Προειδοποίηση ΗΠΑ προς Τρας: Μην ακυρώσετε τη Συμφωνία για τη Βόρεια Ιρλανδία

Προειδοποίηση ΗΠΑ προς Τρας: Μην ακυρώσετε τη Συμφωνία για τη Βόρεια Ιρλανδία

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Καρίν Ζαν-Πιερ, εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, δήλωσε χθες, Τετάρτη, ότι οι οποιεσδήποτε προσπάθειες υποβάθμισης της συμφωνίας για τη Βόρεια Ιρλανδία δεν θα δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, απευθύνοντας επί της ουσίας μια σαφή προειδοποίηση προς τη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας, Λιζ Τρας. 

Ως μέλος του κοινοβουλίου, η Τρας εισήγαγε νομοθεσία για την ακύρωση του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο αποτελούσε μέρος της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πρωτόκολλο αυτό δίνει έμφαση στην προστασία της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 ή της Συμφωνίας του Μπέλφαστ για την ειρήνη στην περιοχή υπό βρετανική διοίκηση.

«Δεν υπάρχει κάποια επίσημη διασύνδεση στις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου και του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας, όπως έχουμε δηλώσει, αλλά οι προσπάθειες για την ακύρωσή του, δεν θα δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον», δήλωσε η Ζαν-Πιερ.

Την Τρίτη, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η Τρας «συζήτησαν την κοινή δέσμευσή τους για την προστασία των ωφελημάτων από τη Συμφωνία του Μπέλφαστ/Μεγάλης Παρασκευής και τη σημασία επίτευξης μιας διαπραγματευτικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας».

Ο Μπάιντεν, που μιλάει συχνά με υπερηφάνεια για τις ιρλανδικές ρίζες του, έχει επιμείνει προς την κατεύθυνση η Βρετανία να μην κάνει τίποτα που θα έθετε σε κίνδυνο τα 25 χρόνια της ειρήνης στη Βόρεια Ιρλανδία.

Οι δύο ηγέτες είναι ενδεχόμενο ότι θα συναντηθούν σύντομα στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί αργότερα μέσα στο μήνα.

Η Τρας κέρδισε τη Δευτέρα, σε μία εσωκομματική κούρσα για την ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας, αναλαμβάνοντας την Τρίτη, την πρωθυπουργία από τον Μπόρις Τζόνσον, καθώς η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία σειρά σοβαρών οικονομικών και ενεργειακών προκλήσεων.

με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT