Αναφορές για νέες συγκρούσεις μεταξύ Κιργιστάν και Τατζικιστάν

Αναφορές για νέες συγκρούσεις μεταξύ Κιργιστάν και Τατζικιστάν

Πυρά σε όλο το μήκος των συνόρων ανάμεσα στις δύο χώρες

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπηρεσία συνοριακής φρουράς του Κιργιστάν δήλωσε την Παρασκευή ότι οι δυνάμεις του Τατζικιστάν άνοιξαν ξανά πυρ εναντίον πολλών από τα φυλάκια της μετά από μια σύντομη σύγκρουση αυτή την εβδομάδα, μια κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των Ρώσων συμμάχων.

Οι Κιργίζοι συνοριοφύλακες ανταπέδωσαν τα πυρά καθώς σημειώθηκαν συγκρούσεις σε όλο το μήκος των συνόρων, ανέφερε η υπηρεσία. Με τη σειρά του, το Τατζικιστάν κατηγόρησε τις Κιργιζικές δυνάμεις ότι βομβάρδισαν ένα από τα φυλάκια του και επτά χωριά με «βαρύ οπλισμό».

Ένας άμαχος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν, δήλωσαν οι αρχές στην πόλη Ισφάρα του Τατζικιστάν.

Οι πρόεδροι του Κιργιστάν, Σαντίρ Τζαπάροφ και του Τατζικιστάν, Εμομάλι Ραχμόν συμμετέχουν σε μια περιφερειακή σύνοδο ασφαλείας στο Ουζμπεκιστάν και παρουσιάζονται μεταξύ των ηγετών σε μια ομαδική φωτογραφία που τραβήχτηκε στο δείπνο την Πέμπτη.

Οι συγκρούσεις για τα κακώς οριοθετημένα σύνορα μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών είναι συχνές, αλλά συνήθως αποκλιμακώνονται γρήγορα, αν και πέρυσι σχεδόν οδήγησαν σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

Και οι δύο φιλοξενούν ρωσικές στρατιωτικές βάσεις και έχουν στενούς δεσμούς με τη Μόσχα, η οποία προέτρεψε για κατάπαυση των εχθροπραξιών αυτή την εβδομάδα.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή