Ινδία – Ιαπωνία: Ενισχύουν τους αμυντικούς τους δεσμούς με το βλέμμα στην Κίνα

Ινδία – Ιαπωνία: Ενισχύουν τους αμυντικούς τους δεσμούς με το βλέμμα στην Κίνα

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Ινδίας μετέβησαν στο Τόκιο για συνομιλίες.

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ινδία και Ιαπωνία δηλώνουν αποφασισμένες να ενισχύσουν την αμυντική τους συνεργασία, με το Νέο Δελχί από την πλευρά του να προσκαλεί ιαπωνικές επενδύσεις και τις δύο χώρες να σχεδιάζουν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη συμμετοχή και των πολεμικών τους αεροποριών.

Οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών της Ινδίας βρέθηκαν στις 8 Σεπτεμβρίου στο ιαπωνική πρωτεύουσα για συνομιλίες τύπου «δύο συν δύο» με τους ομολόγους τους από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.  

Η Ινδία, όπως και η Ιαπωνία, ενισχύει τον στρατό της, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει όσα εκλαμβάνει ως αυξανόμενες εξωτερικές απειλές για την ασφάλειά της, με το βλέμμα στραμμένο μεταξύ άλλων και στην Κίνα.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο στα χρονικά εγχώριας κατασκευής ινδικό αεροπλανοφόρο, ονόματι Vikrant, παρουσιάστηκε επισήμως προ ημερών στην ινδική πολιτεία Κεράλα.

Πίσω στην Ιαπωνία, ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα έχει υποσχεθεί «σημαντική» αύξηση των αμυντικών δαπανών. Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως θέλει να διπλασιάσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό στο 2% του ΑΕΠ τα επόμενα πέντε χρόνια, στην σκιά ανησυχιών που θέλουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να ενθαρρύνει ενδεχόμενη επίθεση της Κίνας εναντίον της Ταϊβάν.

Η Ιαπωνία και η Ινδία, μαζί με την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, συναποτελούν το τετραμερές σχήμα Quad στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιούν εκτός των άλλων και ναυτικά γυμνάσια στον Ινδο-Ειρηνικό.

«Αν ρίξετε μια ματιά στη διεθνή κοινότητα, οι μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του status quo με την χρήση ισχύος συνεχίζονται στην Ανατολική και Νότια Σινική Θάλασσα, πέρα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Γιοσιμάσα Χαγιάσι από το Τόκιο.

Με πληροφορίες από Al Jazeera 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή