Πολιτικός σεισμός στη Σουηδία

Πολιτικός σεισμός στη Σουηδία

Αναμονή για το τελικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. Στα πρόθυρα δραματικής πολιτικής ανατροπής –ή και όχι– βρίσκεται η Σουηδία, μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, στις οποίες ο σοσιαλδημοκρατικός συνασπισμός της απερχόμενης πρωθυπουργού Μαγκνταλένα Αντερσον μέχρι στιγμής ηττάται με διαφορά 47.000 ψήφων από τον συνασπισμό τριών δεξιών κομμάτων και του αναβαπτισμένου ακροδεξιού κόμματος Σουηδοί Δημοκράτες.

Το οριστικό αποτέλεσμα αναμένεται να εκδοθεί την Πέμπτη, αφού καταμετρηθούν οι περίπου 200.000 ψήφοι που προέρχονται από εκλογικά τμήματα του εξωτερικού και από επιστολικές ψήφους. Η καταμέτρηση θα ξεκινήσει αύριο Τετάρτη. «Την προηγούμενη φορά σε κάποια εκλογικά τμήματα χρειάστηκε να φθάσουμε στην Πέμπτη, δεν βλέπω να αλλάζει κάτι φέτος», δήλωσε η επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής, Ανα Νίκβιστ.

Πολιτικός σεισμός στη Σουηδία-1

Οι Σουηδοί Δημοκράτες είναι πλέον το μεγαλύτερο κόμμα δεξιά του κέντρου, με ποσοστό 20,6% (αύξηση 3,1 μονάδων), αντί 19,1% των Συντηρητικών του Κρίστερσον. «Οι Σουηδοί Δημοκράτες είναι με διαφορά το μεγαλύτερο κόμμα με ναζιστικές ρίζες στον κόσμο», σημείωσε στην εφημερίδα Guardian ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κάρλσταντ, Τομπίας Χιμπινέτ. «Ακόμη και αν το κόμμα επισήμως καταγγέλλει τις ιδεολογικές του ρίζες, αυτό το υπόβαθρο παραμένει γιατί το κόμμα συνεχίζει να βλέπει τον εαυτό του ως τη μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να σώσει τους γηγενείς λευκούς Σουηδούς».

Το μήνυμα που έστειλαν τα δεξιά κόμματα είναι ότι ήδη εργάζονται για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Κερδισμένοι και χαμένοι

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα παρέμεινε στην πρώτη θέση, με 30,5%, ποσοστό αυξημένο κατά 2,2 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη αναμέτρηση, αλλά ανίκανο να εξισορροπήσει τις απώλειες των εταίρων του. Ο μεγαλύτερος χαμένος ήταν το κεντρώο κόμμα, ενώ τα κέρδη των Πρασίνων ήταν υπαρκτά μεν, πενιχρά δε.

Ως μεγαλύτερο κόμμα του κεντροδεξιού συνασπισμού, οι Σουηδοί Δημοκράτες μπορεί να διορίσουν πρόεδρο της Βουλής, αν και η ευθεία συμμετοχή τους στην κυβέρνηση παραμένει ερώτημα. Ο Κρίστερσον θα προτιμούσε μια κυβέρνηση Συντηρητικών-Φιλελευθέρων, με κοινοβουλευτική στήριξη από τους Σουηδούς Δημοκράτες και όχι τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση, αλλά είναι αμφίβολο αν αυτό θα γίνει δεκτό από τον επικεφαλής των Σουηδών Δημοκρατών, Γίμι Οκεσον. Ο Οκεσον, μαζί με τον επικεφαλής των Φιλελευθέρων βρέθηκαν χθες στα γραφεία των Συντηρητικών σε μία επίσκεψη που ο σουηδικός Τύπος χαρακτήρισε συμβολική. Το μήνυμα που έστειλαν τα δεξιά κόμματα είναι ότι ήδη εργάζονται για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Πάντως, ως προς το εκλογικό αποτέλεσμα οι ηγέτες τους ήταν συγκρατημένοι, δηλώνοντας ότι χρειάζεται υπομονή μέχρι την τελική ετυμηγορία της κάλπης, καθώς «κάθε ψήφος μετράει». Υπομονή που δεν διέθετε η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν, η οποία έσπευσε να συγχαρεί την Αντερσον, με την οποία ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια, το βράδυ της Κυριακής, λίγο πριν το εκλογικό αποτέλεσμα ανατραπεί εις βάρος της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή