Γαλλία: Μείωση κατανάλωσης ρεύματος τον χειμώνα ως και 15% για αποφυγή μπλακ άουτ

Γαλλία: Μείωση κατανάλωσης ρεύματος τον χειμώνα ως και 15% για αποφυγή μπλακ άουτ

Σε ακραίες περιπτώσεις θα πρέπει να περικοπεί σημαντικά η χρήση του ηλεκτρικού

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάρχει κίνδυνος ολικής διακοπής ρεύματος στη Γαλλία αυτόν τον χειμώνα λόγω της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης, αλλά ορισμένες διακοπές ρεύματος δεν μπορούν να αποκλειστούν κατά τη διάρκεια αιχμής της ζήτησης, δήλωσε την Τετάρτη η διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου.

Η RTE είπε ότι η μείωση της εθνικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 1% έως 5% στα περισσότερα σενάρια και έως και 15% σε ένα ακραίο σενάριο έλλειψης φυσικού αερίου και πολύ κρύο καιρό θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποφυγή μιας κρίσης ρεύματος. Πρόσθεσε ότι θα είναι σε εγρήγορση για να παρακολουθεί τις εξελίξεις της αγοράς από τον Νοέμβριο ή και νωρίτερα εάν χρειαστεί. Η RTE ξεκινά συνήθως την χειμερινή της παρακολούθηση τον Ιανουάριο.

Οι κίνδυνοι για την προσφορά είναι ιδιαίτερα υψηλοί μεταξύ Νοεμβρίου και Ιανουαρίου, αλλά δεν μπορούν να αποκλειστούν τεταμένες καταστάσεις τον Οκτώβριο, τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, δήλωσε η RTE.

Οι κύριες αβεβαιότητες στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνουν την ενεργειακή κατάσταση στις γειτονικές χώρες, την αύξηση της ζήτησης τους επόμενους μήνες και το πρόγραμμα επανεκκίνησης των γαλλικών πυρηνικών αντιδραστήρων – οι μισοί από τους οποίους είναι επί του παρόντος εκτός λειτουργίας λόγω προβλημάτων διάβρωσης και προγραμματισμένης συντήρησης.

«Σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Γαλλία θα πρέπει να είναι διαρθρωτικά σε λιγότερο δύσκολη θέση για να το αντιμετωπίσει (τη στενότητα της προσφοράς)», δήλωσε η RTE.

Οι τρέχουσες αναλύσεις δείχνουν ότι το ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης δεν προβλέπεται να απειληθεί τους επόμενους αρκετούς μήνες και ότι το ηλεκτρικό σύστημα αναμένεται να λειτουργήσει κανονικά, αν και μια επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης θα μπορούσε να αλλάξει την κατάσταση.

Μόνο για λίγες μέρες αναμένονται κόκκινος συναγερμός στη γαλλική εφαρμογή παρακολούθησης κατανάλωσης Ecowatt, δήλωσε η RTE. Κόκκινος συναγερμός σημαίνει ότι το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας είναι σε οριακή κατάσταση και ότι οι περικοπές είναι αναπόφευκτες χωρίς εθελοντική μείωση της ζήτησης.

Τα πιο ακραία σενάρια για τη Γαλλία θα απαιτούσαν τη σύμπτωση πολλών δυσμενών γεγονότων, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης πυρηνικού εφοδιασμού, της έλλειψης αερίου στην Ευρώπη και των ακραίων καιρικών συνθηκών. Αλλά ακόμη και στο χειρότερο σενάριο, η ενεργειακή κρίση θα οδηγούσε σε όρια κατανάλωσης και όχι σε πλήρη διακοπή ρεύματος, είπε η RTE.

Μια ακραία κατάσταση θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με την προσέγγιση εταιρειών, κοινοτήτων και ιδιωτών μέσω Ecowatt, τεχνικών μοχλών συμπεριλαμβανομένης της πτώσης τάσης και διακοπής μεγάλων καταναλωτών, δήλωσε η RTE.

«Ως έσχατη λύση, μπορούν να ενεργοποιηθούν οργανωμένες, προσωρινές και εναλλάξ διακοπές ηλεκτροδότησης για να αποφευχθεί ένα εκτεταμένο περιστατικό», πρόσθεσε.

Πηγή: Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή