Ντράγκι: Δεν υπάρχουν ιταλικά κόμματα στις λίστες με τις παρατάξεις που πήραν χρήματα από τη Ρωσία

Ντράγκι: Δεν υπάρχουν ιταλικά κόμματα στις λίστες με τις παρατάξεις που πήραν χρήματα από τη Ρωσία

Περίπου μια εβδομάδα πριν από τις ιταλικές εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι ξεκαθαρίζει, έπειτα από σχετική ενημέρωση που είχε από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν, πως δεν υπάρχουν ιταλικά κόμματα στις λίστες με τις παρατάξεις που πήραν χρήματα από τη Ρωσία.

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου μια εβδομάδα πριν από τις ιταλικές εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου, ο απερχόμενος (υπηρεσιακός πια) πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχουν ιταλικά κόμματα στις λίστα με τις παρατάξεις που πήραν χρήματα από τη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με όσα είχε δημοσιεύσει η Washington Post στις 13 Σεπτεμβρίου επικαλούμενη πηγές προερχόμενες από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν «έχει διοχετεύσει κρυφά τουλάχιστον 300 εκατομμύρια δολάρια σε ξένα πολιτικά κόμματα και υποψηφίους σε περισσότερες από 20 χώρες από το 2014 και έπειτα, σε μια προσπάθεια να διαμορφώσει πολιτικά γεγονότα πέρα ​​από τα σύνορά της».

Οι σχετικές καταγγελίες προκάλεσαν σάλο προεκλογικά στην Ιταλία, με τον ηγέτη του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέτα να στέλνει το μήνυμα, με ανάρτησή του στο twitter, πως «οι Ιταλοί ψηφοφόροι έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν εάν έχει χρηματοδοτηθεί από τον Πούτιν κάποιο από τα κόμματα που παίρνουν μέρος στις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου».

Κόμματα της ιταλικής δεξιάς και ακροδεξιάς, που φημίζονταν άλλοτε για τις καλές σχέσεις που διατηρούσαν με τη Ρωσία του Πούτιν, σπεύδουν τώρα να διευκρινίσουν πως ουδέποτε έλαβαν χρήματα.

«Ουδέποτε ζήτησα και ουδέποτε πήρα χρήματα, ρούβλια, ευρώ, δηνάρια ή δολάρια από τη Ρωσία. Έχουν γίνει σχετικές έρευνες εδώ και χρόνια οι οποίες συνεχίζονται. Ποτέ δεν βρέθηκε τίποτα γιατί δεν υπάρχει τίποτα», δήλωσε ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό την Τετάρτη, ενώ και η Τζόρτζια Μελόνι, ηγέτιδα της παράταξης Αδέλφια της Ιταλίας που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ξεκαθάρισε πως δεν έχει πάρει χρήματα από το εξωτερικό.

Ο Μάριο Ντράγκι είχε επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν για αυτό το θέμα.

«Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι ιταλικές πολιτικές δυνάμεις δεν ήταν στη λίστα με τους αποδέκτες ρωσικής χρηματοδότησης», είπε ο Ντράγκι σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το Reuters.

«Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι δεν έχουν στοιχεία για μυστική ρωσική χρηματοδότηση σε υποψηφίους και πολιτικούς που παίρνουν μέρος σε αυτές τις εκλογές», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Reuters 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή