξαπατώνται. Είναι προφανές ότι αυτή η προσέγγιση, η κλίμακα των επισιτιστικών προβλημάτων στον κόσμο μόνο θα αυξάνεται…και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή», σημείωσε.

Όπως είπε ο Πούτιν, μόνο δύο από τα 87 πλοία, τα οποία μεταφέρουν 60.000 τόνους προϊόντων, πήγαν στις φτωχές χώρες καθώς κατηγόρησε την Δύση ότι λειτουργεί ως αποικιοκρατική δύναμη.

«Σχεδόν όλα τα σιτηρά που εξάγονται από την Ουκρανία στέλνονται όχι στις φτωχότερες αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά σε χώρες της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά.

Προειδοποίηση για επισιτιστική κρίση και για αλλαγές στη συμφωνία για τα σιτηρά

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι θα προκληθεί παγκόσμια επισιτιστική κρίση αν δεν αντιμετωπιστεί η κατάσταση και σημείωσε ότι θα επικοινωνήσει με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να συζητήσουν για τους πιθανούς περιορισμούς στις χώρες που μπορούν να δεχτούν προμήθειες.

Σήμερα, ο ουκρανός υπουργός Γεωργίας δήλωσε ότι δεν γνωρίζει να έχουν υπάρξει κάποιες επίσημες κινήσεις από την πλευρά της Ρωσίας για την τροποποίηση της συμφωνίας, η οποία παραμένει η μοναδική σημαντική διπλωματική επιτυχία κατά τον εξάμηνο πόλεμο.

Η Μόσχα λέει ότι της υποσχέθηκαν την άρση ορισμένων επιμελητειακών κυρώσεων, που όπως υποστηρίζει παρακωλύουν τις εξαγωγές της αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων με αντάλλαγμα την άρση του στρατιωτικού αποκλεισμού στα λιμάνια της νότιας Ουκρανίας.

«Δεν υπάρχουν άμεσες κυρώσεις σε προϊόντα, αλλά υπάρχουν περιορισμοί που συνδέονται με την επιμελητεία, με τα φορτία, τις πληρωμές και την ασφάλεια. Πολλοί από αυτούς τους περιορισμούς παραμένουν», κατέληξε ο Πούτιν.

Παράνομο καθεστώς η Ουκρανία

Για την ουκρανική κυβέρνηση ο Ρώσος ηγεμόνας, που έχει φροντίσει να παραμείνει στον προεδρικό θώκο τουλάχιστον έως το 2036, είπε ότι πρόκειται για ένα παράνομο καθεστώς, λέγοντας ότι αυτό εγκαθιδρύθηκε έπειτα από ένα «πραξικόπημα» το 2014.

Επίσης απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο.

Το σχόλιο Πούτιν για τη Λιζ Τρας

Αναφερόμενος στην πρόσφατη αλλαγή στην εξουσία στη Βρετανία – μια ημέρα μετά την αντικατάσταση στην πρωθυπουργία του Μπόρις Τζόνσον από την Λιζ Τρας – ο Πούτιν είπε ότι ο τρόπος με τον οποίο η χώρα επιλέγει τους ηγέτες της «απέχει μακράν από το να είναι δημοκρατικός».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή