Γαλλία – Ισπανία: Διαφωνίες και αντιδράσεις για τον αγωγό MidCat

Γαλλία – Ισπανία: Διαφωνίες και αντιδράσεις για τον αγωγό MidCat

Η Ισπανία προτείνει την κατασκευή ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου προς τη Γαλλία. Η πλευρά Μακρόν ωστόσο αντιδρά.

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα σχέδια για την κατασκευή ενός διασυνοριακού αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας, του αποκαλούμενου MidCat (Midi-Catalonia), επανέρχονται στο προσκήνιο με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως σημειώνει σε άρθρο της η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle. 

Η ισπανική πρόταση για την κατασκευή του εν λόγω αγωγού χρονολογείται από το 2013. Πρόκειται για έναν αγωγό μήκους 190 χλμ., από τα βόρεια της Βαρκελώνης έως την περιοχή του Καρκασόν στη νοτιοανατολική Γαλλία, μέσω του οποίου θα μπορούσε να διοχετεύεται στην κεντρική Ευρώπη υγροποιημένο φυσικό αέριο από την Αλγερία, το Κατάρ ή τις ΗΠΑ.

Η προοπτική της κατασκευής του εν λόγω αγωγού, παρά το ενεργειακό περιβάλλον που έχει αλλάξει στην Ευρώπη τους περασμένους μήνες, προκαλεί πολιτικές εντάσεις και διαφωνίες.

Από τη μια πλευρά βρίσκεται ο άξονας Βερολίνου – Μαδρίτης – Λισσαβόνας που θέλει να δει τον αγωγό να υλοποιείται (άποψη την οποία στηρίζει και η Κομισιόν), και από την άλλη πλευρά ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν που δηλώνει αντίθετος.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα στη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε ότι «η ανάγκη για μια τέτοια υποδομή δεν είναι προφανής». «Δεν καταλαβαίνω γιατί να πανηγυρίζουμε, νομίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα λύσουμε το ενεργειακό μας πρόβλημα, ενώ αυτό είναι λάθος», συνέχισε ο Γάλλος ηγέτης.

Περιβαλλοντικές ανησυχίες, φόβοι για ενδεχόμενες κινητοποιήσει (όπως εκείνες που είχαν λάβει χώρα το 2018 με πρωτοβουλία των Φίλων της Γης – Les amis de la Terre), το υψηλό κόστος του αγωγού και ο χρόνος που θα χρειαστεί για την υλοποίησή του συγκαταλέγονται μεταξύ των επιχειρημάτων της γαλλικής πλευράς που αντιτίθεται. Παράλληλα, όπως σημειώνει το Ινστιτούτο «Ζακ Ντελόρ», Ισπανία και Γαλλία συνδέονται ήδη στα ανατολικά Πυρηναία με αγωγούς οι οποίοι όμως «δεν καλύπτουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους».

Πηγή: Deutsche Welle

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή