Ξενοφοβική πλειοδοσία στην Τουρκία

Ξενοφοβική πλειοδοσία στην Τουρκία

Το μεταναστευτικό εξελίσσεται σε κορυφαίο ζήτημα στην πολιτική ατζέντα της Τουρκίας, που οδεύει του χρόνου σε κρίσιμες εκλογές, με αποτέλεσμα, εκτός από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να πλειοδοτεί σε ξενοφοβία και η αντιπολίτευση.

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μεταναστευτικό εξελίσσεται σε κορυφαίο ζήτημα στην πολιτική ατζέντα της Τουρκίας, που οδεύει του χρόνου σε κρίσιμες εκλογές, με αποτέλεσμα, εκτός από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να πλειοδοτεί σε ξενοφοβία και η αντιπολίτευση. Ενώ στο παρελθόν η χώρα υποδεχόταν τους Σύρους πρόσφυγες με ανοικτές αγκάλες, πλέον η δεινή κατάσταση της τουρκικής οικονομίας τούς καθιστά ομήρους της μικροκομματικής αντιπαράθεσης.

«Ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να ξεφορτωθεί τους πρόσφυγες», έγραψε χθες το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ενώ η επικεφαλής του Καλού Κόμματος (İYİ), Μεράλ Ακσενέρ, ανακοίνωσε το δόγμα της για το μεταναστευτικό, καθώς και το σχέδιο δράσης. Σύμφωνα με την Ακσενέρ, στη χώρα υπάρχουν τουλάχιστον 8 εκατ. πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες και κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι έχει μετατρέψει τη χώρα σε «αποθήκη προσφύγων». Δεσμεύθηκε ότι θα στείλει σπίτι τους όλους τους Σύρους πρόσφυγες έως τον Σεπτέμβριο του 2026, αν κερδίσει τις εκλογές, και κάλεσε τους πολίτες να στρέψουν την οργή τους στον Ερντογάν και όχι στους μετανάστες.

Κυρίαρχο προεκλογικό ζήτημα το μεταναστευτικό, καθώς η δεινή οικονομική κατάσταση καθιστά τους πρόσφυγες ομήρους της μικροκομματικής αντιπαράθεσης.

To σχέδιό της προβλέπει δρακόντεια μέτρα, όπως απομόνωση των παράτυπων μεταναστών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και βίαιο επαναπατρισμό. Παράλληλα, οι Σύροι πρόσφυγες θα αποκλειστούν από δημόσια πάρκα και παραλίες, αν η συμπεριφορά τους «πλήττει την κοινωνική ειρήνη», ενώ θα στερούνται τα επιδόματα που λαμβάνουν.

Το κόμμα του Ερντογάν, ΑΚΡ, έχει υποστεί δημοσκοπική καθίζηση, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα (Κωνσταντινούπολη, Αγκυρα, Τραπεζούντα), όπου η επιρροή του μειώνεται κατά 10%-15%. Και το κοινό μέτωπο της αντιπολίτευσης όμως αντιμετωπίζει προβλήματα συνοχής, αφού τηρεί διαφορετική στάση στο ζήτημα της συνεργασίας με το φιλοκουρδικό HDP, το οποίο είναι το τρίτο μεγαλύτερο σε μέγεθος.

Στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος θεωρούν θεμιτή τη συμπερίληψη μελών του HDP σε μια νέα κυβέρνηση, ενώ η Ακσενέρ απέκλεισε το ενδεχόμενο. «Δεν πρόκειται να βρεθούμε στο ίδιο τραπέζι με το HDP», διακήρυξε η επικεφαλής του Καλού Κόμματος. Υπενθυμίζεται ότι πολλά στελέχη του φιλοκουρδικού κόμματος κατηγορούνται για στενούς δεσμούς με το κουρδικό ΡΚΚ, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση στη χώρα, ενώ ο ηγέτης του Σελαχατίν Ντεμιρτάς βρίσκεται στη φυλακή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή