Από οικοδόμοι, παλαιοντολόγοι

Από οικοδόμοι, παλαιοντολόγοι

Στο Μίσιγκαν, όπου εντοπίσθηκαν οστά μαστοδόντων κατά την επισκευή ενός παλιού αρδευτικού δικτύου, οι εργάτες δεν δίστασαν να ειδοποιήσουν αμέσως τις Αρχές

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συχνά οι εργάτες σε οικοδομικά έργα μεταβάλλονται μονομιάς σε ερασιτέχνες παλαιοντολόγους, καθώς σε πολύ μικρό βάθος ανακαλύπτουν απολιθώματα. Η σκαπάνη τους τα τελευταία χρόνια έχει φέρει στο φως απολιθώματα δεινοσαύρων, οστά αλόγων που έζησαν πριν από χιλιάδες χρόνια και ένα ολόκληρο νεκροταφείο μαμούθ στη νότια Ντακότα. Η ανακάλυψη των ευρημάτων αυτόματα μετατρέπει το εργοτάξιο σε επιστημονικό εργαστήριο.

Είναι προφανής η συμβιωτική σχέση ανάμεσα στην παλαιοντολογία και στα κατασκευαστικά έργα. Καθώς τα δεύτερα είναι πολύ περισσότερα από τους παλαιοντολόγους, συχνά οι εργάτες είναι αυτοί που ανακαλύπτουν πρώτοι τα παλαιολιθικά ευρήματα. Βέβαια, οι επιστήμονες έχουν μια γενική ιδέα πού μπορεί να υπάρχουν τέτοια ευρήματα: σε τοποθεσίες όπου τα ιζήματα ή τα στρώματα ιζηματογενών πετρωμάτων βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια και είναι πιθανό να αποκαλυφθούν αυτόματα, λόγω της φυσικής διάβρωσης του εδάφους ή κάποιων οικοδομικών εργασιών. Η αλήθεια είναι ότι η μεγαλύτερη έκταση της Βόρειας Αμερικής πληροί αυτά τα κριτήρια.

Η ανακάλυψη απολιθωμάτων κατά τη διάρκεια εργασιών δεν σηματοδοτεί το «τέλος» του τεχνικού έργου. Συχνά, οι επιστήμονες έχουν ολοκληρώσει την έρευνά τους μέσα σε λίγες ημέρες. Στην Καλιφόρνια, όπου η νομοθεσία για την ενημέρωση των παλαιοντολόγων σχετικά με ευρήματα είναι αυστηρότερη, οι εργάτες και οι παλαιοντολόγοι συνυπάρχουν χωρίς προβλήματα όποτε παραστεί ανάγκη. Στο Μίσιγκαν, όπου τον Αύγουστο εντοπίσθηκαν οστά μαστοδόντων κατά τη διάρκεια επισκευής ενός παλιού αρδευτικού δικτύου, οι εργάτες δεν δίστασαν ούτε στιγμή να ειδοποιήσουν τις Αρχές για το εύρημά τους. Οπως τονίζει ο επόπτης του έργου, Κεν Γιόνκερ, ο εντοπισμός των οστών ήταν για τον ίδιο κάτι συνταρακτικό, ένα δώρο. Ο εργολήπτης, που βρήκε το πρώτο μηριαίο οστό, επέτρεψε στους εργάτες την επόμενη ημέρα να βοηθήσουν τους επιστήμονες στην έρευνά τους.

Οι ιδιοκτήτες της γης όπου γίνονταν τα έργα δώρισαν τα απολιθώματα στο μουσείο της πόλης Γκραντ Ράπιντς, όπου οι ειδικοί τα προετοιμάζουν ώστε να εκτεθούν. Τα οστά χρονολογούνται πριν από 11.000 χρόνια, σε μια περίοδο που το Μίσιγκαν ήταν καλυμμένο από παγετώνες, και θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά. Οι επιστήμονες θα ερευνήσουν κατά πόσο τα ζώα είχαν θανατωθεί από ανθρώπους, με σκοπό να φαγωθούν.

Λίγες ημέρες μετά τη σημαντική ανακάλυψη, η ζωή στο εργοτάξιο είχε επιστρέψει στην κανονικότητα.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή