Τουρκία: Αρχιμαφιόζος ο μέγας αντίπαλος του Ερντογάν

Τουρκία: Αρχιμαφιόζος ο μέγας αντίπαλος του Ερντογάν

«Τα έσπασε» με το σύστημα και βγάζει στη φόρα τα άπλυτα δεκάδων στελεχών

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

AΓΚΥΡΑ. Αδιάψευστο δείγμα της παρακμής της τουρκικής πολιτικής ζωής αποτελεί το γεγονός ότι ένας από τους πιο επικίνδυνους αντιπάλους του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι πολιτικός, αλλά αρχιμαφιόζος, πρώην υμνητής του. Την περασμένη εβδομάδα, ο Σεντάτ Πεκέρ, που κρύβεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να αποφύγει τις τουρκικές Αρχές, προξένησε με τις αποκαλύψεις του την αποχώρηση δύο κυβερνητικών στελεχών – όμως το πιο βαρύ πυροβολικό το φυλάει, όπως ισχυρίζεται, για την προεκλογική περίοδο.

Τι έχει συμβεί, γιατί ο Πεκέρ «τα έσπασε» με το σύστημα Ερντογάν και βάλθηκε να βγάζει στη φόρα τα άπλυτα δεκάδων στελεχών, δεν θα το μάθουμε. Ούτε θα μάθουμε πού αποσκοπούν οι εκβιασμοί του και ποιοι είναι οι σύμμαχοί του. Με την επιφύλαξη των άγνωστων παραμέτρων αυτής της δυσώδους υπόθεσης, υπάρχουν πολλά που έρχονται στο φως.

Αρχικά, πέρυσι, ο ακροδεξιός αρχιμαφιόζος χρησιμοποιούσε το κανάλι του στο YouTube αναρτώντας βίντεο που προβλήθηκαν εκατομμύρια φορές και κατηγορούσαν κυβερνητικά στελέχη για σχέσεις με εμπόριο ναρκωτικών, βιασμούς και πολλά άλλα. Εν συνεχεία σιώπησε, αλλά στο τέλος Αυγούστου επανήλθε, αυτή τη φορά με ομοβροντία «τιτιβισμάτων» στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Τα μηνύματα αφορούσαν διαλόγους ανάμεσα στην επιχειρηματία Μινέ Σινερέν και σε κυβερνητικά στελέχη που επιχείρησαν να της αποσπάσουν ποσό που ξεπερνά τις 660.000 δολάρια. Η τεκμηρίωση, με φωτογραφίες από συνομιλίες μέσω WhatsApp και άλλα μηνύματα, συμπληρώθηκε από τη μαρτυρία της ίδιας της Σινερέν, η οποία εμφανίστηκε στην τηλεόραση και επιβεβαίωσε την απόπειρα εκβιασμού.

Κατόπιν όλων αυτών, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, που υπάγεται στην τουρκική προεδρία, Κορκμάζ Καρατσά, ανακοίνωσε την παραίτησή του επικαλούμενος λόγους υγείας, ενώ λίγες ημέρες αργότερα ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν υποχρεώθηκε να αποπέμψει τον σύμβουλό του Σερκάν Ταρανόγλου.

Εισαγγελική έρευνα

Οι αποκαλύψεις του Σεντάτ Πεκέρ οδήγησαν στην αποχώρηση του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής και ενός συμβούλου του Τούρκου προέδρου.

Είναι η αποπομπή των συμβούλων η κορυφή του παγόβουνου; Σαφώς, αν πιστέψει κανείς τον Πεκέρ, ο οποίος εμπλέκει σε διάφορες άλλες υποθέσεις τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και τον Σερχάτ Αλμπαϊράκ, αδελφό του πρώην πανίσχυρου γαμπρού του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, και ιδιοκτήτη του ομίλου φιλοκυβερνητικών μέσων μαζικής ενημέρωσης «Τουρκουβάζ».

Επειτα από μήνες αφωνίας της τουρκικής Δικαιοσύνης απέναντι στις καταγγελίες, ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα εισαγγελική έρευνα, ενώ το αίτημα της αντιπολίτευσης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή αγνοήθηκε, όπως αναμενόταν. Ποια θα είναι η συνέχεια; Οι Αρχές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δεν απαντούν στο αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης για έκδοση του Πεκέρ, ενώ το θρίλερ αναμένεται να κορυφωθεί δύο μήνες πριν από τις εκλογές της 18ης Ιουνίου. Αυτό δήλωσε ο στενός συνεργάτης του αρχιμαφιόζου, Εμρέ Ολούρ, προαναγγέλλοντας νέες αποκαλύψεις.

Οι παρατηρητές δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν πόσο μεγάλη επιρροή ασκούν οι αποκαλύψεις αυτές και αν θα μπορούσαν να αποδειχθούν καταλύτες εκλογικής ήττας του Ερντογάν. Πάντως το ένστικτο του συμμάχου του Ερντογάν και επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, τον προειδοποιεί ότι πρόκειται για κάτι επικίνδυνο. Αντιδρώντας με τρόπο που δεν εξέπληξε κανέναν, ο Μπαχτσελί ζήτησε να επιβληθούν συμπληρωματικοί περιορισμοί στο Twitter.

Υποπτες εισροές

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, που μπορεί να δείχνει την επιρροή του «μαύρου» χρήματος ή να έχει άλλες αιτίες, η τουρκική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας αυξήθηκαν κατά 5 δισ. δολ. περισσότερο από ό,τι μπορεί να εξηγηθεί από τις καταγεγραμμένες ροές χρήματος στην τουρκική οικονομία.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή