Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυτοψία Ζελένσκι στα ανακτηθέντα εδάφη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυτοψία Ζελένσκι στα ανακτηθέντα εδάφη

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε χθες την περιοχή που απελευθέρωσαν οι ουκρανικές δυνάμεις κατά την εντυπωσιακή αντεπίθεση της τελευταίας εβδομάδας, ανακοινώνοντας ότι η έκτασή της έφθασε τα 8.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΕΒΟ. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε χθες την περιοχή που απελευθέρωσαν οι ουκρανικές δυνάμεις κατά την εντυπωσιακή αντεπίθεση της τελευταίας εβδομάδας, ανακοινώνοντας ότι η έκτασή της έφθασε τα 8.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν αρνήθηκε να κάνει λόγο για «σημείο καμπής» του πολέμου, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει «πολύς δρόμος ακόμη».

«Είναι αδύνατον να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση (περί σημείου καμπής)», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Είναι σαφές ότι η Ουκρανία έχει καταγράψει σημαντικά κέρδη. Αλλά πιστεύω ότι ο δρόμος θα είναι ακόμη μακρύς». Ο Ουκρανός πρόεδρος ήταν πιο κατηγορηματικός. «Ο μόνος δρόμος είναι μπροστά», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκεπτόμενος την πόλη Ιζιούμ και επιθεωρώντας τις καταστροφές που άφησε ο πόλεμος. Ο Ζελένσκι είπε ότι οι εικόνες είναι σοκαριστικές για τους άλλους, όχι για τον ίδιον, γιατί αντίστοιχες εικόνες είχε δει όταν οι Ρώσοι απωθήθηκαν από την Μπούτσα, στα περίχωρα του Κιέβου.

Η αιφνιδιαστική προέλαση του ουκρανικού στρατού οδήγησε στην αιχμαλωσία μεγάλου αριθμού Ρώσων στρατιωτών, τους οποίους οι Ουκρανοί ελπίζουν τώρα να ανταλλάξουν με δικούς τους αιχμαλώτους.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας επιθεώρησε τις καταστροφές που άφησε ο πόλεμος.

«Εχω διαπιστώσει ότι ο μεγαλύτερος ενθουσιασμός εκφράζεται από ξένους ειδικούς, διπλωμάτες και ανταποκριτές», έγραψε χθες στην εφημερίδα Guardian η Ουκρανή δημοσιογράφος Ναταλίγια Γκουμενιούκ. «Οι Ουκρανοί ελπίζουν, αλλά δεν ενθουσιάζονται. Ολοι μας έχουμε και από έναν φίλο ή γνωστό που πολεμάει αυτή τη στιγμή, κάποιον με τον οποίο δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε».

Στη Ρωσία, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν ήταν σε θέση να κρύψουν το μέγεθος των απωλειών, ενώ όσοι διαφωνούσαν εξαρχής με τον πόλεμο, όπως οι δημοτικοί σύμβουλοι από την Αγία Πετρούπολη, που κατέθεσαν ψήφισμα για τη διακοπή του, αισθάνονται δικαιωμένοι.

Μικροέκρηξη στο αυτοκίνητο του Πούτιν

Δίαυλος πληροφοριών της ρωσικής αντιπολίτευσης, του οποίου η φερεγγυότητα δεν ήταν δυνατό να εξακριβωθεί, μετέδωσε χθες ότι η λιμουζίνα του Ρώσου προέδρου Πούτιν επλήγη από εκρηκτικό μηχανισμό, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Daily Mail, ο κρότος προήλθε από τον μπροστινό αριστερό τροχό, ενώ το όχημα που μετέφερε τον Ρώσο πρόεδρο συνέχισε την πορεία του.

Οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται ότι μετά το περιστατικό, κάποιοι από τους άνδρες ασφαλείας του Ρώσου προέδρου συνελήφθησαν, καθώς ο Πούτιν φοβήθηκε ότι πρόδωσαν τις κινήσεις του.

Τα παραπάνω μεταδόθηκαν στο κανάλι General SVR της εφαρμογής Telegram, το οποίο παρακολουθεί στενά τις δραστηριότητες των Ρώσων που αντιστέκονται στο Κρεμλίνο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή