Αργεντινή: Συνωμοσιολογία για την απόπειρα κατά της Κίρχνερ

Αργεντινή: Συνωμοσιολογία για την απόπειρα κατά της Κίρχνερ

Τρεις άνθρωποι, μεταξύ τους η σύντροφος του δράστη, έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής για την απόπειρα δολοφονίας της αντιπροέδρου της Αργεντινής, Κριστίνα Κίρχνερ.

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις άνθρωποι, μεταξύ τους η σύντροφος του δράστη, έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής για την απόπειρα δολοφονίας της αντιπροέδρου της Αργεντινής, Κριστίνα Κίρχνερ. Η εμπλοκή του όπλου του δράστη απέτρεψε τη δολοφονία και συσπείρωσε προσωρινά τον πολιτικό κόσμο και το κοινό.

Από τις πρώτες ημέρες μετά το περιστατικό, όμως, η συζήτηση περιστράφηκε λιγότερο γύρω από τον δράστη και το κίνητρο, με πολλούς να αναρωτιούνται αν κάποιος προσπάθησε όντως να δολοφονήσει την αντιπρόεδρο. Σημαντική μερίδα του κοινού πιστεύει ότι η ζωή της Κίρχνερ ουδέποτε απειλήθηκε. Αντίθετα, πολλοί αφήνουν να εννοηθεί ότι η απόπειρα δολοφονίας ήταν τέχνασμα.

Τις ημέρες μετά την απόπειρα, 40% των μηνυμάτων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξέφραζαν αμφιβολίες για το περιστατικό, ενώ σε σφυγμομέτρηση περισσότεροι από το ήμισυ των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η επίθεση ήταν σκηνοθετημένη. Οι φήμες θέλουν το κυβερνών κόμμα να έχει οργανώσει την ενέργεια, προκειμένου να στρέψει την προσοχή μακριά από τη δίκη της αντιπροέδρου για διαφθορά, στην οποία οι εισαγγελείς ζητούν την καταδίκη της Κίρχνερ σε 12ετή κάθειρξη. Οι θεωρίες συνωμοσίας δεν αποτελούν καινοτομία στην Αργεντινή. Στην παρούσα περίπτωση η καχυποψία του κοινού προήλθε από σφάλμα της αστυνομικής έρευνας και από κύμα παραπληροφόρησης μέσω κοινωνικών δικτύων και με τη στήριξη προβεβλημένων πολιτικών και δημοσιογράφων.

40% των μηνυμάτων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την αντιπρόεδρο της Αργεντινής εξέφραζαν αμφιβολίες για την απόπειρα δολοφονίας, ενώ πάνω από τους μισούς θεωρούν σκηνοθετημένη την επίθεση.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο δράστης ανήκε στον κύκλο προηγούμενου προέδρου της χώρας, άλλοι ότι ο ένοπλος δεν είχε καν το δάχτυλο στη σκανδάλη τη στιγμή της επίθεσης ή ότι το όπλο ήταν νεροπίστολο. Ολοι οι παραπάνω ισχυρισμοί έχουν διαψευσθεί. Οι δύο δημοφιλέστερες θεωρίες –ότι ο δράστης ήταν υποστηρικτής της Κίρχνερ και ότι ειδησεογραφικό δίκτυο της χώρας μετέδωσε την είδηση πριν από το περιστατικό– έχουν διακινηθεί περισσότερες από 151.000 φορές στο Facebook και το Twitter, ενώ περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Αργεντινοί έχουν παρακολουθήσει τα σχετικά βίντεο στην εφαρμογή TikTok.

Ερωτήματα

Ο 35χρονος δράστης, θαυμαστής της άκρας Δεξιάς στο Διαδίκτυο, παραμένει υπό κράτηση, ενώ η 23χρονη σύντροφός του και ένας ακόμη άνδρας έχουν συλληφθεί για την υπόθεση. Το κοινό εκφράζει, όμως, την καχυποψία του επισημαίνοντας ότι η Κίρχνερ συνέχισε να χαιρετάει οπαδούς της μετά την επίθεση (η ίδια είπε ότι δεν αντιλήφθηκε ότι ένας άνδρας προσπάθησε να την πυροβολήσει). Αλλοι αναρωτιόντουσαν γιατί το όπλο δεν λειτούργησε, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει παραπλανήσει το κοινό και στο παρελθόν. Η σύλληψη του δράστη δεν «έκαψε» τη συνωμοσιολογία. Ο συλληφθείς αρνείται να συνεργαστεί με τις Αρχές, ενώ η αστυνομία έσβησε εκ παραδρομής τα δεδομένα του κινητού τηλεφώνου του δράστη, καθώς προσπάθησε να το ξεκλειδώσει με λάθος κωδικό, προκαλώντας το σβήσιμο του περιεχομένου. Οι θεωρίες συνωμοσίας ενέπλεξαν ακόμη και αθώους. Φωτογραφία που κυκλοφόρησε ευρέως φέρεται να εμφανίζει την Κίρχνερ με τον δράστη της επίθεσης πριν από πολλά χρόνια. Στην πραγματικότητα, ο άνδρας της φωτογραφίας είναι 24χρονος φοιτητής, ο οποίος δέχεται έκτοτε καταιγισμό απειλών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή