Λευκορωσία: Στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα σύνορα

Λευκορωσία: Στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα σύνορα

Στρατιωτικές ασκήσεις σε παραμεθόριες περιοχές ξεκινά η Λευκορωσία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στρατιωτικές ασκήσεις σε παραμεθόριες περιοχές ξεκινά η Λευκορωσία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Οι ασκήσεις διεξάγονται στην πόλη Μπρέστ, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ, καθώς και στην περιοχή του Βίτεμπσκ στα βορειοανατολικά, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Σύμφωνα με το Μινσκ, οι ασκήσεις, οι οποίες πρόκειται να διαρκέσουν μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, αφορούν «την απελευθέρωση εδαφών που κατέλαβε προσωρινά ο εχθρός» και την ανάκτηση του ελέγχου σε παραμεθόριες περιοχές.

Το υπουργείο εξήγησε ότι, λόγω του αριθμού των στρατευμάτων και του εξοπλισμού που συμμετέχουν στα γυμνάσια, δεν ήταν υποχρεωμένο να ενημερώσει εκ των προτέρων βάσει των οδηγιών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Στα τέλη Αυγούστου, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, είχε δηλώσει ότι τα στρατιωτικά μαχητικά αεροσκάφη SU-24 που διαθέτει η χώρα του, έχουν τροποποιηθεί για να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα και ότι το Μινσκ θα αντιδράσει άμεσα αν η Δύση προκαλέσει τα οποιαδήποτε προβλήματα.

Ο κ. Λουκασένκο δήλωσε ότι έχει συμφωνήσει να εκσυγχρονίσει τα στρατιωτικά αεροσκάφη της Λευκορωσίας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Λευκορωσία, ένθερμος σύμμαχος της Ρωσίας, δεν έχει δικά της πυρηνικά όπλα. Ο κ. Λουκασένκο δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες ως προς το πώς θα μεταφερθούν τα πυρηνικά από την Μόσχα, η οποία χρησιμοποιεί το έδαφος της Λευκορωσίας για να υποστηρίξει αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» κατά της Ουκρανίας.

Όπως είχε αναφέρει από τις αρχές του μηνός ο Ολέξιι Χρόμοφ, επικεφαλής της κύριας επιχειρησιακής διοίκησης στο Γενικό Επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, «είναι πιθανό το λεγόμενο χαμένο έδαφος να αναφέρεται στις παραμεθόριες περιοχές των περιοχών Βόλιν, Ρίβνε και Ζιτομίρ. Αυτό αντιστοιχεί στην έννοια των κοινών ενεργειών των ενόπλων δυνάμεων του λεγόμενου συμμαχικού κράτους στην ουκρανική κατεύθυνση. Όμως οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας είναι έτοιμες για οποιαδήποτε εξέλιξη των γεγονότων, ακόμη και στη βόρεια κατεύθυνση της χώρας μας».

Με πληροφορίες από REUTERS

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή