Καμίλα: Η βασιλική σύζυγος και ο νέος ρόλος της

Καμίλα: Η βασιλική σύζυγος και ο νέος ρόλος της

Από την έντονη κριτική και τα αρνητικά σχόλια τη δεκαετία του 1990 στα μίντια, στον νέο της τίτλο

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρίγκιπας Κάρολος είναι πλέον ο βασιλιάς της Βρετανίας, ως το πρώτο από τα τέσσερα παιδιά της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και διάδοχος του θρόνου. Το σχέδιο για να αναλάβει τον ρόλο του μονάρχη και του αρχηγού του κράτους υπήρχε από τότε που η μητέρα του στέφθηκε βασίλισσα το 1952. 

Αλλά ο ακριβής τίτλος που θα φέρει η σύζυγος του Καρόλου, Καμίλα, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα. Η μοναδική φορά που αυτός συζητήθηκε ήταν όταν η ίδια η βασίλισσα είπε κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Πλατινένιου Ιωβηλαίου ότι επιθυμούσε η Καμίλα να ονομάζεται «βασίλισσα σύζυγος» («Queen Consort») όταν ο Κάρολος στεφθεί βασιλιάς. 

Καμίλα: Η βασιλική σύζυγος και ο νέος ρόλος της-1
Ο γάμος του Καρόλου με την Καμίλα. Φωτ. AP / Alastair Grant, Pool, File

Ο γάμος του Καρόλου και της Καμίλα

Όταν ο Κάρολος και η Καμίλα παντρεύτηκαν το 2005, οκτώ χρόνια μετά τον θάνατο της Λέιντι Νταϊάνα, η Καμίλα γνωστοποίησε ότι είχε σκοπό να χρησιμοποιήσει τον τίτλο της «πριγκίπισσας συζύγου». Θα ήταν η πρώτη στην ιστορία της βρετανικής μοναρχίας.

Ο βρετανικός λαός δυσκολεύθηκε να αποδεχθεί τον νέο της ρόλο, μετά από χρόνια έντονης κριτικής στα βρετανικά ταμπλόιντ για την εξωσυζυγική της σχέση με τον Κάρολο και το διαζύγιο του Καρόλου και της Νταϊάνα. Όταν παντρεύτηκε τον Κάρολο, ο οποίος εκείνη τη χρονική περίοδο είχε τον τίτλο του πρίγκιπα της Ουαλίας, αποφάσισε να μην χρησιμοποιήσει το «πριγκίπισσα σύζυγος» επειδή έτσι αποκαλούσαν την Νταϊάνα. 

Αντί αυτού, επέλεξε να ονομάζεται Δούκισσα της Κορνουάλης κατά τον τίτλο ευγενείας της Αγγλίας που κατέχει ο μεγαλύτερος γιος του κυρίαρχου Βρετανού μονάρχη. 

Σε πρόσφατη συνέντευξή της με τη βρετανική Vogue, η Καμίλα μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε μετά την αρνητική κριτική που έλαβε εκείνη τη χρονική περίοδο από τον Τύπο. «Δεν ήταν εύκολο. Με τον εξονυχιστικό έλεγχο που μου έκαναν για τόσο μεγάλο διάστημα, έπρεπε να βρω έναν τρόπο να ζω με αυτό. Σε κανέναν δεν αρέσει να τον κατακρίνουν, αλλά πιστεύω πως στο τέλος, το ξεπερνώ και συνεχίζω με αυτό». 

Τη χρονική περίοδο του γάμου, υπήρξαν νομικά ερωτήματα σχετικά με την εγκυρότητα του πολιτικού γάμου του ζευγαριού. Ο Κάρολος και η Καμίλα παντρεύτηκαν στο δημαρχείο του Γουίνσδορ. 

Αλλά σύμφωνα με τους νόμους του 1753, ο μόνος τύπος γάμου που είναι έγκυρος για μέλος της βασιλικής οικογένειας, είναι ο θρησκευτικός. Το 2005, ο Λόρδος Καγκελάριος προσπάθησε να υπερασπιστεί την εγκυρότητα του γάμου, αλλά οι βοηθοί του Παλατιού φοβήθηκαν ότι η κατάρριψη της παράδοσης θα μπορούσε να σήμαινει περισσότερες ανεπιθύμητες νομικές προκλήσεις έναντι άλλων τίτλων στο μέλλον.

Καμίλα: Η βασιλική σύζυγος και ο νέος ρόλος της-2
Κάρολος και Καμίλα έξω από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ. Φωτ. Yui Mok/Pool Photo via AP

Πριγκίπισσα ή βασίλισσα σύζυγος;

Σύμφωνα με το κοινό δίκαιο, οι σύζυγοι των βασιλιάδων είναι γνωστές ως «βασίλισσες σύζυγοι» αλλά οι σύζυγοι των βασιλισσών μόνο ως «πρίγκιπες σύζυγοι». 

Έτσι, ο Δούκας του Εδιμβούργου ήταν γνωστός ως πρίγκιπας Φίλιππος και δεν του δόθηκε ο τίτλος του βασιλιά όταν παντρεύτηκε τη βασίλισσα Ελισάβετ Β. Η τελευταία βασίλισσα σύζυγος στη Βρετανία ήταν η Βασίλισσα Ελισάβετ, της οποίας ο τίτλος δόθηκε μετά τον γάμο της με τον βασιλιά Γεώργιο ΣΤ’. Τον κράτησε μέχρι τον θάνατό του το 1952 όταν έγινε γνωστή ως βασίλισσα Ελισάβετ η Βασιλομήτωρ. 

Καμίλα: Η βασιλική σύζυγος και ο νέος ρόλος της-3
Μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ. Φωτ. Arthur Edwards/Pool Photo via AP

Ο ρόλος της Καμίλα 

Ποιος θα είναι λοιπόν ο ρόλος της τώρα που ο πρίγκιπας Κάρολος έγινε βασιλιάς; 

Η Καμίλα είχε ασχοληθεί με έναν μεγάλο αριθμό φιλανθρωπικών έργων τα τελευταία χρόνια, όπως η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για σημαντικά θέματα όπως η ενδοοικογενειακή βία, η σεξουαλική κακοποίηση ή ο αναλφαβητισμός. 

Αλλά οι βασιλικοί βιογράφοι είπαν ότι ο βασικός της ρόλος θα είναι η στήριξη του νέου βασιλιά. «Είναι στον Κάρολο ότι ήταν ο πρίγκιπας Φίλιππος στην Ελισάβετ. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Βρίσκεται εκεί για να τον στηρίξει», δήλωσε βασιλική ρεπόρτερ. Άλλοι χαρακτηρίζουν την Καμίλα ως το «μυστικό ή όχι τόσο μυστικό όπλο». 

«Πέραν των δυσκολιών που αντιμετώπισε τη δεκαετία του 1990 με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, μοιάζει πολύ “ανοιχτός” και χαλαρός άνθρωπος». 
Ο σερ Πίτερ Γουεστμάκοτ, πρώην αναπληρωτής ιδιωτικός γραμματέας του πρίγκιπα Καρόλου, μίλησε επίσης για τον ισχυρό δεσμό του βασιλικού ζεύγους. «Έχει μεγάλη επιρροή στη ζωή του. Την λατρεύω και τον λατρεύει», είπε. 

Με πληροφορίες από το Sky News 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή