Τροφή ή θέρμανση, το δίλημμα του χειμώνα

Τροφή ή θέρμανση, το δίλημμα του χειμώνα

Ο ενεργειακός εκβιασμός του Ρώσου προέδρου έναντι των χωρών-μελών της Ε.Ε. έχει σημαντικές πιθανότητες επιτυχίας

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που κάποιοι Ρώσοι στρατιώτες υποχωρούν άτακτα στην Ουκρανία, αυτό δεν σημαίνει ότι ο Πούτιν ετοιμάζεται να συνθηκολογήσει. Αντίθετα άνοιξε νέο μέτωπο, αυτή τη φορά με όπλο την ενέργεια. Ο Πούτιν νομίζει ότι βρήκε έναν ψυχρό πόλεμο, τον οποίο μπορεί να κερδίσει. Θα προσπαθήσει να «καταψύξει» την Ε.Ε., διακόπτοντας την παροχή αερίου και πετρελαίου προκειμένου η Ευρώπη να εγκαταλείψει την Ουκρανία.

Οι προκάτοχοι του Πούτιν στο Κρεμλίνο εκμεταλλεύθηκαν τον ρωσικό χειμώνα για να νικήσουν τον Ναπολέοντα και τον Χίτλερ. Πολύ θα ήθελα να είμαι βέβαιος για την ήττα του Πούτιν, χάρη στην αμερικανική βιομηχανία. Πολύ θα ήθελα επίσης να μπορώ να γράψω ότι ο Πούτιν θα μετανιώσει για τις μεθόδους του, που θα μετατρέψουν τη Ρωσία σε ενεργειακή αποικία της Κίνας – μοναδικός και τελευταίος σημαντικός πελάτης της Ρωσίας.

Ο κόσμος των ΑΠΕ

Δυστυχώς, όσο και να το ήθελα, δεν μπορώ να γράψω τίποτε από τα παραπάνω, μέχρι οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους πάψουν να ζουν σε φανταστικό «πράσινο» κόσμο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η στήλη αυτή προωθεί επίμονα την υπόθεση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εδώ και 27 χρόνια, χωρίς οι προτάσεις των ειδικών να έχουν εισακουσθεί από τους ιθύνοντες.

Παρά τις επενδύσεις των τελευταίων πέντε ετών στην πράσινη ενέργεια, τα ορυκτά καύσιμα κάλυψαν το 82% των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών το 2021. Στις ΗΠΑ, ποσοστό 61% του ηλεκτρικού παράγεται από ορυκτά καύσιμα, ενώ 19% προέρχεται από πυρηνική ενέργεια και 20% από ανανεώσιμες πηγές. Σε έναν κόσμο αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών, η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές θα είναι μακροχρόνια, δύσκολη και δαπανηρή. Αποτελεί, όμως, τη μόνη λύση κατά των εκβιασμών, όπως αυτού που διαπράττει τώρα ο Πούτιν.

Οι προκάτοχοι του Πούτιν στο Κρεμλίνο εκμεταλλεύθηκαν τον ρωσικό χειμώνα για να νικήσουν τον Ναπολέοντα και τον Χίτλερ.

Πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία κάλυπτε ποσοστό 40% των ευρωπαϊκών αναγκών σε θέρμανση και ηλεκτρικό. Η αναστολή της τροφοδοσίας ρωσικού αερίου και πετρελαίου υποχρέωσε ήδη ορισμένες ευρωπαϊκές βιομηχανίες να διακόψουν τη λειτουργία τους, ενώ οι λογαριασμοί θέρμανσης έχουν σημειώσει αύξηση της τάξης του 400% σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Μεγάλες επιδοτήσεις

Για κάποιους, ο φετινός χειμώνας θα θέσει το δίλημμα τροφή ή θέρμανση. Αυτό υποχρεώνει τις κυβερνήσεις των κρατών της Ε.Ε. να προσφέρουν τεράστιες επιδοτήσεις, πιέζοντας ασφυκτικά τα δημοσιονομικά τους όρια σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την κυριαρχία λαϊκιστών. Ο πρόεδρος Μπάιντεν έδωσε σημαντική ώθηση στην πράσινη ενέργεια στις ΗΠΑ χάρη στο νομοσχέδιο για την κλιματική αλλαγή, το οποίο δίνει κίνητρα για αξιοποίηση καινοτόμων και καθαρότερων μεθόδων καύσης αερίου, με ελάχιστη έκλυση διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου.

Κίνητρα σε εταιρείες

Ο σημαντικότερος παράγοντας για την επιτυχία του σχεδίου απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια είναι η προσφορά ρυθμιστικών κινήτρων σε εταιρείες εξόρυξης και εκμετάλλευσης των πρώτων υλών. Οι εταιρείες αυτές πρέπει να αποκτήσουν την πεποίθηση ότι θα μπορούν να επενδύσουν δισεκατομμύρια χωρίς τον φόβο αλλαγής των κανόνων και για λογαριασμό μιας κυβέρνησης, η οποία θα συνειδητοποιεί την αξία της ταχείας κατασκευής και λειτουργίας δικτύων μεταφοράς πρώτων υλών, όπως αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι «πράσινοι» αγαπούν τα ηλιακά πάνελ, αλλά μισούν τις υποδομές μεταφοράς ενέργειας. Τους εύχομαι καλή τύχη στην προσπάθειά τους να σώσουν τον πλανήτη με τέτοιον τρόπο σκέψης. Ο συντηρητικός δισεκατομμυριούχος Φίλιπ Ανσουτς, που έχτισε την περιουσία του εξορύσσοντας πετρέλαιο, προσπάθησε για δεκαεπτά χρόνια να κατασκευάσει γραμμή ηλεκτροδότησης για τη μεταφορά ρεύματος από τις ανεμογεννήτριές του στο Ουαϊόμινγκ στο Λας Βέγκας. Οι αρμόδιες αρχές τού χορήγησαν την άδεια μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στις λύσεις τα μπλακ άουτ

Σε προγραμματισμένα μπλακ άουτ σε ενεργοβόρες βιομηχανίες και επιχειρήσεις θα καταφύγουν οι χώρες της Ε.Ε. προκειμένου να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη έλλειψη καυσίμων αυτόν τον χειμώνα. Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που έχει εκπονήσει η Βρετανία προβλέπει σε πρώτο στάδιο συστάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας από βιομηχανίες και οικιακούς καταναλωτές. Εάν οι ελλείψεις συνεχισθούν, οι βιομηχανίες θα υποχρεωθούν να διακόψουν τη λειτουργία τους. Πρόσφατα στοιχεία από την Καλιφόρνια έδειξαν ότι αυτά τα μέτρα είναι αποτελεσματικά, με τους καταναλωτές να περιορίζουν δραστικά το φορτίο του δικτύου μέσα σε λίγα λεπτά από την αποστολή προειδοποιητικού μηνύματος για πιθανό μπλακ άουτ. Η Γαλλία έχει εκπονήσει δικές της εκτιμήσεις για τη συμβολή των νοικοκυριών στην ενεργειακή προσπάθεια. Σύμφωνα με την έρευνα, αν κάθε νοικοκυριό σβήσει ένα λαμπτήρα φωτισμού, η οικονομία θα είναι της τάξης των 600 μεγαβάτ, όσο η ηλεκτρική κατανάλωση 600.000 πολιτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή