Ζαπορίζια: Οι ουκρανικές δυνάμεις πλέον βρίσκονται απέναντι από το Ενεργοντάρ

Ζαπορίζια: Οι ουκρανικές δυνάμεις πλέον βρίσκονται απέναντι από το Ενεργοντάρ

Οι Ρώσοι ανησυχούν για ευρεία ουκρανική επιχείρηση απελευθέρωσης του πυρηνικού σταθμού

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ουκρανοί συγκεντρώνουν δυνάμεις κοντά στο μεγάλο πυρηνικό εργοστάσιο της περιφέρειας της Ζαπορίζια, στην απέναντι όχθη του Δνείπερου από το Ενεργοντάρ, όπως παραδέχθηκε σε ρωσικά ΜΜΕ ο επικεφαλής της κατοχικής διοίκησης της κωμόπολης.

«Σύμφωνα με πληροφορίες που λαμβάνουμε καθημερινά από το [ρωσικό] υπουργείο Άμυνας, από την Εθνική Φρουρά, από άλλες πηγές, υπάρχει πράγματι κάποια συγκέντρωση στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην άλλη πλευρά του Δνείπερου. Υπάρχει μια συνεχής αναδιάταξη στρατευμάτων, μετακίνηση από τόπο σε τόπο», δήλωσε ο Αλεξάντερ Βόλγα στο ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι «Russia 24» την Τρίτη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πόλη προετοιμάζεται για πιθανές προκλήσεις. «Κάτι είχε προγραμματιστεί και, φυσικά, αυτή τη στιγμή προετοιμάζουμε την πόλη, ενδεχομένως, για κάποιου είδους γεγονότα που μπορεί να προέλθουν από την άλλη πλευρά. Τόσο οι μονάδες του υπουργείου Άμυνας όσο και της Ρωσικής Φρουράς, που ασχολούνται με την ασφάλεια τόσο της πόλης όσο και της [περιφέρειας] Ζαπορίζια, είναι έτοιμοι», είπε ο διοικητής της πόλης.

Διευκρίνισε ότι δεν υπήρξε κανένας βομβαρδισμός του Ενεργοντάρ ή του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής που βρίσκεται σε αυτό, κατά την τελευταία ημέρα.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και τις τοπικές ρωσόφιλες αρχές, οι βομβαρδισμοί του πυρηνικού σταθμού και της ίδιας της πόλης πραγματοποιούνταν στο παρελθόν σχεδόν καθημερινά από τα μέσα του καλοκαιριού. Δεν διέκοψαν τη λειτουργία των αντιδραστήρων, αλλά υπήρξαν ζημιές στα βοηθητικά συστήματα υποστήριξης.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη και διαθέτει έξι μονάδες. Από τις 28 Φεβρουαρίου ελέγχεται από τον ρωσικό στρατό.

Πρόσφατα, λειτουργούσαν μόνο η πέμπτη και η έκτη μονάδα ισχύος, ωστόσο, λόγω βλάβης των γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας από βομβαρδισμό, έχουν απενεργοποιηθεί αρκετές φορές. Ως αποτέλεσμα, την Κυριακή ο τελευταίος ενεργός αντιδραστήρας έκλεισε και ο σταθμός δεν παράγει ηλεκτρική ενέργεια.

Ο ενεργειακός εφοδιασμός του κατεχόμενου από τους Ρώσους τμήματος της περιφέρειας Ζαπορίζια, που συνορεύει με το Ντονμπάς, πραγματοποιείται μέσω της από το 2014 κατεχόμενης Κριμαίας.

Πηγή: Interfax

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή