Σουηδία: Κάλπες αυτήν την Κυριακή – Το πρώτο ευρωπαϊκό εκλογικό τεστ του φθινοπώρου

Σουηδία: Κάλπες αυτήν την Κυριακή – Το πρώτο ευρωπαϊκό εκλογικό τεστ του φθινοπώρου

Η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή εκλογική αναμέτρηση του φθινοπώρου αναμένεται αυτήν την Κυριακή στη Σουηδία. Προβάδισμα για τους Σοσιαλδημοκράτες. Ανεβαίνει η ακροδεξιά.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή εκλογική αναμέτρηση του φθινοπώρου αναμένεται αυτήν την Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου, στη Σουηδία.

Ωστόσο, το κυρίαρχο ζήτημα κατά την προεκλογική περίοδο δεν ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία, ούτε η επικείμενη ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Οι Σουηδοί οδεύουν στις κάλπες συζητώντας κυρίως για τη μετανάστευση και το κόστος ζωής.

Όσο για τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, εκείνες δίνουν περίπου: 29% στους (κεντροαριστερούς) Σοσιαλδημοκράτες της νυν πρωθυπουργού Μαγκνταλένα Άντερσον, 20% στους προεχόμενους από τα ακροδεξιά Σουηδούς Δημοκράτες του Τζίμι Άκεσον, 18% στους (κεντροδεξιούς) Μετριοπαθείς, και από περίπου 6% με 8% σε όλα τα υπόλοιπα «μεγάλα» κόμματα (Χριστιανοδημοκράτες, Αριστερά, Κεντρώοι, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι).

Συγκριτικά, υπενθυμίζεται πως στις προηγούμενες εκλογές του 2018 οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν λάβει 28,3%, οι Μετριοπαθείς 19,8% και οι Σουηδοί Δημοκράτες 17,5%. Τέσσερα χρόνια μετά, η μεγάλη ανατροπή ενδέχεται να έρθει από την πλευρά των Σουηδών Δημοκρατών που ανεβαίνουν δεύτεροι στην κούρσα ως η μεγαλύτερη παράταξη πια της ευρύτερης δεξιάς. Κι αυτό, δύο εβδομάδες πριν από τις πρόωρες ιταλικές εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου όπου η ακροδεξιά (βλ. Αδέλφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι) επίσης ανεβαίνει.

Η νυν πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον των Σοσιαλδημοκρατών ελπίζει να παρατείνει την οκταετή παραμονή του κόμματός της στην εξουσία υποσχόμενη τη βελτίωση της ποιότητας του κράτους πρόνοιας της Σουηδίας, την υιοθέτηση περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την καταπολέμηση του εγκλήματος.

Ο Ουλφ Κρίστερσον του κεντροδεξιού κόμματος των Μετριοπαθών από την άλλη πλευρά, υπόσχεται φορολογικές ελαφρύνσεις, βελτιώσεις στην εκπαίδευση, περισσότερη πυρηνική ενέργεια και αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της βίας και του φαινομένου των συμμοριών.

Το σουηδικό κοινοβούλιο φιλοξενεί επί του παρόντος οκτώ πολιτικά κόμματα, τέσσερα στα αριστερά και τέσσερα στα δεξιά.

Το ενδεχόμενο να δούμε μια νέα κυβέρνηση μειοψηφίας στη χώρα χαρακτηρίζεται πολύ πιθανό, ενώ οι μετεκλογικές συμπράξεις θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.

Εκτός από τις γενικές εκλογές, που λαμβάνουν χώρα κάθε τέσσερα χρόνια για την ανάδειξη των 349 μελών της σουηδικής Βουλής, στις 11 Σεπτεμβρίου διενεργούνται επίσης περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Η διαδικασία έχει ξεκινήσει από τις 24 Αυγούστου και υπάρχει η δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και οι κάτοικοι του εξωτερικού στις εκάστοτε πρεσβείες. Τις πρώτες ημέρες η συμμετοχή εμφανιζόταν μικρότερη απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, η προσέλευση στις κάλπες παραδοσιακά είναι πολύ υψηλή στη Σουηδία. Ενδεικτικά, στην τελευταία αναμέτρηση ψήφισε σχεδόν το 90% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Με πληροφορίες από Politico, Reuters 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή