ΟΗΕ: Συζήτηση Γκουτέρες-Ερντογάν για τα ουκρανικά σιτηρά και τα ρωσικά λιπάσματα

ΟΗΕ: Συζήτηση Γκουτέρες-Ερντογάν για τα ουκρανικά σιτηρά και τα ρωσικά λιπάσματα

Τα δύο μέρη αντάλλαξαν απόψεις γενικότερα για την κατάσταση στην Ουκρανία

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο περιθώριο της 77ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την οποία συζήτησε την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών και ρωσικών λιπασμάτων, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο επίσημος εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Στεφάν Ντιζαρίκ.

Σύμφωνα με τη δήλωσή του, τα μέρη αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στην Ουκρανία, τη συμφωνία για τα σιτηρά, καθώς και «την πρόσβαση ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων στις διεθνείς αγορές».

Επιπλέον, οι κ.κ. Γκουτέρες και Ερντογάν συζήτησαν επίσης την κατάσταση στη Συρία και τη Λιβύη, καθώς και τη συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και ΟΗΕ.

Στις 22 Ιουλίου, ένα πακέτο εγγράφων υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη για να λυθεί το πρόβλημα της προμήθειας τροφίμων και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές. Μία από τις συμφωνίες ρυθμίζει τη διαδικασία για την εξαγωγή σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας που ελέγχονται από το Κίεβο.

Ιδρυθέν από τη Ρωσία, την Τουρκία, την Ουκρανία και τον ΟΗΕ, το τετράπλευρο κέντρο στην Κωνσταντινούπολη έχει σχεδιαστεί για να επιθεωρεί πλοία σιτηρών προκειμένου να αποτρέψει το λαθρεμπόριο όπλων και τις προκλήσεις.

Μιλώντας νωρίτερα σε συνεδρίαση της ολομέλειας του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ, ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι σχεδόν όλα τα σιτηρά που εξήχθησαν από την Ουκρανία πήγαν στις χώρες της ΕΕ και όχι στις φτωχότερες χώρες, όπου στάλθηκαν μόνο δύο πλοία από τα 87. 

Πηγή: TASS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή