Ουκρανία: Η Ρωσία ενεργοποιεί σχέδιο για προσάρτηση κατεχόμενων περιοχών

Ουκρανία: Η Ρωσία ενεργοποιεί σχέδιο για προσάρτηση κατεχόμενων περιοχών

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις περιοχές στην Ουκρανία που ελέγχονται πλήρως ή εν μέρει από τις ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν σχέδια για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για την προσάρτησή τους στη Ρωσία αυτή την εβδομάδα, καθώς -σύμφωνα με σύμμαχο του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτινθα αλλάξει για πάντα το γεωπολιτικό τοπίο.

Η κίνηση, η οποία κλιμακώνει τη σύγκρουση Μόσχας και Δύσης, έρχεται στον απόηχο των στρατιωτικών επιτυχιών της Ουκρανίας στα βορειοανατολικά της χώρας και ενώ ο Πούτιν εξετάζει τα επόμενα βήματά του μετά από επτά μήνες συγκρούσεων, που έχουν προκαλέσει το σοβαρότερο ρήγμα στις σχέσης Ανατολής-Δύσης μετά την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας το 1962.

Ουκρανία: Η Ρωσία ενεργοποιεί σχέδιο για προσάρτηση κατεχόμενων περιοχών-1
Nicole Tung/New York Times

Η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία, αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ (LPR), η γειτονική Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ (DPR) και οι Ρώσοι αξιωματούχοι που έχουν εγκατασταθεί στην Χερσώνα, δήλωσαν ότι τα δημοψηφίσματα θα διεξαχθούν από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου.

Οι φιλορωσικές αρχές σε περιοχή της Ζαπορίζια δήλωσαν ότι θα διεξαγάγουν και αυτές ψηφοφορία τις ίδιες ημερομηνίες.

Συνολικά, οι ψηφοφορίες θα διεξαχθούν στο 15% της ουκρανικής επικράτειας – μια περιοχή περίπου στο μέγεθος της Ουγγαρίας ή της Πορτογαλίας.

Το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών θα είναι μη αναστρέψιμο και θα δώσει στη Μόσχα -η οποία έχει το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών όπλων στον κόσμο- λευκή επιταγή για να υπερασπιστεί στη συνέχεια αυτό που θα θεωρούσε νομικά δικό της έδαφος, δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας.


Ουκρανία: Η Ρωσία ενεργοποιεί σχέδιο για προσάρτηση κατεχόμενων περιοχών-2

Χθες Δευτέρα οι ηγέτες των δύο Λαϊκών Δημοκρατικών συμφώνησαν να «συντονίσουν» τις προσπάθειές τους για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων με στόχο την ένταξή των δύο ουκρανικών περιφερειών στη Ρωσία.

«Τα δημοψηφίσματα στο Ντονμπάς είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για τη συστηματική προστασία των κατοίκων των Λαϊκών Δημοκρατικών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και των άλλων απελευθερωμένων περιοχών, αλλά επίσης και για την αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης», τόνισε ο Μεντβέντεφ σε ανάρτησή του στο Telegram.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η Μόσχα θα πρέπει να επιτρέψει στις δύο περιοχές να ενταχθούν στη Ρωσία, καθώς αυτό θα προσφέρει τη δυνατότητα στο Κρεμλίνο να συνεχίσει τη στρατιωτική του παρουσία στην Ουκρανία. «Η καταπάτηση του εδάφους της Ρωσίας είναι ένα έγκλημα το οποίο μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε όλες τις αμυντικές δυνάμεις», εξήγησε.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές στο Ντονμπάς συζητούν για την ένταξή τους στη Ρωσία από το 2014, όταν προσπάθησαν για πρώτη φορά να φύγουν από τον έλεγχο του Κιέβου. Οι διορισμένοι από τη Μόσχα αξιωματούχοι σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας που έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις μετά την εισβολή στη χώρα –η Χερσώνα και η Ζαπορίζια- αναφέρουν επί μήνες ότι επιθυμούν να διεξαγάγουν δημοψηφίσματα για την ένταξή τους στη Ρωσία.


Ουκρανία: Η Ρωσία ενεργοποιεί σχέδιο για προσάρτηση κατεχόμενων περιοχών-3


Το μήνυμα Πούτιν μέσω Ερντογάν

Την πρόθεση του Βλαντίμιρ Πούτιν να μπει ένα τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία, μετέφερε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προ ημερών είχε συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του στο Ουζμπεκιστάν.

Υπενθυμίζεται ότι την ίδια αίσθηση είχε αποκομίσει και ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντα Μόντι, μετά από συνάντηση με τον Πούτιν.

Ο κ. Ερντογάν, σε συνέντευξη του στο αμερικανικό PBS, είπε ότι ο Πούτιν «επιθυμεί ένα τέλος το συντομότερο δυνατό», σημειώνοντας ότι τα πράγματα ήταν «αρκετά προβληματικά» για τη Ρωσία – αυτό με φόντο την ταχεία προέλαση του ουκρανικού στρατού, τόσο στην περιφέρεια του Χαρκόβου, όσο και σε αυτή της Χερσώνας.  

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για «πολύ εκτεταμένες συζητήσεις» με τον κ. Πούτιν στο Ουζμπεκιστάν και υπογράμμισε ότι έμεινε με την εντύπωση ότι ο Ρώσος πρόεδρος επιθυμεί ένα γρήγορο τέλος στον πόλεμο.

«Μου έδειξε στην πραγματικότητα ότι είναι πρόθυμος να τελειώσει αυτό το συντομότερο δυνατό», είπε ο Ερντογάν, για να συμπληρώσει: «Αυτή ήταν η εντύπωσή μου, γιατί ο τρόπος που πάνε τα πράγματα αυτή τη στιγμή είναι αρκετά προβληματικός».

Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή