Κερδίζουν εδάφη οι Ουκρανοί

Κερδίζουν εδάφη οι Ουκρανοί

Στο Κίεβο ο Μπλίνκεν με βοήθεια για την ενίσχυση της ουκρανικής αντεπίθεσης

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για σημαντικές επιτυχίες της αντεπίθεσης του ουκρανικού στρατού στο ανατολικό και το νότιο μέτωπο του πολέμου με τη Ρωσία έκανε λόγο το Κίεβο, τη στιγμή που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν επισκεπτόταν την ουκρανική πρωτεύουσα, φέρνοντας μαζί του νέα στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ.

Στην πρώτη επίσημη ενημέρωση για την πορεία της ουκρανικής αντεπίθεσης, ο υποστράτηγος Ολέξι Γκρομόφ ανέφερε ότι στρατεύματα της χώρας του έχουν ανακαταλάβει μέχρι στιγμής 700 τ.χλμ. στα νότια και τα ανατολικά διαμερίσματα της χώρας. Τα σοβαρότερα κέρδη φαίνεται ότι προέκυψαν αυτή την εβδομάδα στο ανατολικό μέτωπο της επαρχίας Χάρκοβο. Πάντα σύμφωνα με τον Γκρομόφ, ουκρανικά στρατεύματα προωθήθηκαν σε βάθος 50 χλμ. και ανακατέλαβαν τουλάχιστον 20 χωριά. Το προηγούμενο βράδυ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε προαναγγείλει «καλά νέα» από το μέτωπο, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Η Μόσχα δεν έχει παραδεχθεί επίσημα απώλειες εδαφών, αλλά αρκετές ρωσικές ιστοσελίδες επιβεβαιώνουν κάποιες προωθήσεις ουκρανικών στρατευμάτων και παραδέχονται ότι οι ρωσικές δυνάμεις τείνουν να περικυκλωθούν στην κωμόπολη Μπαλακλέιλα.

Κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο Κίεβο, τη δεύτερη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ο Αντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα και επισκέφθηκε παιδικό νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονταν παιδιά που τραυματίστηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επρόκειτο να ανακοινώσει διεθνή στρατιωτική βοήθεια σε συμμάχους των ΗΠΑ συνολικού ύψους 2 δισ. δολαρίων, από τα οποία το 1 δισ. προορίζεται αποκλειστικά για την Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία στον ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου, καταγγέλλοντας βίαιο εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων Ουκρανών.

Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν ανακοίνωσε από το Ραμστάιν της Γερμανίας, όπου συμμετείχε σε υπουργική σύνοδο της ομάδας επαφής για την Ουκρανία, πρόσθετη βοήθεια με παροχή οπλικών συστημάτων αξίας 675 εκατ. δολαρίων. «Ολα αυτά έχουν στόχο να βοηθήσουν στην επιτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης», δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Από τη στιγμή που ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε την αμερικανική προεδρία τον Ιανουάριο του 2021, η στρατιωτική βοήθεια της Ουάσιγκτον προς το Κίεβο ανέρχεται σε 15,2 δισ. δολάρια.

Στο μεταξύ, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στα Ηνωμένα Εθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ κατήγγειλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η Ρωσία συνέλαβε και εκτόπισε βιαίως 900.000 με 1,6 εκατ. Ουκρανούς, κάτι που κατά τη γνώμη της συνιστά έγκλημα πολέμου. Μόνο τον Ιούλιο, πάνω από 1.800 παιδιά μεταφέρθηκαν βιαίως στη Ρωσία, κατά την Αμερικανίδα αξιωματούχο. Ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη Βασίλι Νεμπένζια χαρακτήρισε τις καταγγελίες «ορόσημο στην εκστρατεία παραπληροφόρησης που έχουν εξαπολύσει η Ουκρανία και οι Δυτικοί σύμμαχοί της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή