Πόλεμος στην Ουκρανία: Υπό αμφισβήτηση η συμφωνία για τα σιτηρά

Πόλεμος στην Ουκρανία: Υπό αμφισβήτηση η συμφωνία για τα σιτηρά

Ανάκτηση εδαφών έκτασης 1.000 τ. χλμ. σε μία εβδομάδα ανακοίνωσε ο Ζελένσκι

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

KIEBO. O Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι ανακοίνωσε χθες ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ανακτήσει εδάφη έκτασης 1.000 τ. χλμ. την τελευταία εβδομάδα, ενώ πληροφορίες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται κοντά στην ανακατάληψη της στρατηγικής σημασίας πόλης Κουπιάνσκ.

Την ίδια στιγμή, αμφιβολίες για το αν θα συνεχιστεί η εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας έσπειρε η δήλωση του Ρώσου προέδρου Πούτιν, ότι η συμφωνία που συνήφθη στις 22 Ιουλίου «δεν λειτουργεί σωστά». Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν συμφώνησε με τον Ρώσο ομόλογό του ζητώντας να τεθεί σε ισχύ και το σκέλος της συμφωνίας που επιτρέπει τις εξαγωγές ρωσικών σιτηρών.

«Η συζήτηση αυτή έχει καθυστερήσει πολύ», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σημειώνοντας ότι το ζήτημα θα συζητηθεί στην επόμενη διάσκεψη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, που θα συγκληθεί στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν στις 15 Σεπτεμβρίου. Πάντως στις ΗΠΑ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κέρμπι, υποστήριξε ότι η συμφωνία «δεν κινδυνεύει».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται κοντά στην ανακατάληψη της στρατηγικής σημασίας πόλης Κουπιάνσκ.

Καθώς οι μάχες στην Ουκρανία συνεχίζονται, αυτό που κινδυνεύει είναι το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, όπως έγινε σαφές από την έκθεση που δημοσίευσε την Τρίτη η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Χθες, ο Αργεντινός επικεφαλής της υπηρεσίας, Ραφαέλ Γκρόσι, ανέφερε ότι νέοι βομβαρδισμοί δημιουργούν προβλήματα στην ασφάλεια του πυρηνικού εργοστασίου. «Ενα πυρηνικό εργοστάσιο δεν μπορεί ποτέ να είναι πιόνι σε έναν πόλεμο», σημείωσε ο Γκρόσι.

Το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης καταλήφθηκε από τη Ρωσία τον Μάρτιο, ενώ η Ουκρανία επιχειρεί την ανακατάληψή του. Η ΙΑΕΑ ζητεί να παύσουν οι μάχες και να τηρηθεί ζώνη αποκλεισμού για στρατιωτικές δυνάμεις γύρω από το εργοστάσιο. Η Ρωσία αρνείται, θεωρώντας ότι αν αποσύρει τις δυνάμεις της το εργοστάσιο θα ανακαταληφθεί από την Ουκρανία. Σε κάθε περίπτωση, το Κίεβο ετοιμάζεται να διεκδικήσει από τη Μόσχα 300 δισ. δολάρια ως πολεμικές αποζημιώσεις. Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το Κίεβο θα καταθέσει ψήφισμα που θα αποτελέσει νομική βάση για τη διεκδίκηση επανορθώσεων και αποζημιώσεων από τη Ρωσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή