Ιταλία: Ο Σαλβίνι αποκήρυξε τον Πούτιν, η Μελόνι ακολούθησε

Ιταλία: Ο Σαλβίνι αποκήρυξε τον Πούτιν, η Μελόνι ακολούθησε

Λειαίνουν το προφίλ τους ενόψει των ιταλικών εκλογών, σε αντίθεση με όσα δήλωναν στο παρελθόν

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Λίγες ημέρες πριν από τις ιταλικές βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, ο γραμματέας της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε στην αμερικανική τηλεόραση ότι η φιλία του με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν ανήκει στο παρελθόν. «Η γνώμη μου για τον Πούτιν πραγματικά άλλαξε στη διάρκεια του πολέμου. Οταν κάποιος ξεκινάει να εισβάλλει, να βομβαρδίζει, να στέλνει τανκς σε μια άλλη χώρα, όλα αλλάζουν», δήλωσε ο Σαλβίνι. Ακολούθησε στον «χορό» των αποκηρύξεων η επικεφαλής των Αδελφών της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, η οποία υποστήριξε εκ νέου ότι δεν έχει σχέση με τον φασισμό. «Ημουν μέλος της Εθνικής Συμμαχίας όταν ο Τζανφράνκο Φίνι (τότε επικεφαλής του νεοφασιστικού κόμματος) είχε χαρακτηρίσει τον φασισμό “το απόλυτο κακό”», είπε η Μελόνι. «Δεν θυμάμαι να διαχώρισα τη θέση μου». 

Καθαίρεση Πιζάνο

Η εμφανής απόπειρα της Μελόνι να λειάνει το προφίλ της ώστε να μην τρομάξει τους Ιταλούς ψηφοφόρους έρχεται σε αντίθεση με αυτά που δήλωναν στο παρελθόν τα στελέχη του κόμματός της. Ο συντονιστής των Αδελφών της Ιταλίας στον Ακράγαντα της Σικελίας, Καλοτζέρο Πιζάνο, είχε χαρακτηρίσει το 2014 τον Χίτλερ «σπουδαίο ηγέτη», ενώ για τη Μελόνι είχε πει ότι είναι μια «σύγχρονη φασίστρια». Ο Πιζάνο παρέμενε στέλεχος του κόμματος μέχρι προχθές, όταν οι αναρτήσεις του ήρθαν στη δημοσιότητα και το κόμμα αναγκάστηκε να τον καθαιρέσει. 

Σε μία από τις τελευταίες προεκλογικές εμφανίσεις της, η Μελόνι ευχήθηκε η διαφαινόμενη επικράτηση του κόμματός της να ανοίξει το δρόμο για τη νίκη των ομοϊδεατών της του κόμματος Vox στην Ισπανία. Συγκρουόμενη με τον επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα, η Μελόνι τον κατηγόρησε ότι επισκέφθηκε το Βερολίνο παραμονές των εκλογών για να «ανταλλάξει το προσωπικό του συμφέρον με το συμφέρον της χώρας». Η Μελόνι υποστηρίζει ότι εκείνη μπορεί να πείσει τη Γερμανία να δεχθεί πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και ότι ο Λέτα, αντί να πάει στη Γερμανία με αυτό το αίτημα, πήγε να αποσπάσει πολιτική υποστήριξη από τον καγκελάριο Σολτς. 

Εν τω μεταξύ, απούσα από την ιταλική προεκλογική συζήτηση είναι η κλιματική κρίση, παρά τις απανωτές καταστροφές που πλήττουν τη χώρα. Στην επαρχία Μάρκε, ακόμη αναζητούνται αγνοούμενοι από τις φονικές πλημμύρες, που ακολούθησαν τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών και την αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων γύρω από την Ιταλία κατά 5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα φυσιολογικά επίπεδα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή