Όλαφ Σολτς: Χρειαζόμαστε νέα όπλα, νέα αεροσκάφη

Όλαφ Σολτς: Χρειαζόμαστε νέα όπλα, νέα αεροσκάφη

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τη συνοχή της κυβέρνησης στο Βερολίνο με αφορμή τις πιέσεις του Κιέβου για την παροχή αρμάτων μάχης από τη γερμανική κυβέρνηση, ήρθε χθες η ομιλία του καγκελαρίου Ολαφ Σολτς για την άμυνα

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Σε μια κρίσιμη στιγμή για τη συνοχή της κυβέρνησης στο Βερολίνο με αφορμή τις πιέσεις του Κιέβου για την παροχή αρμάτων μάχης από τη γερμανική κυβέρνηση, ήρθε χθες η ομιλία του καγκελαρίου Ολαφ Σολτς για την άμυνα. Η Μπούντεσβερ πρέπει να επανέλθει στην αρχική αποστολή της: τη θωράκιση και την άμυνα. Οχι μόνο στη Γερμανία, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, διακήρυξε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι για να εκπληρωθεί αυτός ο στόχος χρειάζονται πρόσθετοι εξοπλισμοί και επιπλέον χρήματα. Υπάρχουν πολλές τρύπες που πρέπει να κλείσουν, παραδέχθηκε μιλώντας σε ημερίδα ενώπιον εκπροσώπων της αμυντικής βιομηχανίας στη γερμανική πρωτεύουσα.

Βασική αποστολή

Τα τελευταία χρόνια η Μπούντεσβερ είχε αναλάβει ποικίλες αρμοδιότητες, από τη συνδρομή στην καταπολέμηση της πανδημίας μέχρι τη βοήθεια στη διάρκεια πλημμυρών και άλλων καταστροφών. Αυτή η διάχυση πρέπει να σταματήσει προκειμένου να επικεντρωθεί στη βασική αποστολή της, προειδοποίησε ο καγκελάριος και επανέλαβε παλαιότερη δήλωσή του από τη διάσκεψη ασφαλείας του Μονάχου τον περασμένο Φεβρουάριο: «Αεροπλάνα που πετούν, πλοία που μπορούν να πλήττουν στόχους στη θάλασσα, στρατιώτες και στρατιώτες που είναι ιδανικά εξοπλισμένοι για επικίνδυνες αποστολές. Αυτά πρέπει να μπορεί να φέρει εις πέρας μια χώρα του δικού μας μεγέθους, η οποία φέρει ιδιαίτερη ευθύνη για την Ευρώπη. Τα κενά στην Μπούντεσβερ δεν μπορούν να καλυφθούν μόνο με καλύτερους εξοπλισμούς, χρειάζεται μια αληθινή αλλαγή παραδείγματος, επισήμανε. Νέα αεροσκάφη και ένας διάδοχος του άρματος μάχης Marder είναι παρ’ όλα αυτά απαραίτητα, μαζί με πυρομαχικά, ανταλλακτικά και επισκευές.

Η Μπούντεσβερ πρέπει να γίνει πυλώνας θωράκισης και η καλύτερα εξοπλισμένη δύναμη της Ευρώπης.

Τα 100 δισ. ευρώ του ειδικού ταμείου μαζί με τον υφιστάμενο προϋπολογισμό δεν επαρκούν. «Μη θεωρήσετε ότι το ειδικό ταμείο είναι μια εξαίρεση και στη συνέχεια θα επιστρέψουμε στον συνήθη προϋπολογισμό», τόνισε και θύμισε τον στόχο του 2% επί του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες. «Η Γερμανία είναι έτοιμη να αναλάβει ηγετικές ευθύνες», είπε, ενισχύοντας τον ρόλο της στο ΝΑΤΟ. Κατά τον Σολτς, η Μπούντεσβερ πρέπει να γίνει πυλώνας της ευρωπαϊκής άμυνας και η καλύτερα εξοπλισμένη δύναμη της ηπείρου. Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, γερμανικά στρατεύματα έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στη διασφάλιση των συνόρων της Ανατολικής Ευρώπης. Η ευθύνη αυτή θα καταστεί ακόμη μεγαλύτερη του χρόνου με την ηγεσία της κοινής δύναμης ύψιστης ετοιμότητας του ΝΑΤΟ, της αιχμής του δόρατος στη Συμμαχία. «Πρόκειται για ηράκλεια αποστολή», σχολίασε ο Σολτς.

Επαφές με Πελόζι

Η ομιλία Σολτς έγινε λίγο πριν από τη συνάντησή του με την πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής Νάνσι Πελόζι στο Βερολίνο και μία ημέρα αφότου η υπουργός Αμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ ανακοίνωσε αιφνιδίως μεταφορά νέων βαρέων όπλων στην Ουκρανία. Το πακέτο, αποτελούμενο από δύο πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων Mars II και 50 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Dingo, φαίνεται πως συγκροτήθηκε κατόπιν πιέσεων της καγκελαρίας. Ο γερμανικός Τύπος αναρωτιέται κατά πόσον είναι αυτή η πρώτη ένδειξη πως το Βερολίνο θα αλλάξει ρότα στο ζήτημα, καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν να δίνουν όπλα, πολύ περισσότερα από τη Γερμανία, και θα ήθελαν ανάλογη στάση και από τους συμμάχους τους. Για τον Σολτς η αλλαγή πλεύσης θα βοηθούσε στην προσέγγιση με την Ουάσιγκτον και όχι μόνο. Οπως επισημαίνει με νόημα το περιοδικό Spiegel, θα μπορούσε παράλληλα να γεφυρώσει τις διαφορές του με την Πράσινη υπουργό Εξωτερικών του Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία επιμένει να ζητάει ενεργότερη στρατιωτική συνδρομή στην Ουκρανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT