Η Αφρική χάνει έως και 15% της οικονομικής της ανάπτυξης λόγω της κλιματικής κρίσης

Η Αφρική χάνει έως και 15% της οικονομικής της ανάπτυξης λόγω της κλιματικής κρίσης

Η ήπειρος έχει πληγεί δυσανάλογα σκληρά από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

1' 15" χρόνος ανάγνωσης

Η Αφρική χάνει από 5% έως 15% της κατά κεφαλήν οικονομικής της ανάπτυξης λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και αντιμετωπίζει έλλειμμα χρηματοδότησης για το κλίμα, σύμφωνα με την Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης (AfDB).

Η Αφρική έχει πληγεί δυσανάλογα σκληρά από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η οποία έχει επιδεινώσει τις ξηρασίες, τις πλημμύρες και τους κυκλώνες σε ολόκληρη την ήπειρο τα τελευταία χρόνια.

Τα αφρικανικά έθνη έλαβαν περίπου 18,3 δισεκ. δολάρια σε χρηματοδότηση για το κλίμα μεταξύ 2016 και 2019, δήλωσε ο Κέβιν Ουράμα, εν ενεργεία επικεφαλής οικονομολόγος του AfDB, σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη. Ωστόσο αντιμετωπίζουν ένα χρηματοοικονομικό χάσμα σχεδόν 1,3 τρισεκ. δολαρίων για το κλίμα για την περίοδο 2020-2030.

«Αυτά τα ποσά αντικατοπτρίζουν το πώς είναι η κρίση», είπε ο κ. Ουράμα: «Η επένδυση στην προσαρμογή του κλίματος στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής».

Τα πλούσια κράτη υποσχέθηκαν το 2009 να προσφέρουν 100 δισεκ. δολάρια σε χρηματοδότηση για το κλίμα στον αναπτυσσόμενο κόσμο., αλλά αυτή η δέσμευση έχει εκπληρωθεί μόνο εν μέρει και πρόκειται να λήξει το 2025.

Οι Αφρικανοί υπουργοί που συναντήθηκαν στο Κάιρο την περασμένη εβδομάδα ενόψει της συνόδου κορυφής για το κλίμα COP27 του Νοεμβρίου κατήγγειλαν την έλλειψη υποστήριξης, η οποία, όπως είπαν, είχε ως αποτέλεσμα να ωφεληθεί η ήπειρος από λιγότερο από το 5,5% της παγκόσμιας χρηματοδότησης για το κλίμα.

Πηγή: Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr