Βασίλισσα Ελισάβετ: Η μοναδική επίσκεψη στην Ελλάδα

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η μοναδική επίσκεψη στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η Ελισάβετ δεν ήλθε παρά μία φορά, ανεπίσημα, και μόνο στην περιοχή των Αθηνών: από το πρωί της 6ης έως το βράδυ της 11ης Δεκεμβρίου 1950.

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ελλάδα η Ελισάβετ δεν ήλθε παρά μία φορά, ανεπίσημα, και μόνο στην περιοχή των Αθηνών: από το πρωί της 6ης έως το βράδυ της 11ης Δεκεμβρίου 1950.

Την εικοσιτετράχρονη διάδοχο του βρετανικού θρόνου μετέφερε από τη Μάλτα το πολεμικό Surprise, το οποίο συνόδευε η φρεγάτα Magpie με κυβερνήτη τον Φίλιππο. Είχε λιακάδα. Στη μικρή αποβάθρα του τότε Τουρκολίμανου, τους υποδέχθηκαν ο Παύλος και η Φρειδερίκη.

Ο βασιλιάς, δίπλα στον οποίο κάθισε η Ελισάβετ, οδηγούσε το ντεκαποτάμπλ αυτοκίνητό του ο ίδιος.

Στο πίσω κάθισμα κάθισαν η Φρειδερίκη και ο Φίλιππος. Οι εικόνες του ελληνικού εκείνου εξαημέρου στα μάτια της πριγκίπισσας διαδέχθηκαν η μία την άλλη σαν αστραπή: ο φαληρικός όρμος στον οποίο έριξαν άγκυρα τα δύο πολεμικά, το Τατόι, όπου φιλοξενήθηκε με τον άνδρα της κι όπου στο βασιλικό κοιμητήρι είναι θαμμένος ο πεθερός της, τα ανάκτορα και η βρετανική πρεσβεία, η πλατεία Συντάγματος –περιβαλλόμενη τότε ακόμη από νεοκλασικά μέγαρα– και όπου το πριγκιπικό ζεύγος κατέθεσε στέφανο στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, η πομπή στους αθηναϊκούς δρόμους με ανοιχτά αυτοκίνητα εν μέσω πυκνού πλήθους που επευφημούσε –ωστόσο δεν έλειψαν φωνές «Ζήτω η Ενωσις!» εναντίον της αγγλικής κατοχής της Κύπρου–, η τελετή ανακηρύξεως της Ελισάβετ σε επίτιμη δημότη Αθηναίων στο δημαρχείο, η άνοδος στην Ακρόπολη, το γεύμα στο Χαρβάτι (Παλλήνη), στην έπαυλη του Δ. Λεβίδη, μεγάλου αυλάρχη, η επίσκεψη στο εκκλησάκι των Αγίων Ελισάβετ και Φιλίππου στη Νίκαια, χτισμένο από τον εκεί δήμαρχο την εποχή του γάμου της Ελισάβετ με τον Φίλιππο, και τέλος η επιστροφή στην ακτή της Καστέλλας και η επιβίβαση στα πολεμικά…

Τα προσωπικά της φωτογραφικά λευκώματα, στα οποία θησαυρίζονται κάποια στιγμιότυπα από τη σύντομη και μοναδική εκείνη επίσκεψη της Ελισάβετ στην Ελλάδα, βρίσκονται ακόμη στα χέρια της και δεν θα κατατεθούν στο βασιλικό φωτογραφικό αρχείο στο κάστρο του Oυίνδσορ παρά μόνο όταν η ίδια θα έχει γίνει παρελθόν.

Απόσπασμα από το κείμενο του Κώστα Μ. Σταματόπουλου με τίτλο «Η περίπλοκη σχέση με την Ελλάδα», από την ειδική έκδοση «Ελισάβετ, 70 χρόνια βασίλισσα». Ο κ. Σταματόπουλος είναι ιστορικός, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή