Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄: Τέλος εποχής για τη Βρετανία

Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄: Τέλος εποχής για τη Βρετανία

Η Βρετανία βυθίστηκε στο πένθος, αφού έχασε τη σθεναρή παρουσία της Ελισάβετ Β΄, που τη συντρόφευε επί 70 συναπτά έτη.

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Πέθανε χθες σε ηλικία 96 ετών η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, εβδομήντα χρόνια αφότου ανέβηκε στον θρόνο, αφήνοντας ορφανή τη χώρα της οποίας ηγήθηκε στη μεταυτοκρατορική και μεταποικιακή της περίοδο, καθώς και κατά το πικρό διαζύγιό της από την Ε.Ε. Η στιγμή είναι ιστορική για τη Βρετανία, που βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση, αλλά και τις υπόλοιπες 14 χώρες των οποίων υπήρξε αρχηγός κράτους, ανάμεσά τους την Αυστραλία και τον Καναδά.

Η μονάρχης έσβησε ήσυχα με τα τέσσερα παιδιά στο πλευρό της, ενώ έως αργά χθες το βράδυ αναμένονταν στο αγαπημένο της θερινό ανάκτορο στη Σκωτία, αυτό του Μπαλμόραλ, τα οκτώ εγγόνια της και τα 12 δισέγγονά της. Μόλις έγινε γνωστή η είδηση, στο Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο έπειτα από μερικά δευτερόλεπτα σιωπής και πένθους, το συγκεντρωμένο πλήθος τραγούδησε συγκινημένο τον εθνικό ύμνο «God save the Queen», ο οποίος εις το εξής θα αλλάξει στίχους (God save the King) αφού o θρόνος πέρασε αυτομάτως στον Κάρολο Γ΄, όπως θα ονομάζεται. Το σήμα του BBC, συνήθως κατακόκκινο, βάφτηκε μαύρο.

Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄: Τέλος εποχής για τη Βρετανία-1

Σε τρεις μέρες η σορός της Ελισάβετ θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στον ιερό ναό του Σεν Τζιλ στο Εδιμβούργο.

Η πιστή υπηρέτρια των θεσμών Ελισάβετ παρέστη στην κορύφωση των τελετών για το ιωβηλαίο της το καλοκαίρι, ενώ την Τρίτη συναντήθηκε στο Μπαλμόραλ με τη νέα πρωθυπουργό Λιζ Τρας.

«Θρηνώ τον βράχο πάνω στον οποίο οικοδομήθηκε η σύγχρονη Βρετανία», δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας, Λιζ Τρας. «Η προσήλωσή της στη φιλία Βρετανίας – Γερμανίας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο θα μείνει αξέχαστη. Θα μας λείψει το υπέροχο χιούμορ της», ανέφερε η δήλωση του Γερμανού καγκελαρίου Σολτς. «Είμαι βαθύτατα λυπημένος για τον θάνατο της Αυτής Μεγαλειότητος βασίλισσας Ελισάβετ Β΄. Το καθήκον, η υπηρεσία και η αφοσίωση που επέδειξε καθ’ όλη τη διάρκεια της βασιλείας της δεν ήταν απλώς υποδειγματικά, αλλά εξαιρετικά» έγραψε στα αγγλικά στο twitter ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η βασίλισσα, που ήταν η μακροβιότερη μονάρχης στον κόσμο, αντιμετώπιζε τους τελευταίους μήνες «περιοδικά κινητικά προβλήματα», σύμφωνα με προηγούμενες ανακοινώσεις των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ. «Μετά την πρωινή ιατρική επίσκεψη, οι θεράποντες ιατροί της εξέφρασαν την ανησυχία τους για την υγεία της και ζήτησαν να τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση. Η βασίλισσα συνεχίζει να αναπαύεται στο Μπαλμόραλ», ανέφερε η πρωινή ανακοίνωση των ανακτόρων.

Τον περασμένο Οκτώβριο η Ελισάβετ εισήχθη για μία νύχτα σε νοσοκομείο και υποχρεώθηκε έκτοτε να περιορίσει δραστικά τις επίσημες εμφανίσεις της, κατόπιν συμβουλών της ιατρικής της ομάδας. Παρ’ όλα αυτά, η πιστή υπηρέτρια των θεσμών Ελισάβετ παρέστη στην κορύφωση των τελετών για το ιωβηλαίο της το καλοκαίρι, ενώ την Τρίτη συναντήθηκε στο Μπαλμόραλ με τη νέα πρωθυπουργό Λιζ Τρας, ορκίζοντας έτσι τον 15ο πρωθυπουργό της βασιλείας της. Το γραφείο Τύπου της βασίλισσας ζήτησε η μονάρχης να υποδεχθεί όρθια την εντολοδόχο πρωθυπουργό, προκειμένου να διαψεύσει πρόσφατες φήμες για θλάση που δήθεν είχε υποστεί η Ελισάβετ ύστερα από πτώση της σε αίθουσα του Μπάκιγχαμ.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τον αποχαιρετισμό προς την Ελισάβετ θα γίνουν γνωστές σήμερα, ενώ η επίσημη τελετή ενθρόνισης του Καρόλου θα ακολουθήσει σε δεύτερο χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή