ΠΟΥ: Πάνω από 17 εκατ. Ευρωπαίοι με long Covid τα έτη 2020 και 2021

ΠΟΥ: Πάνω από 17 εκατ. Ευρωπαίοι με long Covid τα έτη 2020 και 2021

Εξάντληση, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή, περιοδικός πυρετός, απώλεια όσφρησης και γεύσης, κατάθλιψη… Τουλάχιστον 17 εκατομμύρια Ευρωπαίοι αντιμετώπισαν προβλήματα που οφείλονται στη μακρά Covid (long Covid) τα έτη 2020 και 2021, σύμφωνα με εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 17 εκατομμύρια Ευρωπαίοι αντιμετώπισαν προβλήματα που οφείλονται στη μακρά Covid (long Covid) τα έτη 2020 και 2021, σύμφωνα με εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο εν λόγω αριθμός αντιστοιχεί στο 16% των 102,4 εκατ. ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον ιό κατά τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας στις συνολικά 53 χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Εξάντληση, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή, περιοδικός πυρετός, απώλεια όσφρησης και γεύσης, κατάθλιψη… η μακρά Covid εμφανίζεται με ένα ή πολλά συμπτώματα, σε γενικές γραμμές κατά τους πρώτους τρεις μήνες μετά τη μόλυνση και επιμένει για τουλάχιστον δύο μήνες.

«Εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή μας, που περιλαμβάνει τις περιοχές της Ευρώπης και τμήματα της κεντρικής Ασίας, υποφέρουν από συμπτώματα επί πολλούς μήνες μετά την αρχική προσβολή από την Covid-19. Δεν μπορούν να συνεχίσουν να υποφέρουν σιωπηλά», δήλωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Χανς Κλούγκε.

«Οι κυβερνήσεις και οι εταίροι της υγείας θα πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται για να βρουν λύσεις», τόνισε διαπιστώνοντας «επείγουσα ανάγκη για μια πιο προχωρημένη ανάλυση, για μεγαλύτερη επένδυση και αυξημένη υποστήριξη και αλληλεγγύη προς εκείνους που πάσχουν από τη νόσο».

Η μακρά Covid πλήττει δύο φορές περισσότερο τις γυναίκες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας οι οποίες βασίζονται στους υπολογισμούς του Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME, ΗΠΑ).

Σύμφωνα με το IHME, περί τα 145 εκατομμύρια άνθρωποι συνολικά στον κόσμο υπέφεραν από μακρά Covid τα έτη 2020 και 2021.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή