Βρετανία: Τιμές στην Ελισάβετ, αλλά και απρόοπτα

Βρετανία: Τιμές στην Ελισάβετ, αλλά και απρόοπτα

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την αντιμετώπιση αντιμοναρχικών διαδηλωτών από τις Αρχές

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ. Υπό τους ήχους στρατιωτικής γκάιντας, τυλιγμένο με τη χρυσοκόκκινη βασιλική σημαία της Σκωτίας, το δρύινο φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ μεταφέρθηκε χθες από τα ανάκτορα του Χόλιρουντ στον καθεδρικό ναό του Αγίου Αιγιδίου, στο Εδιμβούργο, όπου τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα. Χιλιάδες άνθρωποι συνέρρευσαν και παρακολούθησαν την πομπή, στην οποία μετείχαν τα τέσσερα παιδιά της Ελισάβετ, Κάρολος, Αννα, Εδουάρδος και Ανδρέας.

Σε μία συμβολική ένδειξη των αποστάσεων που τηρούσε το παλάτι από τον 62χρονο Ανδρέα από τότε που αποκαλύφθηκαν οι στενές σχέσεις του με τον διακινητή ανήλικων γυναικών Τζέφρι Επσταϊν, ο Ανδρέας δεν φορούσε στρατιωτική στολή. Ενας από τους θεατές τού απηύθυνε προσβλητικό χαρακτηρισμό, εντοπίστηκε από την αστυνομία και συνελήφθη.

Βρετανία: Τιμές στην Ελισάβετ, αλλά και απρόοπτα-1
Το στέμμα της Σκωτίας επάνω στο φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ στον καθεδρικό ναό του Εδιμβούργου. [Jane Barlow / Pool via REUTERS]

Σε συλλήψεις προχώρησε η βρετανική αστυνομία και στο Λονδίνο ανθρώπων που κρατούσαν χαρτόνια με συνθήματα κατά της μοναρχίας.

Ακόμη και η ανάρτηση λευκού χαρτονιού ήταν αρκετή για αυστηρή αστυνομική προειδοποίηση. Τα περιστατικά προξένησαν αλγεινές εντυπώσεις. «Το να συλλαμβάνονται άνθρωποι επειδή σηκώνουν μικρά πανό ή λένε ότι μπορεί να το κάνουν, την ώρα που υπάρχει τεράστιο κύμα υποστήριξης από τον κόσμο και τα μέσα ενημέρωσης, δεν μας χαρακτηρίζει ως Βρετανούς», σημείωσε ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, Αλαστερ Κάμπελ. «Η πιο δεξιά κυβέρνηση στην ιστορία μας μπορεί να θεωρεί ότι αυτό είναι λογικό, αλλά δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο νέος βασιλιάς συμφωνεί».

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την αντιμετώπιση αντιμοναρχικών διαδηλωτών από τις Αρχές.

Δεν απάντησε ο Κάρολος

Χθες ο Κάρολος ήταν πολύ απασχολημένος για να εκφέρει άποψη επί του θέματος. Το πρωί, πριν μεταβεί στη Σκωτία, είχε δεχθεί τα συλλυπητήρια των βουλευτών για τον θάνατο της μητέρας του, σε μια τελετή γεμάτη συμβολισμούς. Η τελετή, στην οποία μετείχαν τα μέλη της Βουλής των Λόρδων και της Βουλής των Κοινοτήτων, έγινε στο Ουεστμίνστερ Χολ και όχι στο κτίριο του Κοινοβουλίου, αφού είναι γνωστό ότι οι βασιλιάδες δεν επιτρέπεται να εισέλθουν σε αυτό. Ο κανόνας καθιερώθηκε από τον 17ο αιώνα, όταν ο Κάρολος Α΄ επιχείρησε να εισέλθει και να συλλάβει τους βουλευτές, πυροδοτώντας εμφύλιο πόλεμο που έληξε με τον αποκεφαλισμό του το 1649.

Βρετανία: Τιμές στην Ελισάβετ, αλλά και απρόοπτα-2
Η κόμισσα του Ουέσεξ Σοφία, οι πρίγκιπες Εδουάρδος και Ανδρέας, ο βασιλιάς Κάρολος και η βασιλική σύζυγος Καμίλα. [Jane Barlow / Pool Photo via A.P.]

Σήμερα η σορός της Ελισάβετ θα μεταφερθεί αεροπορικώς στο Λονδίνο και θα τεθεί εκ νέου σε λαϊκό προσκύνημα, στο Ουεστμίνστερ Χολ. Ο τελευταίος αποχαιρετισμός του βρετανικού λαού προς την Ελισάβετ θα διαρκέσει τέσσερα μερόνυχτα, ενώ την Κυριακή θα αρχίσουν να καταφθάνουν στη βρετανική πρωτεύουσα ξένοι ηγέτες για να παραστούν στην κηδεία, που θα γίνει τη Δευτέρα.

Με τον θάνατο της βασίλισσας, ο Κάρολος έγινε διαχειριστής του καταπιστεύματος που περιλαμβάνει την αμύθητη περιουσία της βρετανικής μοναρχίας, το οποίο υπολογίζεται σε τουλάχιστον 3 δισεκατομμύρια στερλίνες. Ταυτόχρονα κληρονόμησε την προσωπική περιουσία της Ελισάβετ, η οποία ανέρχεται σε 300 εκατομμύρια στερλίνες. Με νομοθετική ρύθμιση του 1993, ο φόρος κληρονομιάς 40% που επιβάλλεται όταν η κληρονομιά ξεπερνάει ένα συγκεκριμένο ύψος δεν ισχύει για την προσωπική περιουσία των κατόχων του βρετανικού στέμματος και των συζύγων τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή