Η Κίνα ανησυχεί για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η Κίνα ανησυχεί για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Το παραδέχθηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τη συνάντησή του με τον Σι Τζινπίνγκ στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Yστερα από μία εβδομάδα πολύ δυσάρεστων για τη Μόσχα εξελίξεων στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε επενδύσει πολλά στη χθεσινή συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν. Από μόνη της, η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής ήταν ένα επικοινωνιακό δώρο για τον Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος πασχίζει να δείξει ότι η χώρα του δεν είναι διεθνώς απομονωμένη, αντιθέτως συνεχίζει να έχει ισχυρότατους συμμάχους.

Ωστόσο, το κινεζικό δώρο είχε το τίμημά του. Παρότι έπλεξε το εγκώμιο του Κινέζου ηγέτη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν παραδέχθηκε δημοσίως ότι η Κίνα έχει «ερωτήματα και ανησυχίες» για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Αποδίδουμε μεγάλη αξία στην ισορροπημένη τοποθέτηση των Κινέζων φίλων μας σχετικά με την ουκρανική κρίση», δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης, για να προσθέσει: «Αντιλαμβανόμαστε τα ερωτήματα και τις ανησυχίες σας επί του θέματος. Στη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, φυσικά θα εξηγήσουμε τις θέσεις μας». Επιπλέον, καυτηρίασε τις αμερικανικές «προκλήσεις» στα Στενά της Ταϊβάν και εξέφρασε την αμέριστη ρωσική υποστήριξη στην Κίνα σε αυτό το πεδίο.

Αν και έχει τοποθετηθεί υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, η Κίνα απέφυγε να αποδοκιμάσει την εισβολή, ενώ καταδίκασε τις κυρώσεις της Δύσης εναντίον της Ρωσίας. Φρόντισε ωστόσο να μην τις παραβιάσει με τρόπο που θα προκαλούσε αντίποινα των Δυτικών και θα έθετε σε κίνδυνο τη θέση της χώρας στην παγκόσμια οικονομία.

Στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την έκρηξη της πανδημίας COVID-19, ο Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι είναι ευτυχής που συναντά τον «παλιό του φίλο» και τόνισε ότι οι προσπάθειες των ΗΠΑ για έναν μονοπολικό κόσμο θα αποτύχουν. «Απέναντι στις ιστορικής σημασίας αλλαγές που υφίσταται ο κόσμος, η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία ώστε να παίξουμε ηγετικό ρόλο, δείχνοντας πώς πρέπει να φέρονται οι υπεύθυνες μεγάλες δυνάμεις», δήλωσε ο Σι, αποφεύγοντας οποιαδήποτε ρητή αναφορά στο Ουκρανικό.

Κατασκευή αγωγών

Πούτιν και Σι συναντήθηκαν στη Σαμαρκάνδη, στο περιθώριο συνόδου κορυφής του Συμφώνου της Σαγκάης, οργανισμού αμυντικής συνεργασίας στον οποίο συμμετέχουν η Κίνα, η Ρωσία και πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας. Σε συνάντησή του με τους δύο ηγέτες, ο πρόεδρος της Μογγολίας Ουχναγκίν Χουρελσούχ εξέφρασε την υποστήριξή του στην κατασκευή αγωγών που θα μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Κίνα μέσω της χώρας του. Η Ρωσία σχεδιάζει να κατασκευάσει στρατηγικής σημασίας αγωγό, τον Power of Siberia 2, ο οποίος θα μπορεί να μεταφέρει 50 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο – ισοδύναμο της χωρητικότητας του αγωγού Nord Stream 1 που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία.

Πεκίνο και Μόσχα θα συνεργαστούν ως υπεύθυνες μεγάλες δυνάμεις, διαβεβαίωσε ο Κινέζος πρόεδρος.

Με τον Ιρανό Ραϊσί

Σημαντική εξέλιξη της χθεσινής συνόδου ήταν η υπογραφή μνημονίου για την ένταξη του Ιράν στο Σύμφωνο της Σαγκάης από τον πρόεδρο της χώρας, Εμπραχίμ Ραϊσί. Υστερα από συνάντησή του με τον Ραϊσί, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει απολύτως την ένταξη του Ιράν ως πλήρους μέλους του Συμφώνου και ανακοίνωσε ότι, την επόμενη εβδομάδα, ρωσική αντιπροσωπεία με στελέχη 80 εταιρειών θα επισκεφθεί την Τεχεράνη.

Στο μεταξύ, συνεχίζονταν και χθες οι συγκρούσεις σε πολλά μέτωπα του ουκρανικού πολέμου, με το βρετανικό υπουργείο Αμυνας να αναφέρει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχιζαν να εκκαθαρίζουν το τοπίο και να σταθεροποιούν τις θέσεις τους στις πρόσφατα απελευθερωμένες περιοχές της επαρχίας Χάρκοβο. Ωστόσο, ο Ουκρανός κυβερνήτης της επαρχίας Λουγκάνσκ (που εξακολουθεί να κατέχεται από τους Ρώσους), Σέρχι Γκαϊντάι, προειδοποίησε ότι «το αστραπιαίο σενάριο του Χάρκοβο δεν θα επαναληφθεί» στην περιοχή του, καθώς οι Ρώσοι έχουν δημιουργήσει ισχυρές αμυντικές θέσεις. Η Ουκρανία αναμένει νέα, ισχυρότερα όπλα και κυρίως πυραύλους από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα προειδοποίησε ότι αν πρόκειται για πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς, αυτό θα σημάνει την υπέρβαση «κόκκινης γραμμής» από την Ουάσιγκτον.

Πλημμύρες στο Κρίβι Ριχ

Μεγάλες πλημμύρες και καταστροφές προκάλεσε στο Κρίβι Ριχ, γενέτειρα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο βομβαρδισμός φράγματος ύδρευσης από οκτώ ρωσικούς πυραύλους Κρουζ. Αίσθηση προκάλεσε εξάλλου η είδηση ότι το αυτοκίνητο που μετέφερε τον Ζελένσκι από την πρόσφατα απελευθερωμένη πόλη Ιζιούμ πίσω στο Κίεβο συγκρούστηκε με άλλο όχημα, χωρίς πάντως να τραυματιστεί σοβαρά ο Ουκρανός πρόεδρος. Η επίσημη ανακοίνωση δεν έδινε περισσότερες πληροφορίες για τα τραύματα του Ζελένσκι, ούτε για τις συνθήκες του ατυχήματος.

Στη Βιέννη, το σώμα των διευθυντών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ενέκρινε σχέδιο απόφασης που καλεί τη Ρωσία να αποχωρήσει από το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια και να σταματήσει κάθε κίνηση που θα μπορούσε να βλάψει τον σταθμό. Η πρόταση είχε κατατεθεί από τον Καναδά και την Πολωνία για λογαριασμό της Ουκρανίας (η οποία δεν εκπροσωπείται στο σώμα των διευθυντών) και εγκρίθηκε με 26 ψήφους υπέρ, δύο κατά (Ρωσία, Κίνα) και επτά αποχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT