Κάρολος Γ΄: Ο αμήχανος νεαρός που έγινε βασιλιάς

Κάρολος Γ΄: Ο αμήχανος νεαρός που έγινε βασιλιάς

Ο Κάρολος Γ΄ καλείται να συνεχίσει τον εκσυγχρονισμό της μοναρχίας

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κάρολος αναλαμβάνει τον οίκο των Ουίνδσορ έχοντας μεταμορφωθεί από αμήχανο και ανασφαλή νεαρό σε γεμάτο αυτοπεποίθηση ειδήμονα περιβαλλοντικών θεμάτων. Το αν ο Κάρολος θα γευτεί, όμως, τον σεβασμό και την αγάπη που εξέφρασαν οι Βρετανοί για τη μητέρα του, παραμένει άγνωστο.

Η ζωή του σημερινού βασιλιά σημαδεύθηκε από την αλύπητη κοροϊδία που αντιμετώπισε από τα ΜΜΕ και από την κατάρρευση του γάμου του με την Νταϊάνα, με εκατέρωθεν πικάντικες αποκαλύψεις και κατηγορίες. Οταν έφθασε στο ναδίρ της δημόσιας ζωής του, τη δεκαετία του 1990, ο Κάρολος αντιμετώπισε προτάσεις επικριτών του, που του ζητούσαν να παραιτηθεί από τη διαδοχή, προσφέροντας το στέμμα στον γιο του Ουίλιαμ.

Τίποτα δεν μπορεί, βέβαια, να συγκριθεί με τον γάμο του με την Νταϊάνα. Οι γαργαλιστικές περιγραφές των ταμπλόιντ, οι εκ βαθέων συνεντεύξεις, το οδυνηρό διαζύγιο και ο θάνατος της Νταϊάνα εδραίωσαν στο κοινό την εντύπωση ότι ο Κάρολος ήταν ένας απόμακρος και αλαζόνας γαλαζοαίματος.

Ο θάνατος της Νταϊάνας αποτέλεσε, όμως, σημείο-καμπή. Ο Κάρολος συνεργάσθηκε με τον Τόνι Μπλερ προκειμένου να πείσει τη μητέρα του να τιμήσει τη μνήμη της εκλιπούσας, αναμορφώνοντας στην πορεία και τη δική του εικόνα. Η επιχείρηση γοητείας μοιάζει να απέφερε καρπούς, με την πλειονότητα των Βρετανών να αποδέχεται τη διαδοχή. Μετά τον γάμο του με την Καμίλα, το 2005, ο Κάρολος ανακάλυψε τη σταθερότητα στην οικογενειακή ζωή του.

Κάρολος Γ΄: Ο αμήχανος νεαρός που έγινε βασιλιάς-1

Ο νέος βασιλιάς προωθεί εδώ και χρόνια σχέδιο περιορισμού των δαπανών του βασιλικού οίκου. Εχει, επίσης, μιλήσει με έμφαση κατά της ισλαμοφοβίας.

Μειονεκτήματα

Ο νέος βασιλιάς προωθεί εδώ και χρόνια σχέδιο περιορισμού των δαπανών του βασιλικού οίκου. Εχει, επίσης, μιλήσει με έμφαση κατά της ισλαμοφοβίας.

Οι απόψεις του Καρόλου τον έχουν φέρει συχνά σε δύσκολη θέση. Το 1984 μίλησε περιφρονητικά για σχεδιαζόμενη επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης, οδηγώντας σε ακύρωση του σχεδίου. Οταν ανεβεί στον θρόνο, ο Κάρολος θα πρέπει να μάθει να τιθασεύει τη γλώσσα του. Η μητέρα του υπήρξε τόσο διακριτική που ακόμη και ειδήμονες των ανακτόρων ουδέποτε μπόρεσαν να αποκρυπτογραφήσουν τις προσωπικές απόψεις της. Ο Κάρολος απέδειξε την οξυδέρκειά του, αποφεύγοντας να μιλήσει για το Brexit.

Αγνωστο παραμένει εάν ο Κάρολος θα συνεχίσει το φιλανθρωπικό του έργο, που του έχει δημιουργήσει προβλήματα. Ο επικεφαλής φιλανθρωπικής οργάνωσης υπό την αιγίδα του τότε διαδόχου παραιτήθηκε, αφού αποκαλύφθηκε ότι είχε υποσχεθεί τίτλο ευγενείας σε Σαουδάραβα δωρητή. Το σκάνδαλο αποκάλυψε το μεγαλύτερο μειονέκτημα του Καρόλου: την αδυναμία του να επιλέγει καλούς και ηθικούς συμβούλους.

Ο Κάρολος δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Πέρυσι επελέγη ως το αγαπημένο μέλος της βασιλικής οικογένειας από μόλις 11% των ερωτηθέντων, στην τελευταία θέση της κατάταξης δημοτικότητας, κάτω ακόμη και από τα εγγόνια του. Για την ώρα, όπως δείχνουν οι σφυγμομετρήσεις, το μέλλον της μοναρχίας είναι ασφαλές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή